JUTUT Tammela

Mustiala-päivä tutustuttaa maatalouden mahdollisuuksiin

Mustialassa maatalousopetuksella on 180-vuotiset perinteet, eikä alan vetovoima ole kadonnut, vaikka aika on asettanut eteen omat haasteensa.
Mustiala-päivänä järjestetään työnäytöksiä ja tutustutaan työkoneiseen, kertoo ammatillinen ohjaaja Tarja Touru.
Mustiala-päivänä järjestetään työnäytöksiä ja tutustutaan työkoneiseen, kertoo ammatillinen ohjaaja Tarja Touru.

Peruskoulun 9-luokkalaiset ovat parhaillaan elämänsä toistaiseksi merkittävimmän päätöksen edessä, kun he pohtivat kevään yhteishakuvalintoja.

Hämeen ammatti-instituutti haluaa tutustuttaa nuoret maatalouden mahdollisuuksiin Mustiala-päivänä.

– Tapahtumaan on kutsuttu muun muassa yläkoululaisia opinto-ohjaajineen, mutta tapahtuma on avoin kaikille alasta kiinnostuneille, ammatillinen ohjaaja Tarja Touru kertoo.

Mustiala-päivä järjestetään Hämeen ammatti-instituutissa 14. helmikuuta.

– Ohjelmassa on opintojen ja työkoneiden esittelyä, opetusnavettaan tutustumista katseluparvelta sekä työnäytöksiä. Opiskelijat järjestävät myös jotain pientä tarjoilua.

Tekemällä oppii

Hämeen ammatti-instituutin peruskoulupohjaisen maatalousalan perustutkinnon suorittaminen ei vaadi aiempaa kokemusta maataloudesta.

– Meillä aloittaa vuosittain aivan yhtä lailla kaupunkilaisnuoria. Tekemällä oppii, ja se on sitä parhainta oppia, Touru toteaa.

Enemmistö opiskelijoista on kuitenkin maatilojen kasvatteja.

– Nämä ovat todella motivoituneita nuoria. He ovat usein suunnitelleet elämäänsä tarkkaan eteenpäin: ensin opinnot, mahdollinen armeija ja esillä ollut sukupolvenvaihdos kotitilalla. Tietysti joskus voi vierähtää parikymmentä vuottakin, kunnes vanhemmat eläköityvät, joten siinä välissä ehtii tehdä muutakin työtä.

Väylä agrologin oppiin

Hämeen ammattikorkeakoulu kouluttaa samassa miljöössä agrologeja, mikä tuo opiskelijoille lisämahdollisuuksia. Väyläopinnot mahdollistavat oman polun rakentamisen AMK agrologi -opintoihin jo ammatillisessa koulutuksessa.

– Yleensä noin 2–4 opiskelijaa ryhmästä ilmoittaa kiinnostuksestaan väyläopintoihin. Tutussa ympäristössä ja tuttujen opettajien parissa on mukava jatkaa opintoja.

Kotitilan jatkamisen lisäksi opiskelijoilta tulee monenlaisia perusteita alalle hakeutumiseen.

– Moni pitää alaa mielenkiintoisena, toiset haluavat oppia siitä lisää, ja myös työllistyminen mainitaan. Käytännönläheinen ala kiinnostaa.

Maatalousopetuksen syntysijat vetävät yhä opiskelijoita, vaikka aika asettaa eteen omat haasteensa.

– Aika on tietysti haastava. Maatalouden vointi heijastuu aina myös alan koulutukseen, Touru myöntää.

Mustiala-päivä, pe 14.2. klo 10–14, Hämeen ammatti-instituutissa (Mustialantie 105).

Maatalousalan perustutkinto

Tutkinto tarjoaa valmiudet maatila- ja maaseutuyrittämiseen tai maatalouslomittajan työhön.

Viljelyn ja kotieläinhoidon lisäksi maaseutuyrittäjä tekee koneurakointia, maatilarakentamista, maataloustuotteiden jatkojalostamista ja huolto- ja palvelutoimintaa. Maaseutuyrittäjä työskentelee myös maatalous- tai rehukauppaan tai ympäristönhoitoon liittyvissä tehtävissä.

Opiskelu koostuu teorian ja käytännön töiden opetuksesta, työpaikalla oppimisesta, osaamisen näytöistä ja itsenäisestä opiskelusta.

Opintoihin liittyy työskentelyä koulutilan navetassa, konehalleissa, pellolla ja metsissä.​

Lähde: hami.fi

Luetuimmat