JUTUT Tammela

Musiikillisesti miltei kaikkiruokainen Erkki Liikanen ei tykkää räpistä – Ja siksi hän on tehnyt kaksi rap-biisiä

Musiikillisesti lähes kaikkiruokainen Erkki Liikanen ei tykkää räpistä, ja siksi hän on tehnyt kaksi rap-biisiä.
Erkki Liikanen pitää kappaleista, jotka kertovat hyvän ja uskottavan tarinan.
Erkki Liikanen pitää kappaleista, jotka kertovat hyvän ja uskottavan tarinan.

Tammelalaismuusikko Erkki Liikanen on viime vuosina kulkenut siellä täällä esiintymässä vaihtuvien hanuristien kanssa.

– Lähinnä ne ovat päivätilaisuuksia, ja tahti on sellainen, että noin kerran viikossa käyn jossakin laulamassa. Ei tässä iässä enää riehuta, Liikanen toteaa.

Liikanen kertoo laulavansa keikoillaan ja konserteissaan sellaisia kappaleita, joista vastaanottaja tykkää.

– Etupäässä ne kappaleet ovat vanhempaa kotimaista tuotantoa. Slaavilaisiakin lauluja esitän, mutta en juuri nykypäivän tekeleitä, vaan ammatti-ihmisten tekemiä biisejä, joissa on näkemystä.

Sunnuntai-iltapäivänä Liikanen on kotonaan Hykkilässä vaimonsa Annen kanssa.

– Piti olla keikka, mutta se peruuntui koronatilanteen vuoksi. Samasta syystä lähipäivinä on peruttu noin kahdeksan erilaista tilaisuutta, mutta parempi näin.

Stressaavat voitot

Erkki Liikasen 60-luvulla alkaneeseen uraan kuuluu monenlaisia käänteitä. Suurimmillaan laulajan suosio oli 70-luvulla, jolloin hän voitti Syksyn sävel -kilpailun kahtena peräkkäisenä vuonna.

– Niiden voittojen seuraamukset olivat lopulta stressaavia. Olin tosi harvoin kotona, ja stressi syntyi siitäkin, että aina piti esittää samat kappaleet joka paikassa. Ja kyllä niitä pyydetään vieläkin, Liikanen kertoo.

Liikanen toteaa hyvän kappaleen sellaiseksi, joka kertoo tarinan.

– Tarinan pitää olla tavallaan totta. Siinä voi olla myös huumoria, mikäli siihen on aihetta. Tarina puuttui esimerkiksi Erika Vikmanin Cicciolinasta, joka oli niin läpinäkyvä omaan napaan tuijottava biisi. Aksel Kankaanrannan esityksestä tavallaan pidin, siinä on hyvä poika.

Kaiken kaikkiaan Liikaselle käyvät kaikki musiikin tyylilajit.

– Paitsi räpistä en tykkää. Siinä genressä riimit ovat käsittämättömän epätäydellisiä, enkä jaksa kuunnella keskenkasvuisten vuodatusta. Sen maailman olen käynyt läpi ajat sitten.

Ja sitten Liikanen tunnustaa tehneensä räppiä.

– Kaverin poika tarvitsi räpin siivittääkseen autokauppaansa.

Se alkaa näin:

Sulla on toive autoa ostaa, ei siinä auta kuin luuria nostaa, otappa Mattiin kontaktipintaa, haluamasi kerro ja kysypä hintaa.

Tiger vorssaksi

Erkki Liikasen mietintämyssyssä on syntynyt toinenkin räpbiisi.

– Golfia harrastavana tein räpin Tiger Woodsista vorssan murteella. Esitin sen Vanajanlinnassa urheiluporukalle. Juti ja muut tykkäsivät, Liikanen virnistää.

Golfharrastuksen Liikanen löysi noin 25 vuotta sitten.

– Golf on siitäkin hyvä harrastus, että siinä taantuu yllättävän vähän neljännesvuosisadassa. Siinä saa myös kunnon puolesta parasta mahdollista liikuntaa, mutta lopulta kyse on yhdessäolosta ja hauskoista hetkistä.

Vaikka talvettomana talvena jotkut lähiseutujen kentät ovatkin olleet auki, Liikanen odottaa kesää. Ja miettii ilmastonmuutosta.

– Tänä niin sanottuna talvena Kuivajärvestä ovat jäät lähteneet jo seitsemän kertaa. Olemme pilanneet tämän maapallon, joka kärsii nyt myös koronaviruksesta.

Liikanen antaa tunnustuksen Suomen hallituksen nuorille naisministereille.

– He ovat joutuneet heti pahaan paikkaan, mutta hoitaneet homman hienosti. Ja meillä on myös hyvä johtaja Sauli Niinistö, jonka viesti korona-aikana kuuluu, että pidetään etäisyyttä fyysisesti mutta läheisyyttä henkisesti.

Luetuimmat