JUTUT Tammela

Olisipa aina joulu -kirjassa esittäytyy jouluihminen Tammelasta – Jaana Veinin joulu syntyy perinteistä

Jaana Veinin joulu alkaa rakentua jo lokakuun puolella. Tunnelmavalot ja elävä tuli tuovat kaivattua valoa pimeään vuodenaikaan.
Jaana Veinin Patinaputiikkiin on rakentunut myös oma osionsa joulukoristeille. Ensimmäiset koristetilaukset postitettiin jo elokuussa.
Jaana Veinin Patinaputiikkiin on rakentunut myös oma osionsa joulukoristeille. Ensimmäiset koristetilaukset postitettiin jo elokuussa.

Tammelalainen Jaana Veini on mukana Ilona Pietiläisen kirjoittamassa Olisipa aina joulu -kirjassa.

– Ilona löysi minut somen ihmeellisestä maailmasta ja vieraili kotonani tammikuussa. Alun perin siitä piti tulla talvinen sisustusjuttu lehteen, mutta lopulta Ilona päättikin ottaa sen mukaan valmisteilla olleeseen joulukirjaansa. Koti ei ollut jouluisimmillaan enää tammikuussa, mutta onneksi kuvausten aikaan oli ihanasti lunta, Jaana Veini hymyilee.

Pietiläinen johdattaa lukijat Humpurin lumiseen talven ihmemaahan. Jaana Veini ja hänen puolisonsa ottivat Portaassa sijaitsevasta vanhasta myllärin talosta eli Humpurista vapaa-ajan asunnon vuonna 2006, mutta Humpurin taika lumosi heidät lopullisesti vuonna 2009, jolloin pariskunta jätti Vantaan taakseen ja asettui pysyvästi Tammelaan.

– Myös Patinaputiikki sai alkunsa 10 vuotta sitten. Aloittelin keskustassa ja siirryin tänne Portaaseen viisi vuotta sitten. Ilona huomioi myös Patinaputiikin kirjassa, sillä annan siinä esimerkiksi tuunaus- ja sisustusvinkkejä.

Docendon kustantama liki 200-sivuinen jouluteos kertoo tarinoita jouluihmisistä sekä tarjoaa sivukaupalla inspiraatiota, ohjeita, reseptejä sekä toinen toistaan kauniimpia valokuvia.

– Patinaputiikissa on ehtinyt vierailla jo asiakkaita, jotka ovat lukeneet yrityksestäni ensimmäistä kertaa Ilonan kirjan sivuilta.

Ilona Pietiläisen tunnelmallista ja ajatonta jouluteosta on saatavilla myös Patinaputiikissa.
Ilona Pietiläisen tunnelmallista ja ajatonta jouluteosta on saatavilla myös Patinaputiikissa.

Valoa pimeään

Jaana Veini virittäytyy jouluiseen tunnelmaan jo lokakuussa. Iltojen pimetessä pihamaa alkaa täyttyä ulkotulista ja -valoista.

– Kaupungissa en koskaan aloittanut niin ajoissa, mutta nyt kun asuu käytännössä jumalan selän takana, niin ei tarvitse välittää naapureiden reaktioista, ja pilkkopimeäähän siellä olisi ilman niitä, Jaana naurahtaa.

Jaanalle joulunaika katkaisee pitkän ja pimeän vuodenajan.

– Olen ollut jouluihminen aina. Joulussa melkein parasta on sen valmisteleminen ja odottaminen.

Humpurin joulu syntyy perinteistä ja rakentuu kotiin hiljalleen. Jopa joulukoristeille on tietty järjestys, missä vaiheessa ne laitetaan esille.

– Esimerkiksi joulukuusi tulee vasta aatonaattona, mutta kukka-asetelmia tai pieniä kuusia lasimaljoissa käytän sisustuksessa aiemmin.

Aattoa Humpurissa vietetään perheen kesken rauhoittuen. Joulupöydässä on tarjolla vanhoilla resepteillä kokattuja jouluherkkuja, mutta myös aina jotain uutta maisteltavaa. Aaton aikana käydään pihasaunassa, pulahdetaan koskeen virkistäytymään, ja vaihdetaan ajatuksella valitut paketit.

– Myös kauppa-apulaiseni eli Hilla-koira saa omansa. Hilla pyytäisi joulupukilta varmasti makkaraa, Jaana naurahtaa.

Mitä jos joulu olisi aina?

– Ehkä se siinä tapauksessa menettäisi jollain tasolla merkityksensä, Jaana hymyilee.

Jouluasetelman voi loihtia vaikka vanhaan kahvipurkkiin, Jaana vinkkaa.
Jouluasetelman voi loihtia vaikka vanhaan kahvipurkkiin, Jaana vinkkaa.

Vanhaa uuden sijaan

Vanha tavara on viehättänyt osaa aina, mutta tänä päivänä ekologiset arvot nostavat jatkuvasti enemmän päätään, jonka vuosiksi uuden sijaan valitaan useammin vanha.

– Uskon, että se tulee näkymään tulevaisuudessa entistä vahvemmin. Myös paketteihin valitaan uuden sijaan vanhaa. Juuri yksi pilkkijakkara lähti Itä-Suomeen joululahjaksi.

Tällä hetkellä erityisen kysyttyjä tuotteita ovat esimerkiksi ajan patinoimat puulaatikot, joita voi käyttää sisustuksessa myös jouluisten asetelmien teossa.

– Jouluisen asetelman voi tehdä myös vaikka vanhaan kahvipurkkiin tai lasikulhoon. Kynttilöitä voi polttaa vaikka vanhassa lettupannussa, Jaana vinkkaa.

Patinaputiikkiin joulu hiipi jo lokakuun puolella.

– Yleensä olen pitänyt pyhäinpäivää rajana, mutta tänä vuonna joulukoristetilauksia alkoi tulla jo elokuun puolella.

Jaana Veini

Patinaputiikin yrittäjä.

Muutti puolisonsa kanssa Vantaalta Tammelaan vuonna 2009.

Asuu Portaassa, Humpuri-nimisessä vanhassa myllärin talossa.

Perheeseen kuuluu aikuinen tytär ja rescue-koira Hilla.

”Kun asuu käytännössä jumalan selän takana, niin ei tarvitse välittää naapureiden reaktioista.”

Luetuimmat