JUTUT

Nikkasen tilan lehmät odottavat laitumille kirmaamista

Toukokuu merkitsee lehmille laidunkauden alkamista. Valio ja sen osuuskunnat kutsuvat suomalaiset mukaan Laitumellelasku-tilaisuuksiin viettämään kevään riemukkainta päivää. Ovensa avaa myös somerolainen Nikkasen tila.

– Lehmien riemua on hauska seurata, ja omalla tavallaan se aloittaa kesän. Lehmien vilpitön ilo tarttuu, Juho Nikkanen myöntää.

Nikkasten tilan 120-päinen karja koostuu holstein- ja ayrshire-roduista.

– Puolet karjasta on lypsylehmiä ja puolet nuorta karjaa, Nikkanen kertoo.

Viime vuonna pienimuotoisesti

Valio ja sen osuuskunnat avaavat ovet kuudelle eri maitotilalle ympäri Suomea.

– Tarjouduimme mukaan, sillä tällaista tapahtumaa ei ole vielä tällä alueella järjestetty, Nikkanen kertoo.

Itse asiassa tilan väki järjesti vuosi takaperin vastaavanlaisen pienimuotoisemman tapahtuman omalla porukalla.

– Laitoimme sosiaalisessa mediassa kutsun aika pikaisella varoitusajalla, ja kutsuimme halukkaat seuraamaan laidunnuskauden aloitusta. Meillä taisi käydä silloin noin viitisenkymmentä kävijää, mutta nyt on varmasti tulossa huomattavasti enemmän. Pitkän ajan sääennustekin näyttäisi lupaavalta, Nikkanen toteaa.

Tietoa maidontuotannosta

Tapahtumat tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua lehmiin, suomalaisen maidon alkuperään ja maitotilojen elämään.

– Tapahtumasta löytyy aktiviteetteja perheen pienimmille, kuten vaikka polkuautotraktoreita, lisäksi tuon esille erilaista koneita ihmeteltäväksi pellolle, vasikoita pääsee silittelemään aitaukseen, ja paikalla on myös Valion maistiaisia ja buffetti.

Lapset voivat suorittaa myös lypsydiplomin. Tapahtumaa järjestävät yhteistyössä Valion osuuskunta Länsi-Maito, LH, MTK, 4H ja Pro Agria.

Maksuton kuljetus

Nikkasen tilalle järjestetään tapahtumapäivänä myös maksuton bussikuljetus. Linja-auto starttaa la 12.5. klo 10 Kosken Nuortentuvalta, jonka jälkeen pysäkit ovat klo 10.20 Pitkäjärven MMS th ja klo 10.40 Someron tori, josta jatketaan tilalle.

– Kyytiin pääsee myös matkan varrelta ja takaisinpäin auto lähtee kello 13, Nikkanen kertoo.

MatkaHeino ottaa vastaan ilmoittautumisia puhelimessa 044 020 3117.

Lehmät kirmaavat laitumelle noin klo 11.30.

Laitumellelasku-tapahtuma Nikkasen maitotilalla (Kurintie 92, Pyöli, Somero) la 12.5. klo 11–14.