JUTUT Forssa, Tammela

Museoikäiset ajoneuvot halkovat Forssan seutua – Rattien takaa löytyy sunnuntaina vain naisia

Kolmisenkymmentä autokuntaa naismobilisteja ottaa tulevana sunnuntaina suunnakseen Forssan ja Tammelan.
Letka museoikäisiä ajoneuvoja valtaa seuraavaksi Lounais-Hämeen tiet. Kuva vuoden 2015 naisten automobiiliajoista.
Letka museoikäisiä ajoneuvoja valtaa seuraavaksi Lounais-Hämeen tiet. Kuva vuoden 2015 naisten automobiiliajoista.

Naisten automobiiliajot järjestetään vuosittain naistenviikon sunnuntaina. Tänä vuonna museoikäisten ajoneuvojen letka kulkee Forssasta Tammelan kylille.

– Kohteet valitaan eri puolilta Etelä-Suomea. Viime vuonna palautekyselyymme oli ehdotettu Forssan ja Tammelan seutua, ja siellä päin emme ole vielä käyneet, Naisten Automobiiliklubi ry:n puheenjohtaja Tanja Virtanen-Leppä kertoo.

Osallistuminen ajoihin tapahtuu museoajoneuvoikäisellä eli vähintään 30 vuotta vanhalla ajoneuvolla, jota kuljettaa nainen.

– Museorekisterissä ajoneuvon ei kuitenkaan tarvitse olla, kunhan se täyttää ikäkriteerit. Miehet puolestaan ovat tervetulleita mukaan matkustajina.

Kiireettömiä tapahtumia

Tapahtumassa suositellaan pukeutumista ajoneuvon aikakauden tyylin sopivasti.

– Lounais-Hämeen automobiiliajoihin on ilmoittautunut kolmisenkymmentä autokuntaa, johon lukeutuu jäsenistömme lisäksi vierailevia naismobilisteja.

Naisten automobiiliajojen yhtenä tarkoituksena onkin tehdä yhdistystä tutuksi muille naismobilisteille, ja yhteisen ajanvieton lisäksi tutustua erilaisiin, usein historiallisiin kulttuurikohteisiin.

– Tapahtuman kautta on tullut tutustuttua moneen paikkaan, joissa ei ehkä olisi muutoin tullut vierailtua. Automobiiliajot ovat mukavia, kiireettömiä tapahtumia, Helsingissä asuva Tanja Virtanen-Leppä kertoo.

Ohjelmallinen pysähdys Teurolla

Tapahtumapäivänä 21. heinäkuuta naismobilistit kokoontuvat Kehräämön Piippuaukiolla, jossa he tutustuvat Kehräämön miljööseen sekä osallistuviin autokuntiin.

– Parhaiten autoja pääsee katsomaan juuri Piippuaukiolla, josta lähdemme klo 10.30 rauhallista tahtia noin 80 kilometrin lenkille. Yleisön kannattaa tulla esimerkiksi puoli tuntia aiemmin paikalle.

Puheenjohtajan Jaguar Mark 7 vm. 1955 johdattaa letkan ensin Jokioisten kautta Tammelaan, jossa tapahtuman ohjelmallinen pysähdys koittaa Teurolla, kun retkikunta osallistuu perinteiseen tekniikkatapahtumaan ja Kädentaito-myyntinäyttelyyn. Teurolla retkeläiset ovat noin klo 12 aikaan.

– Löysimme sympaattisen Teuron kylän, kun katselimme alueen tapahtumakalenteria tapahtumapäivällemme. Ajattelimme, että tämä voisi kiinnostaa myös naisten miespuolisia matkakumppaneita. Teuron kyläyhdistyksen aktiivit ovat lupautuneet kertomaan meille Teuron historiasta ja tästä päivästä.

Tauon aikana ajokunnat esittäytyvät kesätapahtuman yleisölle. Matka Mustialaan alkaa noin klo 13.30 Lautaportaan ja Susikkaan kautta.

– Mustialassa järjestetään lounas ja palkintojen jako. Kyseessä on yksityistilaisuus osallistujille, mutta autot ovat tietysti parkissa Mustialassakin.

Naisten Automobiiliklubi ry

Perustettu kansainvälisenä naistenpäivänä vuonna 2007.

Tarkoituksena naisten automobiiliharrastuksen edistäminen, naismobilistien verkoston luominen ja ylläpito, vanhojen ajoneuvojen ja niihin liittyvän esineistön ja asusteiden hankinta, säilyttäminen ja vaaliminen sekä naisautoilun historian tutkimus ja sen edistäminen.

Yhdistys järjestää vuosittain erilaisia tapahtumia ja retkiä, ja pyrkii toiminnallaan edistämään hyväntekeväisyyttä tekemällä lahjoituksia hyväntekeväisyyskohteisiin.

Klubissa on reilu 80 jäsentä ympäri Suomea.

Lähde: www.naistenautomobiiliklubi.fi