JUTUT Urjala

Nuutajärvelle perustettiin Oiva Toikan rahasto – Tavoitteena lasihytin uudistaminen

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö perusti alaisuuteensa Oiva Toikan rahaston.
Nuutajärven vanha lasihytti vaatisi mittavan remontin.
Nuutajärven vanha lasihytti vaatisi mittavan remontin.

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö perusti Oiva Toikan rahaston tukemaan ja edistämään suomalaista lasitaidetta.

– Aloitteen rahaston perustamisesta tekivät Oiva Toikan perilliset. Ajatus oli loistava säätiönkin kannalta, säätiön puheenjohtaja Göran Andersson sanoo.

Nyt on meneillään rahaston sääntöjen rakentaminen ja niistä sopiminen.

– Siitä tulee omakatteinen rahasto, jolla on oma kirjanpito, oma tilinpäätös ja omia päätöksiään tekevät hallintoelin säätiön alaisuudessa. Rahaston alkupääoma tulee Toikan perillisten päätöksen myötä taiteilijan erään näyttelyn tuotoista.

Varainkeruu alkaa syksyllä.

– Konkreettisia yhteydenottoja ei tehdä ennen kuin säännöt on hyväksytty.

Tekemisen edellytys

Takavuosina Nuutajärven lasitehtaan johtajana toiminut Göran Andersson kertoo, että säätiön ja rahaston suurena tavoitteena on vanhan lasihytin uudistaminen.

– Lasihytti on tekemisen edellytys ja se on käytössä, mutta osin tekniikaltaan vanhentunut. Hytin kehittäminen merkitsee käytännössä kiinteistömuutoksia, joihin jo alkuunsa tarvitaan useita satojatuhansia euroja. Samalla haetaan energiatehokkuutta, Andersson toteaa.

Nuutajärven Lasikylän puitteiden parantaminen ja samalla suomalaisen taidelasin pitäminen edelleen merkittävänä osana Suomi-kuvaa maailmalla vaatii paljon työtä ja sitoutumista.

– Nuutajärvihän on suomalaisen lasin kehto, jossa lasia on puhallettu yhtäjaksoisesti vuodesta 1793 saakka. Lisäksi Suomessa lähes kaikki lasinpuhaltajat Iittalan teollisia puhaltajia lukuun ottamatta ovat saaneet koulutuksensa Nuutajärven lasikoulussa.

Kulttuurisäätiö on perustanut Nuutajärvelle Lasiakatemian, jonka ensimmäinen jakso sijoittui vuosille 2017 ja 2018. Seuraava jakso alkaa parin kuukauden kuluttua.

– Akatemia on tarjonnut kokeneille lasitaiteilijoille mahdollisuuden tehdä lasia yhdessä lasinpuhalluksen taitajien kanssa.

Andersson on mielissään siitä, että Nuutajärvellä panostetaan myös kansainvälisyyteen.

– Nuutajärven Galleria Osuuskunta NuGon kesänäyttelyssä oli vahva kansainvälinen panos, kun mukana oli amerikkalainen lasitaiteilija Johathan Capps, joka vietti vuoden lasikylässä Fulbright-stipendiaattina. Näyttely edusti hienosti kokeellista lasitaiteen tekemistä.

Taiteen monialaisuutta

Kun Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö vuoden 2014 lopulla perustettiin, yhtenä konkreettisena asiana oli hankkia lasikoululle lasiuuni.

– Säätiö sai siihen rahoituksen. Edellytyksenä oli, että lasialan koulutus Nuutajärvellä jatkuu.

Säätiön alkupääoma oli lain edellyttämä 25 000 euroa.

– Varainhankinta on onnistunut. Olemme hakeneet aktiivisesti avustusta ja saaneet myös. Se, mikä tulee, menee juokseviin menoihin.

Nuutajärven vanhoissa rakennuksissa toimii lasitaiteilijayrittäjien lisäksi monien muiden alojen taiteilijoita. Työtiloja voi hakea säätiön kautta.

Nuutajärven lasitehtaan teollinen toiminta lakkautettiin keväällä 2014.