JUTUT Forssa

Oman leivonnaisen myynnistä saa eväitä elämään – Yrittäjyys on vaihtoehto kesätyölle

Jos kesätyöpaikka on liian ison kiven takana, lomarahaa voi tienata vaikkapa myymällä itse tehtyjä leivonnaisia torilla. Nuorten parissa toimivat tahot kannustavat yrittäjyyden kokeilemiseen, sillä siitä saa monipuolisia eväitä elämään.
Jukka Lidman ja Hanna Segarra toivottavat nuoret tervetulleiksi pop-up -rekryyn Ohjaamo Forssaan linja-autoaseman yläkertaan perjantaina 26. huhtikuuta klo 12-17.
Jukka Lidman ja Hanna Segarra toivottavat nuoret tervetulleiksi pop-up -rekryyn Ohjaamo Forssaan linja-autoaseman yläkertaan perjantaina 26. huhtikuuta klo 12-17.

Valtakunnallisesti toimiva Nuorten Yrittäjyystalo Innola kävi tarjoamassa tietoa yrittäjyydestä ja ilmaisesta yrittäjyysvalmennuksesta alle 30-vuotiaille Forssassa.

– Samana päivänä Innolan väki vieraili Forssan ammatti-instituutissa, ja nuoret olivat kiinnostuneita ainakin esitteistä, Osaavasti yrityksiin -hankkeen projektipäällikkö Jukka Lidman toteaa.

Forssan työllisyyspalvelut, Forssan Yrityskehitys ja Ohjaamo Forssa ovat aktiivisesti kannustaneet nuoria yrittäjyyteen.

– Kolmen-neljän vuoden ajan olemme työllisyyspalvelujen kautta tarjonneet nuorille kesäyrittäjyyttä vaihtoehtona kaupungin kesätyöpaikoille. Kiinnostusta on ollut, ja muutama nuori on lähtenytkin mukaan. Kesäyrittäjyys on turvallinen tapa tienata rahaa, kun Yrityskehitys auttaa liiketoiminnan suunnittelussa ja kesäyrityksen perustamisessa. Taloudellinen riski on lähes olematon, kun kaupunki tarjoaa nuorelle yrittäjälle pienen tuenkin.

Kesäyrittäjyyttä nuoret ovat kokeilleet mm. myymällä valmistamiaan leivonnaisia torilla sekä toimimalla maatalouslomittajana ja parturikampaajana vuokratuolilla.

– Ei kesäyrittäjyys merkitse sitä, että välttämättä pitää ryhtyä aikuisena yrittäjäksi, mutta monenlaista hyötyä siitä on. Kokemus työelämästä kasvaa samaten kuin oma-aloitteisuus.

Lidman arvioi, että Forssan seudulla kesäyrittäjyys on kuitenkin keskimäärin vähäisempää kuin suurissa kaupungeissa.

– Työläiskaupungin perinne ja kulttuuri varmaankin vaikuttavat asiaan. Ehkä yrittäjyys tuntuu pelottavaltakin, ja vaatiihan se riskinsietokykyä. Kuitenkin yrittäminen kuten elämä muutenkin on sarja onnistumisia ja epäonnistumisia.

Yksilöllisiä tarinoita

Helmikuun tilastojen mukaan Forssassa on alle 25-vuotiaista työttömiä 14,6 prosenttia, kun maan keskiarvo on 11,5 prosenttia. Lukumääräisesti heitä on Forssassa 112.

– Työllisyys on parantunut merkittävästi kahden edellisen vuoden aikana. Kyllähän nuoretkin työllistyvät, mutta siihen tukea tarvitsevat vaativat pitempiaikaista ohjausta. Nuortenkin osalta haasteena on kohtaanto-ongelma, Ohjaamo-koordinaattori Hanna Segarra toteaa.

Metalliala, sosiaali- ja terveysala sekä rakennusala ovat pitkään painineet työvoimapulan selättämiseksi.

– Voisi olettaa, että näillekin aloille ohjautuu nuoria työntekijöitä. Kuitenkin koko ajan nuoret etsivät töitä, mutta työnantajat kertovat, ettei hakijoita löydy. Forssan seutukunnalla haasteellista on myös pitkään jatkunut muuttotappio.

Hanna Segarra ja Jukka Lidman toteavat nuorten tarinat yksilöllisiksi.

– Aina on niitäkin, jotka kokevat haasteita haasteiden perään. Valtaosa nuorista kuitenkin kouluttautuu, saa työtä ja pääsee eteenpäin elämäsään. Tilanne on aivan erilainen kuin viisi vuotta sitten. Kuitenkin kansainvälinen talous hidastuu, ja se vaikuttaa Forssan seudullekin. Melkein voi sanoa, että nuoret ovat ensimmäinen ryhmä, joka siitä kärsii, Lidman pohtii.

Segarra muistuttaa, että nuoria varten on Forssassa olemassa laaja palvelukattaus.

– TE-palvelun työntekijä ohjaa työttömyysturvaneuvonnassa ja opastaa ammatinvalinnassa. Kelan etäyhteyspiste toimii hyvin. Sosiaalitoimi neuvoo mm. asumisasioissa, ja Ohjaamo vähän kaikessa.

Tammi-helmikuun aikana Ohjaamo Forssassa oli noin 250 ohjauskertaa.

– Ohjaamoon voi tulla monenlaisista syistä. Ei tarvitse olla mitään ongelmaakaan, vaan Ohjaamossa voi esimerkiksi vaikkapa käydä tulostamassa työhakemuksen. Joku nuori käy Ohjaamossa vain kerran, joku toinen puolestaan saattaa olla pitemmässä asiakassuhteessa.

Lidman pohtii, että varmaankin on myös paljon sellaisia nuoria, jotka eivät ole minkään etuuden piirissä.

– Heitä pyrkivät löytämään myös mm. sosiaalityö ja etsivä nuorisotyö.

Ohjaamo Forssassa pidetään kesätyön pop-up rekry 26. huhtikuuta. Tuolloin nuorille kerrotaan avoimista kesätyöpaikoista ja opastetaan työnhaussa.

Luetuimmat