JUTUT

Nimilaki uudistui – Lapselle neljä etunimeä tai yhdistelmäsukunimi

Nimilain uudistus mahdollistaa lapselle jopa neljä etunimeä.

Vuoden alusta uudistunut nimilaki toi mukanaan aiempaa enemmän vapauksia lapsen etu- ja sukunimen valintaan.

Uusi nimilaki mahdollistaa lapselle neljä etunimeä aiemman kolmen sijaan, ja lisäksi lapselle voi antaa myös yhdistelmäsukunimen. Näin lapsella voi nyt olla nimiyhteys molempiin vanhempiinsa, vaikka näillä olisi eri sukunimet.

Esimerkiksi jos toinen vanhempi on Järvinen ja toinen Virtanen, voi lapsi olla sukunimeltään Järvinen-Virtanen. Kirjoitusasun yhdistelmänimelle voi valita joko esimerkin mukaisesti yhdysmerkillä, tai sitten nimet voidaan kirjoittaa erikseen, Järvinen Virtanen. Nimien järjestys jää vanhempien ratkaistavaksi.

 

Lue myös: Ennin ja Markon tytär sai harvinaisen nimen – Sofielilla ei ole montaa kaimaa

 

Jos vanhemmilla on lapsen nimeä ilmoitettaessa yhteinen sukunimi tai yhteinen sukunimiyhdistelmä, lapsi saa tämän sukunimen tai sukunimiyhdistelmän. Täyssisaruksilla nimen kirjoitusasu tulee aina olla täysin samanlainen.

Myös molemmat puolisot voivat ottaa sukunimiyhdistelmiä.

Etunimeksi voidaan valita nimi, joka ei vastaa suomalaista nimikäytäntöä, mutta joka on kuitenkin Suomessa vakiintuneesti käytössä eli vähintään viidellä henkilöllä.

Lisäksi enää ei tarvitse mennä naimisiin voidakseen ottaa puolisonsa sukunimen. Avopuolison sukunimen voi ottaa käyttöönsä, mikäli avoliittoa on kestänyt vähintään viisi vuotta tai parilla on yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Nimen vaihtamiseen tarvitaan kuitenkin avopuolison suostumus.

Lähteet: finlex.fi ja maistraatti.fi