JUTUT

Mökin syyskunnostus on iso homma suurellekin porukalle

Tammelan Vapaa-ajan asukkaat ry:n puheenjohtaja Ilkka Kouri on laatinut A4-mittaisen tehtävälistan.

– Listaan olen kirjannut kaikki ne työt, jotka pitää tehdä ennen kuin jätämme kesäasunnon talviteloille. Ensi viikonvaihteessa mökillemme kokoontuu syystöitä tekemään iso porukka, jossa nuorin on kahdeksanvuotias ja vanhin yli seitsemänkymppinen. Listalta kukin saa valita haluamansa työt, Kouri kertoo.

Täyttä valinnanvapautta ei silti ole, sillä vapaaehtoisten puutteessa Kouri on aina se, jolle lankeaa puuceen tyhjentäminen.

– Se ei ole kilpailtu laji, joten olen suosiolla ottanut sen hommakseni. Puucee pitää tyhjentää ennen talvea niin hyvin kuin mahdollista ja laittaa sinne uudet kuorikkeet. Mökin laajennuksen yhteydessä rakennettu sisätiloissa sijaitseva sähkövessa tyhjennetään niin ikään talvea vasten, jottei rakennuksessa olisi mitään, mikä saattaisi jäätyä.

Kourin vastuulla ovat myös ilmanvaihdon järjestäminen, vesipumppujen irrotus ja kuivaus sekä ulkona olevien vesijohtojen tyhjentäminen. Kaivon pumpusta Kouri irrottaa sulakkeen varmuuden vuoksi. Tuuletuksesta mökkiläiset huolehtivat jättämällä takan pelti raolleen ja alin ilmanottoluukku auki.

– Nykyisellä ilmalämpöpumpulla peruslämpö voidaan talviaikana säätää kymmeneen asteeseen. Lämmön eristämiseksi irrotamme ikkunoiden sisäverkot ja laitamme sisäikkunat paikoilleen.

Vesikourut puhtaiksi

Ilkka Kourin perheen syyspuuhiin kuuluu myös vesikourujen puhdistaminen.

– Kesän ja syksyn mittaan kouruihin pakkautuu paljon puiden lehtiä ja muuta roskaa. Jos kourut jättää puhdistamatta, ne muuttavat muotoaan, kun roskien sekaan satanut vesi ensin jäätyy ja sitten sulaa. Tässä hommassa erinomainen apu on varrellinen työkalu, jolla kourut pystyy tyhjentämään maanpinnalta, Kouri toteaa.

Talkooviikonlopun aikana harjataan puhtaiksi rakennusten katot, tyhjennetään ja kuivataan saunan sammiot samaten kuin lattiakaivo halkeilun estämiseksi.

– Soutuveneen nostamme maalle ylösalaisin tellinkien päälle ja laiturista irrotamme uimaportaat. Laituri saa kuitenkin olla vedessä koko talven. Joskus se karkaili, mutta nykyisin sidomme sen rantapuihin narulla kiinni. Tämä asia on toiminut hyvin, kun laituri jäätyy paikalleen talvella. Ponttonitkaan eivät ole kärsineet.

Kesäkalusteet Kourin porukka kuivaa ja vie aittaan talveksi.

– Trampoliinista talven armoille jää vain runko. Pomppulattian otamme pois, sillä se saattaa venyä, jos talvella sataa paljon lunta. Valtava määrä uimaleluja kuivatetaan ensin saunassa homehtumisen estämiseksi, ja sitten ne kannetaan vintille suojaan. Kymmenkunta polkupyörää ripustetaan halkovajan räystäiden alle seinälle.

Tärkeä naapuriapu

Ilkka Kouri toteaa, että myös syksyiseen ruohonleikkuuseenkin panostetaan.

– Leikkaamme ruohon niin monta kertaa, että pudonneista lehdistä tulee pientä silppua, Kouri kertoo.

Koska taannoin myrsky kaatoi koivun mökkisaunan päälle, Kouri kutsuu kiipeilevän metsurin tarkastamaan pihapuiden kunnon.

– Ja omenapuun suojaan hirviltä ja jäniksiltä.

Kourin vapaa-ajan asunto sijaitsee sähkölinjan päässä.

– Meillä on sähkölaitoksen kanssa sellainen sopimus, että sieltä lähetetään tekstiviesti, jos mökillä on sähkökatko. Ympärivuotisesti naapurissa asuvat ihmiset käyvät sitten tarvittaessa tarkistamassa tilanteen, koska itse asumme Espoossa.

Kouri arvostaa mökin valvonnassa naapuriavun varsin korkealle.

– He kyllä osaavat katsella, liikkuuko mökin liepeillä ihmisiä asiallisessa vai epäasiallisessa tarkoituksessa. Toisaalta emme jätä mökille talveksi mitään varastamisen arvoista.