JUTUT Tammela

“Olisin halunnut ajaa koulun säilyttämistä Kaukjärvellä, mutta nyt se on myöhäistä” – Tammelassa uusi lasten parlamentti

Lasten parlamentti mahdollistaa lasten osallistumisen päätöksentekoon.
Tammelan lasten parlamentin vastavalitut edustajat kohtasivat toisensa ensi kertaa kunnantalolla.
Tammelan lasten parlamentin vastavalitut edustajat kohtasivat toisensa ensi kertaa kunnantalolla.

Tammelan kunnan vastavalittu lasten parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa toisiinsa tutustuen kunnantalolla.

– Olisin halunnut ajaa koulun säilyttämistä Kaukjärvellä, mutta nyt se on jo vähän myöhäistä, 5.-luokkalainen Lauri Ahola huokaa.

– Haluaisin, että meille saataisiin kouluun kuutosluokka takaisin, 5.-luokkalainen Jade Aalto Myllykylän koulusta toteaa.

Yksitoista uutta parlamentaarikkoa tutustui vasta toisiinsa ja parlamentin toimintaan, eikä monikaan ollut miettinyt vielä vaikuttamiskohteita.

– Pitää varmaan kysyä koulukavereilta, jos heillä olisi jotain juttuja, joihin haluaisivat muutosta, Nora Urho Tammelan koulukeskukselta miettii.

Päättäminen kiinnostaa

Tammelan lasten parlamentin edustajat on valittu tasapuolisesti kaikista kunnan kouluista.

– Ilmoittauduin ehdolle vaaleihin, kun tämä kuulosti ihan kivalta toiminnalta. Meiltä oli neljä ehdokasta ja kaksi valittiin vaaleilla, Eveliina Hintsanen Riihivalkaman koulusta kertoo.

Alpert Aro koulukeskukselta ja Kasperi Riikonen Myllykylästä odottivat innolla, mitä parlamentti tuo tullessaan.

– Ihan kiva tutustua päättämiseen, kun se on aika vieras maailma, Kasperi Riikonen kertoo.

– Voisin ihan hyvin alkaa vaikka puheenjohtajaksi, mutta en kyllä tiedä, mitä se oikeasti tekee, Alpert Aro myöntää.

Alpert ja Kasperi miettivät, että politiikka voisi olla mielenkiintoinen juttu isonakin.

– Asioista päättäminen voisi olla ihan mielenkiintoista. Ainakin jos haluaa johonkin muutosta, niin aina voi edes yrittää vaikuttaa asioihin, pojat miettivät.

Vaikuttamista ja yhteistyötaitoja

Lasten parlamentti on toiminut Tammelassa vuodesta 2012. Edustajat tuovat kehitysehdotuksia kunnan opetusta koskevaan päätöksentekoon ja kehittävät lapsi- nuorisotoimintaa yhdessä Tammelan nuorisopalveluiden kanssa.

– Lapset pääsevät ajamaan heitä koskevia asioita. Aikuisten mittakaavassa asiat eivät ole välttämättä isoja, mutta lapsille ne ovat, nuoriso-ohjaaja Maria Valta kertoo.

Tammelan lasten parlamentissa on kiinnitetty huomiota esimerkiksi välituntiviihtyvyyteen ja puitu koulukuljetusasioita.

– Esimerkiksi Riihivalkamaan saatiin bussikatos, jotta bussia ei tarvitse odottaa vesisateessa ja lisäksi pihaan saatiin kiipeilyteline.

Edustajat kokoontuvat yhteen Tammelan eri kouluissa 2-4 kertaa vuodessa.

– Osallistamalla lapset päätöksentekoon jo nuorella iällä, tuemme heidän aktiivista toimijuuttaan ja yhteistyötaitoja, Valta toteaa.

Lasten parlamentti

Tammelan lasten parlamentin edustajat kaudelle 2019–2020: Eveliina Hintsanen ja Vilma Pelkonen Riihivalkaman koulusta, Jade Aalto ja Kasperi Riikonen Myllykylän koulusta, Emma Syrjälä ja Sami Rekola Portaan koulusta, Ansa Kangasniemi ja Nelli Juntunen Teuron koulusta sekä Nora Urho, Alpert Aro ja Lauri Ahola Tammelan koulukeskuksesta. Ahola edustaa myös Kaukjärven aluetta.

Luetuimmat