JUTUT Forssa

MLL:n perhekahvila päivystää nyt Torikeskuksessa tiistaisin ja torstaisin

MLL:n perhekahvila päivystää nyt Torikeskuksessa tiistaisin ja torstaisin. Lisää käsipareja kaivattaisiin
MLL:n Forssan yhdistyksen perhekahvila löytyy nyt Torikeskuksen käytävältä.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Forssan paikallisyhdistyksen perhekahvila on muuttanut Tölöltä keskustaan.

– Muutto Torikeskukseen on selkeästi madaltanut perhekahvilassa pistäytymisen kynnystä, sillä vanhojen tuttujen lisäksi on näkynyt myös uusia kasvoja. Esimerkiksi viime torstaina kävijöitä oli 37, kun normaali määrä on sellaiset 20 kävijää, kerho-ohjaaja Minna Valkama kertoo.

Muuton taustalla oli vuokrasopimuksen päättyminen Tölöllä.

– Taloyhtiön hallitus irtisanoi tuolloin kaikki vuokrasopimukset. Hätähuutoomme vastattiin sosiaalisessa mediassa nopeasti, ja saimme monipuolisesti ehdotuksia uudesta kokoontumistilasta, yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Miia Yrjölä kiittelee.

Hallitus päätyi valitsemaan liiketilan Torikeskuksesta.

– Tila oli tarpeeseen sopiva, ja lisäksi Järvet tulivat joustavasti vastaan lapsiperheiden hyväksi.

MLL käynnisti perhekahvilatoiminnan syyskuun alusta, samalla myös Pappilan pysäkillä kokoontunut perhekahvila siirrettiin Torikeskukseen.

Henkireikä monelle

Perhekahvilat ovat kaikille lapsiperheille avoimia, eikä niissä käyminen edellytä jäsenyyttä, vakituista käymistä tai edes paikkakuntalaisuutta.

– Tämä on henkireikä monelle äidille, kun pääsee neljän seinän sisältä tapaamaan muita vanhempia. Hyvinvoivalla äidillä on hyvinvoivat lapset, Minna Valkama hymyilee.

Useimmiten perhekahvilassa keskitytään vapaamuotoiseen jutusteluun, mutta toisinaan järjestetään teemojen mukaista ohjelmaa.

– Luvassa on varmaankin halloween-juhlat ja jouluna tietysti pikkujoulut, Valkama kertoo.

– Suunnitteilla on myös tapahtumien järjestäminen Torikeskuksessa, ja lisäksi mietinnän alla on lasten syntymäpäivien järjestäminen, Yrjölä mainitsee.

MLL:n perhekahvilat kokoontuvat Torikeskuksessa tiistaisin ja torstaisin. Perhekahvila on klo 10–12 välillä ja vauvakahvilassa kokoonnutaan klo 12–14. Myös Paavolan perhekahvila päivystää yhä keskiviikkoisin klo 10–12.

Lisää käsipareja

Forssan yhdistyksen kokonaisjäsenmäärä on noin 400, lukuun sisältyvät myös lapset.

– Aktiiveja yhdistyksestä löytyy huomattavasti pienempi joukko. Välillä tapahtumien järjestelyyn on joutunut hallituksen väen lisäksi värväämään mukaan kummit ja mummit, Yrjölä naurahtaa.

Alkukesästä yhdistys järjesti suositut Skidikarnevaalit, joihin päätähdeksi kutsuttiin tv:stä tuttu Tanhupallo. 3. lokakuuta MLL tuo Forssaan luennoimaan lastenpsykiatri Jari Sinkkosen, kun taas 6. lokakuuta luvassa on lasten ja nuorten kirpputori Citymarketin tiloissa.

– Ideoita ja intoa olisi järjestää enemmänkin koko perheen tapahtumia, mutta sitä varten tarvittaisiin ehdottomasti enemmän käsipareja, Yrjölä myöntää.

Yrjölä rohkaisee forssalaisperheitä rohkeasti mukaan käytännön toimintaan yhteisen hyvän puolesta.

– Mukaan voi tulla omien resurssien mukaan ja monenlaista tekijää tarvitaan. Meillä on hyvä porukka, johon mahtuu mukaan.

Yrjölä itse lähti mukaan toimintaan perhekahvilan kautta.

– Minulla on vuonna 2009 syntynyt tyttö ja vuonna 2013 syntynyt poika. MLL tuli tutuksi perhekahvilasta jo esikoisen kanssa, sittemmin minut houkuteltiin mukaan hallitustoimintaan, ja nyt toimin kolmatta kautta puheenjohtajana.