JUTUT Loimaa

Nuorkauppakamareista on monella elitistinen kuva – ”Oikeasti teemme hyvin maanläheistä työtä”

Jussi Niskalaa harmittaa se, että monella on nuorkauppakamareista elitistinen kuva. – Olemme kuitenkin ihan tavallisia ihmisiä, jotka haluavat kehittää niin itseään kuin ympäröivää yhteiskuntaakin.
Jussi Niskala kertoo nuorkauppakamarin hakevan jäsenistön koostuvan niin eri alojen työntekijöistä kuin yrittäjistäkin.

Leikkikenttä- ja ulkoliikuntavälinevalmistaja Leikkiset oy:n Varsinais-Suomen aluepäällikkönä toimiva Jussi Niskala ei lämmennyt Loimaan Seudun Nuorkauppakamarin ensimmäiselle kosiskelulle.

– En silloin oikein saanut otetta siitä, mikä juttu tämä on, ja toisaalta minulla oli kauheasti työkiireitä. Eivät asiat tosin sen enempää kirkastuneet silloinkaan, kun nuorkauppakamari otti toisen kerran yhteyttä, mutta päätin lähteä mukaan ja selvittää, mistä on kyse, Niskala kertoo.

Neljän nuorkauppakamarivuoden kokemuksella asiat ovat valjenneet.

– Olemme alle nelikymppisistä koostuva oppimisjärjestö, jossa pyrimme kehittämään sekä itseämme että ympäröivää yhteiskuntaa muilla kuin poliittisilla keinoilla. Näitä keinoja ovat mm. koulutukset ja erilaiset projektit sekä laaja-alainen yhteistyö.

Niskalaa harmittaa se, että nuorkauppakamarista on monella elitistinen kuva.

– Siitä pitäisi päästä eroon, sillä oikeasti teemme hyvin maanläheistä työtä. Osa meistä on yrittäjiä ja osa työntekijöitä, ihan tavallisia ihmisiä. Nuorkauppakamari myös sekoitetaan usein kauppakamariin, jonka jäsenet sen sijaan ovat yrityksiä.

Lautapeli kehitteillä

Parasta nuorkauppakamaritoiminnassa onkin Jussi Niskalan mielestä toimiminen samanhenkisten ihmisten kanssa niin paikallistasolla kuin muidenkin nuorkauppakamarien jäsenten kanssa.

– Toimimme läheisessä yhteistyössä Loimaan kaupungin sekä erilaisten yhdistysten kanssa ja esimerkiksi Forssan Seudun Nuorkauppakamarin kanssa. Me pystymmekin ylittämään teennäisen maakuntarajan, ja mielestäni näillä kahdella seutukunnalla pitäisi olla nykyistä enemmän yhteistyötä muutenkin. Loimaa on lähempänä Forssaa kuin Turkua ja Forssa on lähempänä Loimaata kuin Hämeenlinnaa, Niskala pohtii.

”Olennaista on se, että paikkakunnalla käyvälle vierailijalle jää mielikuva kivannäköisestä pikkukaupungista.”

Tänä vuonna Loimaan nuorkauppakamarilaisia työllistää mm. nuorkauppakamarin 50-vuotisjuhlavuosi.

– Tähän mennessä on uudistettu logo ja verkkosivut. Tarkoituksena on myös lanseerata Loimaan lautapeli, jonka tuottamiseen haemme yhteistyökumppaneita. Omanlaisensa lautapeli on jo toteutettu muutamassa kaupungissa, ja nuorkauppakamarien ideologiaan kuuluukin, että toisten kamarien hyväksi koettuja ideoita on lupa lainata.

Toissa vuonna loimaalaiset toteuttivat pop up -myymälähankkeen. Idea lähti liikkeelle torin ympäristön tyhjenemisen aiheuttamasta huolesta.

– Pop up, joka on muuten kehitetty Turussa, sai todella positiivisen vastaanoton. Pienyrittäjät pääsivät Loimaalla veloituksetta kokeilemaan, minkälaista on toimia kivijalkamyymälässä. Osa niistä tyhjillään olleista tiloista myös täyttyi tempauksen jälkeen.

Mielikuvalla on merkitystä

Jussi Niskalan mielestä Loimaalla käy nyt hyvä pöhinä.

– Turun ja Uudenkaupungin teollisuusbuumi tuntuu täälläkin. Moni loimaalainen on saanut länsirannikolta töitä, mutta myös Loimaalla on nyt paljon avoimia työpaikkoja, Niskala toteaa.

Sen sijaan julkisista hankkeista käytävä keskustelu ihmetyttää Niskalaa.

– Loimaalla valitetaan siitä, että rahaa laitetaan keskustan kehittämiseen. Esimerkiksi rantabulevardin kehittäminen lisää viihtyvyyttä, eivätkä siihen investoivat varat ole muualta pois.

Niskala toteaa, että ellei mitään infraa kehitetä, se vaikuttaa negatiivisesti mielentilaan.

– Esimerkiksi Forssaa pidän erittäin kauniina kaupunkina. Miljöö on miellyttävännäköinen, ja siitä forssalaisten on syytä olla ylpeitä. Olennaista on se, että paikkakunnalla käyvälle vierailijalle jää mielikuva kivannäköisestä pikkukaupungista.

Valtaosa naisia

Loimaan Seudun Nuorkauppakamarissa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä jäsentä.

– Jäsenenä voi olla siihen saakka, kun täyttää 40 vuotta. ”Poispotkittu” voi hakea senaattorin arvoa ja sen saatuaan hänellä on oikeus osallistua kokouksiin, mutta ilman äänivaltaa. Senaattorius on kunnianosoitus nuorkauppakamarin eteen tehdystä työstä. Samaten meillä on joitakin kunniajäseniä, Jussi Niskala kertoo.

Loimaan Seudun Nuorkauppakamarin jäsenistä valtaosa on naisia.