JUTUT Tammela

Janetten perustama yhdistys liikuttaa lukuisia ihmisiä Liesjärvellä

Liesjärveläisen Janette Koskisen vanhempien tyhjilleen jäänyt navetta sai uuden elämän. Rakennukseen tehtiin sali, jossa Janette vetää erilaisia ryhmiä perustamansa yhdistyksen puitteissa.
Janette Koskisen vanhempien omistamaa salia ei ihan helposti mieltäisi entiseksi navetaksi.

Tammelan Liesjärvellä asuva Janette Koskinen on vetänyt rivitanssiporukkaa lähes kaksikymmentä vuotta. Vuonna 2015 Janette perusti yhdistyksen nimeltä HyvinLiikKuVa ry.

– Nimi tulee siitä, että yhdistys panostaa hyvinvointiin, liikuntaan, kulttuuriin ja vapaa-aikaan, Janette kertoo.

Sitä ennen tapahtui muuta.

– Vanhempani kasvattivat navetassaan lihakarjaa. Vähitellen he alkoivat laittaa eläimiä pois, ja rakennus jäi tyhjilleen. Koska navetta on kuitenkin hyväkuntoinen ja suhteellisen uusi, aloimme miettiä sille jotakin muuta käyttöä.

Aluksi rakennukseen tehtiin jumppatila oman perheen käyttöön.

– Sittemmin homma vähän laajeni. Sali 836 valmistui vuonna 2014, ja toin harjoitukset tänne. Pian aloin vetää myös jumppaa, lavista ja muuta, joten oli selkeintä perustaa yhdistys pyörittämään touhua, sillä toimintaan osallistui jo aika iso porukka.

Liveorkesteri treeneissä

Janette Koskinen vetää tiistaisin perusjumppaa, johon osallistuu lähes kaksikymmentä ihmistä. Torstaisin entisessä navetassa käy harrastamassa lavikseen pohjautuvaa ryhmäliikuntatanssia suurin piirtein yhtä iso porukka. Rivitanssia harrastaa lähes kymmenen ihmistä kerran kuukaudessa.

– Laviksessa meillä on aina soittamassa tammelalainen tanssiorkesteri Ajomies. Soittajat olivat sitä mieltä, että on kivampi treenata yleisön edessä kuin keskenään autotallissa, Janette kertoo.

Keskiviikon äijätreeneissä käy jumppaamassa toistakymmentä miestä.

– Ensin ajattelin toimia äijätreenienkin ohjaajana, mutta katsoinkin pian parhaaksi etsiä sinne miespuolisen vetäjän. Miesten on varmasti helpompi pulista keskenään, kun ohjaajakin on mies eli tässä tapauksessa nuori pesäpalloilija Ville Nieminen.

Yhdistyksen salilla käy ihmisiä Tammelan eri kylistä ja keskustasta, mutta myös Forssasta.

– Porukka on sitoutunutta, ja heillä on lisäksi paljon hyviä, uusia ideoita. Ryhmien vetämisen tekee erityisen mielekkääksi se, että on vaihtelua. Siksi olen myös hankkinut paljon erilaisia välineitä, joita voi treeneissä hyödyntää.

Salilla jumpataan tosissaan, mutta meininki on rento.

– Olen sitä mieltä, että liikunnan pitää olla hauskaa. Onkin ollut hienoa nähdä täällä pelkästään hymyssä suin olevia ihmisiä.

Yhdistyksen hyvinvointipuolella on esimerkiksi tapahtumia ja luentoja mm. ravintoasioista ja kehonhuollosta.

– Koetan aina hakea uusinta tietoa ja jakaa sitä mahdollisimman monelle. Ihminen on aika hyvä oman itsensä asiantuntija, joten minun tehtäväni on kertoa vaihtoehdoista, Janette pohtii.

Kulttuuri- ja vapaa-aikaosiot käsittävät mm. säännöllisen epäsäännöllisesti toimivan elokuvakerhon salin tiloissa, teatteri- ja musikaalireissuja, tanssitapahtumissa käymistä sekä liikunnallisia retkiä.

Perheen tuki tärkeä

Janette Koskinen asuu puolisonsa ja kahden lapsensa kanssa vanhempiensa naapurissa.

– Eihän tästä mitään tulisi, ellei minulla olisi koko perheen täyttä tukea. Se on mittaamattoman arvokas apu, Janette kiittelee.

Janettella on nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnan ohjaajan sekä yhteisöpedagogin koulutukset. Myös kasvatustieteitä opiskellut liesjärveläinen on ammatiltaan lastentarhanopettaja, ja työpaikka sijaitsee Nummelassa.

– Hoitovapaani on pian loppumassa. Olen miettinyt paljon, mitä haluan ja mitä on jatkossa järkevintä tehdä. Koska olen jo rakentanut yhdistyksen puitteissa itselleni työn, ryhdyn hoitovapaan jälkeen kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi.