Neljäs Seinä juhlii pyöreitä vuosia suurella lavalla

Forssalaisen improvisaatioteatteri Neljännen Seinän Riku Tuominen sanoo, että lapset ovat improvisaation mestareita.

– Kun joku kysyy viisivuotiaalta, haluaako hän lähteä leikkimään, vastaus on heti ”joo”. Jossain vaiheessa vastaus muuttuu muotoon ”ehkä, mutta mitä”. Siinä on heti tietty varautuneisuus, Tuominen kuvailee.

– Myös improssa on lupa leikkiä ja koettaa kepillä jäätä. Se antaa paljon mahdollisuuksia heittäytyä, niin meidän kuin katsojienkin, jotka ohjaavat esityksen suuntaa, Kirsi Lindholm sanoo.

Lapsimaista intoa ja heittäytymiskykyä Neljäs Seinä hakee omiin kymppisynttäreihinsäkin. Vuonna 2008 perustettu ryhmä järjestää helmi-huhtikuun aikana neljä juhlaesitystä Forssan Teatterin isolla lavalla.

Tällä hetkellä ryhmän vakiokokoonpanoon kuuluvat Tuomisen ja Lindholmin lisäksi Laura Orttenvuori sekä Markus Kaustell. Usein lavalla ovat myös Nelli Riiheläinen, Tuukka Saari ja Tomi Välimaa.

Juhlaesitystä varten ryhmä harjoittelee uusia improvisaatiotekniikoita, sillä Forssan Teatterin iso lava antaa esitykseen paljon uusia mahdollisuuksia.

– Esityksissä on nostalgialatausta. Emme me nyt suoranaisesti haikaile menneitä, mutta keräämme elementtejä, joita on vuosien varrella takataskuun kerääntynyt, Tuominen sanoo.

Leikistä se lähti

Alkunsa Neljäs Seinä sai yksittäisestä kommentista.

– Penttilän Minna heitti Lauralle (Orttenvuori) ja minulle jonkin improvisaatioryhmän esityksen jälkeen, että ”kyllähän tekin tuohon pystyisitte”, Lindholm muistelee vuosikymmenen takaisia tapahtumia.

– Rupesimme miettimään, että miksipä ei. Sille tielle jäimme.

Kun mukaan pyydettiin tuttuja Forssan Teatterilta, sai forssalainen improvisaatioryhmä Neljäs Seinä alkunsa. Improvisaation saloihin ryhmää ohjasi alussa kokeneempi Tomi Välimaa.

Kaikki lähti leikistä liikkeelle.

– Aluksi se oli tosiaan vain leikkiä, kun kokeilimme ja testailimme, Lindholm kertoo.

Repertuaari kasvaa

Vuosikymmenen kuluessa leikillisyys on kyllä pysynyt mukana, mutta toiminta on myös ammattimaistunut.

– Ensimmäisen kerran tätä asiaa alkoi miettiä vakavammin vuonna 2013, kun olimme Tikkurilassa improkisoissa. Lähdimme nöyrästi vihko kädessä katsomaan, miten muut tekevät improa. Sitten huomasimmekin, kuinka yleisö hurraa ja olemme finaalissa, Tuominen naurahtaa.

Neljäs Seinä voitti koko kilpailun ja sai samana vuonna Forssan kaupungin kulttuuripalkinnon.

– Vasta sen jälkeen on ajatellut, että ehkä tätä voisi tehdä joskus ihan leipätyökseenkin, Lindholm pohtii

Nykyisin Neljäs Seinä tekee myös yritysvalmennuksia. Improvisaatiokeikkoja on vuosittain noin 50–100 ympäri Etelä-Suomea.

Ryhmä on pikkuhiljaa hivuttautunut koko ajan enemmän musiikki-improvisaation puolelle.

Nyt ryhmän mukaan on saatu jopa livebändi juhlaesityksiä varten. Bändiin kuuluvat Juhani Kähkönen sekä Keijo ”Kekku” Koski.

– Yritämme jatkuvasti kasvattaa repertuaariamme, Tuominen sanoo.

– Koko ajan tässä tulee uusia ideoita, Lindholm naurahtaa.