JUTUT Forssa

Naisiin kohdistuva väkivalta on kasvava ongelma – Oranssi kissa nostetaan pöydälle Forssassa

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women ry:n Lounais-Hämeen paikallistoimikunta nostaa vakavan asian pöydälle Forssan torilla oranssin päivän kampanjassaan.
Lounais-Hämeen paikallistoimikunnan puheenjohtaja Minna Aaltonen kertoo UN Women ry:n tekevän työtä mm. sen eteen, että tytöillä kautta maailman olisi poikien kanssa tasavertainen mahdollisuus koulutukseen.

Joka kolmas nainen maailmassa joutuu väkivallan kohteeksi. Noin 600 miljoonaa naista asuu maissa, joissa perheväkivalta ei ole rikos. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women pyrkii osaltaan parantamaan tyttöjen ja naisten asemaa globaalisti.

Suomen UN Women ry järjestää 25.11.–10.12 Oranssit päivät -kampanjan.

– Oranssi väri symboloi toivoa tulevaisuudesta, jossa elämä ilman väkivaltaa on jokaisen oikeus. Viime aikoina varsinkin #metoo-kampanja on tuonut esiin naisiin kohdistuvan seksuaalisen väkivallan ja hyväksikäytön laajuuden, UN Women ry:n Lounais-Hämeen paikallistoimikunnan puheenjohtaja Minna Aaltonen toteaa.

Kansainvälisenä järjestönä UN Women kohdentaa jäsenyhdistysten kampanjoilla ja keräyksillä saaman tuoton sinne, missä apua kipeimmin tarvitaan. Viime vuonna Suomesta saadun rahoituksen turvin on esimerkiksi Tunisiassa saatu yhteistyössä paikallisten järjestöjen kanssa läpi laki naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan ja Malawissa on tuettu lapsiavioliitot kieltävää perustuslain muutosta.

– Ongelma on vakava Suomessakin, missä 30 prosenttia naisista on joutunut pari- ja lähisuhdeväkivallan kohteeksi. Tämä tiedetään, mutta sitä ei tiedetä, kuinka paljon väkivaltatapauksia jää piiloon. Pitäisikin havahtua tarpeeksi aikaisin siihen, että myös Suomessa ongelma on kasvanut äärimmäisen paljon.

Tiedottamista riittää

Minna Aaltonen toimii Lounais-Hämeen paikallistoimikunnan puheenjohtajana ensimmäistä vuotta.

– Yleinen tietoisuus toiminnastamme ei ole riittävää, ja siksi meidän pitääkin näkyä ja kertoa asioista mahdollisimman monessa paikassa ja tilaisuudessa. Syksyllä olimme Mahdollisuuksien torilla ja nyt järjestämme Oranssit päivät -tapahtuman Forssan torilla, Aaltonen kertoo.

Toritapahtumassa paikallistoimikunnan aktiivit kertovat naisiin kohdistuvasta väkivallasta, UN Womenin toiminnasta ja keräävät varoja naisten ja tyttöjen auttamiseksi.

– Esimerkiksi myymme Wehnäpaakarien Aulikki ja Katriina Simeliuksen suunnittelemia ja valmistamia oransseja leivonnaisia.

Paikallistoimikunnan seuraava varainkeruutempaus on helmikuun 17. päivänä Forssan lyseolla.

– Järjestämme hyvinvointipäivän, jossa kuullaan useita teemaan liittyviä luentoja ja myydään hyvinvointituotteita.

Oranssin päivän tapahtuma Forssan torilla la 8.12. klo 10–12