JUTUT Jokioinen

Näin onnistut juhlakuvassa entistä paremmin – Kiireettömyys takaa parhaan lopputuloksen

Juhlakuvan on tarkoitus palauttaa ainutlaatuiset hetket kirkkaina mieleen vielä vuosikymmenten jälkeenkin.
Kuvaaja on ikuistamassa teidän hetkenne, Elisa Juhala muistuttaa.
- Kuvaaja on ikuistamassa teidän hetkenne, Elisa Juhala muistuttaa. Kuva: Juhala Photo

Jokioislaisen Juhala Photon yrittäjä Elisa Juhala jakoi vinkkejä juhlakauden kuvauksiin valmistautuville.

Kiireettömyys kannattaa

– Kuvaus kannattaa mahdollisuuksien mukaan järjestää eri päivänä kuin itse juhlat. Esimerkiksi hääparin kannattaa hyödyntää mahdollinen koekampauspäivä, Juhala ehdottaa.

– Kun kuvaus järjestetään eri päivänä kuin juhlat, kuvauksessa ei tarvitse kiirehtiä ja kuvattavien on helpompi rentoutua. Tällöin on myös mahdollista lähteä kuvaamaan esimerkiksi auringonnousun aikaan tai erikoiseenkin miljööseen.

Inspiroidu netissä

Tärkeät muistot ja hienot hetket tallentuvat juhlakuviin.
Tärkeät muistot ja hienot hetket tallentuvat juhlakuviin. Kuva: Juhala Photo

– Selaile kuvia netissä ja löydä juttuja, jotka sinua kiehtovat. Onko se esimerkiksi rustiikkinen tiiliseinä tai kukkaniitty? Kerro omasta visiostasi kuvaajalle. Näin valokuvaajan ei tarvitse arvailla, vaan hän osaa toteuttaa paremmin asiakastaan miellyttävän kuvan. Kuva voi olla mitä tahansa – hulluimmatkin ideat kannattaa lausua ääneen, Juhala rohkaisee.

Luota ammattilaiseen

– Sinulla itselläsi ei tarvitse olla valmista ideaa tai tarkkaa visiota. Valokuvaaja kyllä ehdottaa erilaisia kuvauspaikkoja, ohjaa sinua ja löytää ne parhaat kuvakulmat. Paras juhlakuva syntyy kuvattavan ja kuvaajan yhteistyöllä.

Vinkit jännittäjälle

– Mikäli kuvattavaksi tuleminen jännittää, kannattaa suunnata katse peiliin. Katsele kasvojasi eri puolilta ja kokeile erilaisia ilmeitä. Hymyile pelikuvallesi erilaisin variaatioin. Pukeeko sinua parhaiten pieni hymy vai koko hammasrivin paljastava hymy. On hyvä myös muistaa, että jokaisessa kuvassa ei ole pakko hymyillä, joskus vakavampikin on kaunista.

– Yritä unohtaa stressi, pidä hauskaa ja heittäydy rohkeasti kuvaukseen. Kerro, jos sinua jännittää, tai naura, jos sinua naurattaa. Kun olo on rento ja ajatukset positiivisia, hymykin löytyy helpommin.

Viimeinen silaus

Kannattaa sipaista puuteria kasvoille ennen kuvausta, etteivät kasvot kiillä. Lisäksi kannattaa tarkistaa, että hiukset tai huulipuna ovat kunnossa. Nämä ovat pieniä, mutta tarkistamisen arvoisia juttuja.

Tunne on tärkein

– Tärkeintä onnistuneessa kuvassa on tunnelma ja hääparin välinen yhteys. Kaikissa kuvissa ei tarvitse katsoa kameraan ja poseerata hymy korvissa, vaan usein kuva on paras sen ollessa aito. Jutelkaa ja vaikka hassutelkaa, halatkaa kaikessa hiljaisuudessa, antakaa rakkautenne näkyä. Kuvaaja on ikuistamassa teidän hetkenne.

Kukka mukaan

– Rippi-, valmistujais- ja ylioppilaskuvaukseen saapuvan kannattaa ottaa mukaansa kukka. Ihminen ei usein tiedä, mitä tehdä käsillään, kun kuvaaja ottaa kameran esille. Kukan ei tarvitse näkyä kaikissa kuvissa, mutta se usein helpottaa mallia, kun käsille saa jotakin pideltävää. Kukan ei tarvitse olla välttämättä perinteinen ruusu, vaan se voi olla mitä vain esimerkiksi luonnonkukista liljoihin.

Varaa ajoissa

– Kuvausta varatessa kannattaa olla liikkeellä ajoissa. Etenkin dokumentaariset hääkuvaukset kannattaa sopia mahdollisimman pian, kun hääpäivä on varmistunut. Näin saat varmemmin sitä mitä haluat. Jos kuitenkin haluamallasi valokuvaajalla on jo täyttä, hän voi varmasti auttaa ja suositella kollegaansa. Yleensä seudulta löytyy kyllä valokuvaaja, vaikka liikkeellä olisikin mattimyöhäisenä, eli ei kannata luopua toivosta vaikka ylppärikuva olisikin varaamatta vielä, Elisa Juhala rohkaisee.

Luetuimmat