JUTUT Humppila

Museorautatien uusi asema vihitään käyttöön Humppila-päivänä

Jokioisten Museorautatien Humppilan uusi asema vihitään käyttöön Humppila-päivänä 9. kesäkuuta.
Kokkolan Kälviältä, Riipan kylästä joulukuussa Humppilaan siirretty asema on saanut jo vähän väriä pintaan.
Kokkolan Kälviältä, Riipan kylästä joulukuussa Humppilaan siirretty asema on saanut jo vähän väriä pintaan.

Talkooväki tekee Humppilassa pitkää päivää, jotta uusi asemarakennus saadaan vihittyä käyttöön toivotussa aikataulussa.

– Etelä-Pohjanmaan ely-keskuksen asettaman toimenpidekiellon vuoksi hukattiin 2,5 kuukautta tehokasta remonttiaikaa, joten valitettavasti rakennus ei ole avajaispäivänä täysin valmis. Pyrimme kuitenkin saamaan yleisötilat kuntoon avajaisiksi, mutta esimerkiksi kesäkahvilan vedet, viemäröinti ja kalusteet ehtivät vasta heinäkuun loppuun, Museorautatieyhdistyksen puheenjohtaja Marko Laine arvelee.

Museorautatieyhdistys osti viime kesänä vuonna 1903 rakennetun vanhan Riipan asemarakennuksen Liikennevirastolta. Asema oli määrä siirtää Humppilaan lokakuussa, mutta päivää ennen siirtoa Kälviän kotiseutuyhdistys vaati rakennuksen suojelua. Siirron viivästyminen joulukuulle aiheutti Museorautatieyhdistykselle mittavat lisäkustannukset.

– Taloudellisesti on tehty persnettoa, mutta ainakin olemme yhtä kokemusta rikkaampia. Monesti on mietitty, kuinka uusi rakennus olisi tullut halvemmaksi, mutta sillä rakennuksella ei olisi historiallista arvoa, tarinaa tai esikuvaa.

Talkoilla valmiiksi

Humppilan asemalla on sittemmin tehty lukemattomia talkootunteja.

– Meitä on sellainen neljän viiden henkilön pieni mutta pippurinen ydinporukka. Lisäksi satunnaisia päivän parin vierailijoita on ollut mukana auttamassa. Tunteja ei ole laskettu, Laine sanoo.

Remonttitöissä kunnioitetaan menneen ajan henkeä.

– Haimme juuri Toijalasta 1950-luvun henkeen sopivia tapetteja. Kattoon tulee perinteisen mallin mukainen kolmiorimahuopakate. Tarkoitus ei ole kuitenkaan entisöidä tästä entistä Riipan asemaa, vaan kunnioittaa vanhaa henkeä.

Uusi asema on viisi kertaa suurempi kuin edeltäjänsä.

– Tänne tulee odotustila asiakkaille, 1800-luvulla rakennettu lippuluukku, kesäkahvila sekä pysyvä näyttelytila, jonne tulee kuvia ja kertomuksia Jokioisten rautatien historiasta, Humppilan paikallishistoriasta ja RIipan asemasta.

Riipan asema on ollut pois asemakäytöstä 1970-luvulta asti. Vuodesta 1979 alkaen se on toiminut teknisten laitteiden tilana.

Juhlallinen päivä

Humppilan uuden aseman avajaisia vietetään sunnuntaina 9.6. klo 12 alkaen, kun Väyläviraston ja Museoviraston edustajat saapuvat museojunalla asemalle torvisoittokunnan saattelemana.

Humppilan ja Jokioisten väliä liikennöidään koko tapahtumapäivän ajan, sillä ratakausi on käynnistetty jo viikkoa aiemmin. Ensimmäinen juna lähtee Minkiöltä kohti Humppilaa klo 9.45.

Marko Laine kertoo tapahtumapäivänä siirto- ja kunnostusprojektista sekä museorautatien historiasta.

Asemalla järjestetään Humppila-päivän perinnemarkkinat, joilta löytyy seudun käsityöläisten taidonnäytteitä. Tapahtumavieraita museorautatieasemalla palvelee myös Humppilan MLL:n kahvio.

Luetuimmat