JUTUT

Netistä löytyi rakkaus ja työtoveri – Turkka ja Hong avasivat kiinalaisen ravintolan Loimaalla

Loimaan Metsämaalla asuva Turkka Leminen vietti aikaansa netissä ja päätti siirtyä kansainvälisille sivustoille parantaakseen kielitaitoaan.

– Sattumalta löysin aasialaisen sivuston. Soitan useissa bändeissä, joista yhden kanssa kaavailimme esiintymistä Filippiineillä. Päätin vähän mainostaa asiaa netissä, ja pian sain viestin Kiinasta, Turkka kertoo.

Lopulta Filippiinien keikka ei toteutunut, mutta paljon muuta tapahtui.

– Aloin viestitellä Ji Peihongin kanssa ja kuukauden kuluttua heitin hänelle ajatuksen, että voisin lähteä Kiinaan. Hong toivotti minut tervetulleeksi. Tunnustan, että jännitti hirveästi.

Turkka ja Hong tapasivat ensimmäisen kerran vuoden 2012 huhtikuussa. Saman vuoden elokuussa he avioituivat, ja syksyllä Hong muutti Suomeen.

– Kun ajoimme lentokentältä kohti Loimaata, minua alkoi naurattaa. Tammelan kohdalla olin nähnyt matkan aikana viisi ihmistä, noin 25 miljoonan asukkaan Shanghaista Suomeen ja Metsämaalle muuttanut Hong hymyilee.

Terveellistä ruokaa

Uudessa kotimaassaan Hong opiskeli suomen kieltä ja oli työharjoittelussa.

– Kiinalaiset ovat kovia tekemään työtä, ja Hong alkoi tuskastua harjoittelupaikan verkkaaseen tahtiin. Hän totesi, että haluaisi laittaa ruokaa työkseen, Turkka Leminen muistelee.

Turkka on itse BBQ-fani, joka kokkailee harrastuksekseen kotonaan kuudella erilaisella grillillä.

– Meillä oli ystäväpariskunta kylässä, ja he totesivat, etteivät koskaan aiemmin ole saaneet niin hyvää liharuokaa. He vinkkasivat, että mitä jos perustaisinkin ravintolan Hongin kanssa.

Ravintola BBQ & Cafe Shanghai avasi ovensa maaliskuun puolivälissä Loimaan torin laidalla. Turkka on toimitusjohtaja, Hongin valtakuntaa on keittiö. Apuna on yksi palkattu työntekijä.

– Teen kiinalaista ruokaa, mutta vähän eri tavalla kuin muut kiinalaiset ravintolat Suomessa. Olennaista on, että käytän aitoja aasialaisia mausteita, suomalaista lihaa ja kalaa ja lähiseudun vihanneksia, liemet ja maut ovat mukana, jolloin ruoasta tulee hyvää ja mehukasta. Moni suomalainen kuvittelee, että kiinalainen ruoka on tulista, mutta ei sen kuulu olla. Jos ruoka on kovin tulista, se on väärin laitettu, Hong kertoo.

Turkka on suorittanut hygienia- ja anniskelupassin. Jatkossa tarkoitus on tarjoilla ruoan kanssa ainakin viiniä. Hongilla on hygieniapassi.

– Sen suorittaminen oli jo tarpeeksi vaikeaa, joten anniskelun annan olla ihan Turkan vastuulla. Panostan ruokaan ja terveellisen ruokailun edistämiseen. En käytä ruoanvalmistuksessa maitoa enkä jauhoja kevätkääryleitä lukuun ottamatta. Rasvaisuus on minimissä, sillä käytän paistamiseen kasviöljyä tai teen ruoan friteeraamalla.

Ravintola tarjoilee sekä lounasta että a la carte -listan aterioita.

 

Juttua muutettu 22.5. klo 16.00. Ravintoloitsijan sukunimi korjattu Turkka Lemolasta Turkka Lemiseksi.