JUTUT Forssa

Mölkkyä, Kimbleä ja konsoleja – Pelipäivänä kirjastossa pelataan yhdessä

Kirjasto kutsuu tutustumaan pelien maailmaan lauantain pelipäivänä.
Kirjastovirkailija Maija Rautiainen sekä Faicare-opiskelijat Veera Laine ja Meri Yli-Kahrakuusi

Peliviikko on kirjastojen aloitteesta lähtenyt pelikasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on rakentaa positiivista pelikulttuuria ja vähentää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja. Pelipäivä on vakiintunut myös Forssan kaupunginkirjaston marraskuiseen tapahtumakalenteriin.

– Aiemmista yhteistyökumppaneistamme MLL ja shakkikerho eivät päässeet osallistumaan tänä vuonna, mutta onneksi Faicare-projektiryhmän lähihoitajaopiskelijat innostuivat asiasta ja suunnittelivat melkein koko ohjelman. Apuvoimat ovat tarpeen, koska kirjastolta ei valitettavasti riitä tekijöitä, kirjastovirkailija Maija Rautiainen Forssan kirjastosta kertoo.

Ohjelmaa myös ulkona

Faicare-projektiryhmän opiskelijajoukko järjestää pelipäivänä 10.11. muun muassa Kimble-turnauksen klo 10 alkaen sekä ohjattua pelaamista PS4- ja WII U-konsoleilla klo 12 alkaen.

– Marika Arvo kirjastosta vieraili meidän oppitunnilla kertomassa aiemmista tapahtumista, jolloin heittelimme ilmaan ideoita päivän ohjelmasta. Tämä oli yksi syy, miksi halusin mukaan Faicareen, kun pääsee toteuttamaan oikeita tapahtumia ja projekteja, opiskelija Meri Yli-Kahrakuusi kertoo.

– Emme halunneet, että tapahtuma on pelkkää sisällä istuskelua, joten tuomme piha-alueelle myös mölkyn ja twistin, mutta säävarauksella tietysti, opiskelija Veera Laine kertoo.

Opiskelijoiden pisteellä pääsee myös luomaan oman pelihahmon.

– Meillä on sellaisia sapluunoita valmiina tutuista pelihahmoista, joita voi tuunata.

Lautapelit lainaan

Kirjaston omaan ohjelmaan lukeutuu muun muassa pelivinkkaus klo 13 alkaen, ja lisäksi tapahtumapäivänä esitellään nuorten ja aikuisten lautapelejä.

– Kirjastossa järjestetään parillisten viikkojen torstaisin kaikille avoimia lautapeli-iltoja, joihin on osallistunut kymmenkunta pelaamisesta kiinnostunutta.

Peli-illoissa pelataan sekä nuorille että aikuisille suunnattuja pelejä laidasta laitaan. Pelien sääntöjä ei tarvitse päntätä ennakkoon, vaan ne käydään aina alussa läpi, ja kerrataan myös pelien aikana tarvittaessa. Nykyisin kirjastosta voi jopa lainata koko perheen lautapelejä.

– Yllättäen ne tutut klassikot, kuten Kimble, Afrikan tähti ja Monopoly ovat olleet lainaajien suosikkeja.

Pelipäivänä kirjastossa on myös pelinvaihtopiste.

– Se toimii ota yksi, jätä yksi -periaatteella.

Pelipäivänä kirjastossa järjestetään normaalisti myös satutunti klo 11–12, ja myös musiikkiopiston harmonikkaryhmä saapuu musisoimaan.

Forssan kirjaston pelipäivä la 10.11. klo 10–14.