JUTUT Forssa

Nettimuori Marjatta Laine rohkaisee senioreja internetin poluille: ”Kokeilemisesta laite ei hajoa”

Nettimuori Marjatta Laineen luennoilla kurkistetaan sosiaaliseen mediaan ja tutustutaan verkossa asiointiin.
Netti helpottaa yhteydenpitoa kaukana asuviin läheisiin, markkinoi nettimuori Marjatta Laine.
Netti helpottaa yhteydenpitoa kaukana asuviin läheisiin, markkinoi nettimuori Marjatta Laine.

Forssalainen Marjatta Laine rohkaisee seniori-ikäisiä internetin poluille.

– Netin mahdollisuuksista pitäisi uutisoida enemmänkin, eikä keskittyä vain negatiivisiin asioihin. Huoli omasta tietoturvasta tai pelko huijatuksi tulemisesta on syy, miksi ikäihminen pelkää nettiin menoa, nettimuori Marjatta Laine miettii.

Yhdeksi kynnyskysymykseksi tietokoneen käyttöön moni mainitsee huolen omista atk-taidoista.

– Moni pelkää koneen sekoavan tai menevän rikki. Kannustan asiakkaita kokeilemaan konetta rohkeasti. Sanon aina, että laite hajoaa, jos heität sen seinään, pudotat lattialle tai syötät tai juotat sille jotain, mutta kokeilemisesta se ei hajoa.

Nettimuori kannustaa aina asiakkaitaan kiinnittämään huomiota niin laitteen ajan tasalla olevaan suojaukseen kuin sosiaalisen median yksityisyysasetuksiin.

Yksinäisen kaveri

Pakko sanelee monia senioreja netin käyttäjäksi, sillä esimerkiksi pankkiasiat, Kelan, verottajan ja terveydenhuollon palvelut ovat nykyisin vaivattomimmin käytettävissä sähköisinä. Nettimuorin mukaan pakon ei tarvitse olla negatiivinen asia, vaan hän yrittää aina markkinoida ikäihmisille netin viihdekäyttöä.

– Netissä voit helposti pitää yhteyttä läheisiin, löytää vanhoja ystäviä tai vaikka uuden harrastuskaverin, ja netti on myös yksinäisen kaveri, koska siellä on aina elämää. Aamuvirkun ei ole sopivaa soitella kenellekään aamuviideltä, mutta netissä voi tuolloin käydä vaikka lukemassa blogeja.

Ikäihmisten nettikoulutuksista Nettimuori on saanut paljon kiitosta selkeydestään ja kärsivällisyydestään.

– Asiat pitää yksinkertaisesti suomentaa. Tarvitaan vain yksinkertainen tapa kertoa asioista ja vastata siihen, mitä kysytään.

Nuorisosta senioreihin

Marjatta Laine teki työtä nuoriso-ohjaajana yli 25 vuotta.

– Ensimmäinen kosketukseni nettiin tapahtui töissä. Nuoret olivat netissä, joten tietysti myös minun piti mennä sinne. Varsinaisen käytön opettelin kunnolla pitkällä sairauslomalla, jolloin hankin koneen ajanvietteeksi.

Nettimuori-yrityksen hän perusti 15 vuotta sitten.

– Kiersin ensin kouluilla opastamassa oppilaita ja vanhempainilloissa heidän vanhempiaan, jotka vasta pihalla olivatkin, Laine naurahtaa.

Sittemmin Nettimuori siirtyi opastamaan ikäihmisiä nettimaailmaan. Hän toimi esimerkiksi valtakunnallisessa Maa- ja kotitalousnaisten ja Eläkeliiton yhteisessä Netti ohoi! -hankkeessa, jossa iäkkäistä henkilöistä koulutettiin vertaisohjaajia muille iäkkäille.

– Nyt olen jo eläkkeellä, mutta keikkailen yhä satunnaisesti. Olen esimerkiksi luennoinut kirjastoissa ja toteuttanut nettiaiheisia lyhytkursseja pienryhmille.

Ajan hermoilla

Marjatta Laine on itse aktiivinen internetin käyttäjä.

– Minulla on omat kotisivut, joille päivitän esimerkiksi kuunnelmia. Sosiaalisessa mediassa suosin Twitteriä. Siellä kiehtoo lyhyt viestintä, ja kaikki mitä maailmalla tapahtuu, löytyy aina ensin Twitteristä, nettimuori toteaa.

Marjatta Laine luennoi Jokioisten kunnantalon valtuustosalissa (Keskuskatu 29) Jokioisten kirjaston, Jokiläänin kansalaisopiston ja Eläkeliiton Jokioisten yhdistyksen vieraana. 1.10 teemana on kurkistus sosiaaliseen mediaan ja 8.10. asiointi verkossa. Luennot alkavat klo 13 ja niihin on vapaa pääsy.

Marjatta Laineen kotisivut: www.nettimuori.com.

Luetuimmat