JUTUT

Mittava sisäremontti valmistui: Maa- ja kotitalousseura vuokraa Tourun taloa

Tourunkulman asukkaat talkoilivat Tourun talon hienoon kuntoon parin viime vuoden aikana. Maa- ja kotitalousseuran omistamaa rakennusta vuokrataan erilaisten juhlien ja tilaisuuksien järjestäjille.
Ilpo Vehmaa, Oili Jokinen ja Minna Peuhkuri toteavat Tourunkulman hyväksi paikaksi asua. – Matkaa tulee Humppilaan vain kaksitoista kilometriä ja Urjalaan kaksikymmentä kilometriä, kolmikko kertoo.

Tourun maa- ja kotitalousseuran omistama talo on aiemmin ollut Nuutajärven kartanon väentupa, jossa asui neljä perhettä. Talo siirrettiin ja pystytettiin vuonna 1955 nykyiselle paikalleen Humppilan ja Urjalan kuntien rajalle Tourunkulmalle.

– Maa- ja kotitalousseuran edeltäjä pienviljelijäyhdistys piti Tourun taloa tanssilavana. Näyttämö täältä purettiin jo 80-luvulla ja vuosina 2016–2017 teimme ison sisäremontin, johon saimme rahoitusta LounaPlussan kautta, maa- ja kotitalousseuran rahastonhoitaja Ilpo Vehmaa kertoo.

Talkootyötunteja kertyi paljon, kun mm. keittiö maalattiin ja juhlatilan lattia hiottiin.

– Täällä on järjestetty monia kokouksia, pikkujouluja ja erilaisia pienimuotoisempia juhlia. Muistotilaisuuksiakin on ollut ja myös häät. Enemmänkin vuokraajia silti saisi olla, seuran puheenjohtaja Minna Peuhkuri toteaa.

Peuhkuri pohtii, että kaikki eivät halua lähteä viettämään juhliaan kauas kotoaan.

– Silti vuokraajia on ollut kauempaakin. Jotkut ovat löytäneet Tourun talon Urjalan kunnan nettisivuilta, mutta puskaradion myötä yhteydenottoja tulee aika paljon.

Sihteeri Oili Jokinen kertoo seuran myös vuokraavan tuoleja ja astioita niille, jotka pitävät tilaisuuksiaan toisaalla.

– Astioita meillä on 80 hengelle, ja saman verran ihmisiä mahtuu hyvin Tourun taloon. Kesällä tilaa voidaan jatkaa piha-alueelle, jonne saa pystytettyä telttakatoksen. Joskus täällä on ollut sadankin hengen juhlat, Jokinen muistelee.

Lihanleikkuuta tallissa

Maa- ja kotitalousseura on järjestänyt Tourun talossa mm. kokouksiaan, naisten iltoja ja jumppaa.

– Peli-iltojakin on viritelty, ja nuoret ovat käyneet pelaamassa pingistä ja biljardia. Karaokeiltoja olemme myös järjestäneet ja perhekerhoa, Minna Peuhkuri kertoo.

Peuhkuri toteaa, että koko ajan pitää suunnitella ja järjestää uudenlaista toimintaa.

– Eksoottisimmasta päästä taitaa olla järjestämämme sahtikurssi. Tai lihanleikkuukurssi, joka pidettiin meidän autotallissamme. Väki on kuitenkin aktiivista, ja teemme esimerkiksi teatteriretkiä. Otamme myös mielellämme uusia ideoita vastaan.

Tourun maa- ja kotitalousseurassa on 70–80 jäsentä.