JUTUT

Olutmylly panostaa laajaan valikoimaan

Anne ja Mikko Silmälä aloittivat helmikuussa Panimo Olutmyllyn toiminnan Yrittäjänkaaressa Forssassa.

– Olin pitkään miettinyt Mustialassa, mistä panimotoiminnalle saisi lisätilaa. Kun toimintamme siellä loppui, lähdimme etsimään toimitilaa muualta, aiemmin Kuninkaankartanon Panimon isäntänä toiminut Mikko kertoo.

Teollisuuskäytössä ollut rakennus ei vaatinut muutostöitä parin väliseinän lisäämistä lukuun ottamatta.

– Sijainti kakkostien varressa on hyvä, ja lisäksi meillä on nyt työmatkaa vain kolmen kilometrin verran, Anne toteaa.

Olutmylly onkin herättänyt paljon kiinnostusta.

– Ihmiset ovat löytäneet tänne hyvin, ja uusia kasvoja on näkynyt paljon. Panimoporukkaa on käynyt ympäri Suomen tutustumassa toimintaamme.

Silmälät lähtevät uudessa yritystoiminnassaan liikkeelle panimo edellä.

– Oheistoimintaa rakennamme tarpeen mukaan. Olutmylly toimii myös vähittäiskauppapaikkana ja anniskelualueena. Terassilla on viisikymmentä asiakaspaikkaa, mutta voimme pelkällä ilmoituksella ottaa käyttöön laajennetun alueen. Pihalla on runsaasti tilaa isojenkin juhlien järjestämiseen ja sisätiloihin kunnostamme kahdenkymmenen hengen kokoushuoneen.

Yrittäjät aikovat pitää toiminnan sellaisena, että pärjäävät käytännössä kahdestaan. Yhteistyötä tehdään muiden yrittäjien kanssa.

Tuotanto käynnistymässä

Tällä hetkellä yrittäjät myyvät vanhaa varastoa pois.

– Panimokalusto on vasta matkalla Kiinasta Forssaan. Sen saapuminen kestää vielä arviolta pari kolme viikkoa, joten sitä myöten ensimmäiset oluet valmistuvat heinäkuun alussa. Aloitamme ale-oluesta, sillä se valmistuu nopeammin kuin muut, Mikko Silmälä kertoo.

Valikoimaan tulevat kuulumaan vaalean ja tumman alen lisäksi vaalea ja tumma lager, pils ja vehnäolut.

– Peruslager ja pils menevät parhaiten kaupaksi, mutta koko ajan pitää suunnitella uutta ja vähän hifistellä. Erikoisempia juomia voi valmistaa aluksi ainakin pieniä määriä. Koeversiot olen jo tehnyt esimerkiksi savuoluesta ja lakkaoluesta. Kaikkea on mahdollista tehdä, sillä laitteisto mahdollistaa humaloinnin missä vaiheessa tahansa.

Olutmyllyn kapasiteetti on yli kaksinkertainen Mustialaan nähden.

– Keittokoko on 500 litraa, ja päivässä pystyy tekemään kaksi keittoa. Tulevaisuuden tavoitteena on, että pystymme valmistamaan vuodessa 50 000 litraa olutta.

Tuotteen oltava kunnossa

Olutmyllyn asiakkaina on nyt lukuisia lähiseudun ravintoloita sekä marketteja. Jälleenmyyntipisteitä on myös esimerkiksi Hämeenlinnassa ja Lohjalla.

– Tällä hetkellä jälleenmyyjiä on tarpeeksi, mutta tarkoitus on hakea uusia paikkoja ympäri Suomen. Sitä työtä olemmekin jo alkaneet tehdä. Myyntipisteet kyllä ottavat uusia tuotteita hyllyihinsä, mutta meidän vastuullamme on, että ne tuotteet myös pysyvät siellä. Kilpailu on kuitenkin kovaa, Anne Silmälä pohtii.

Mikko Silmälä kiteyttää asian niin, että tuotteen pitää olla kunnossa.

– Muutaman vuoden kuluttua meillä pitää olla sellaisia oluita, jotka myyvät missä tahansa.

Panimo Olutmyllyn vähittäismyyntikauppa on avoinna tässä vaiheessa perjantaisin.