JUTUT Forssa

Onnistumisen kokemuksia ja harrastamisen riemua – Sisupartio on mukautettua partiotoimintaa

Erityislasten partioryhmään voi tulla sellaisena kuin on.
Wilma Mansikkamäki, Nino Alku ja Oliver Nurminen tunnistivat Laura Mäntyvaaran johdolla puulajeja.
Wilma Mansikkamäki, Nino Alku ja Oliver Nurminen tunnistivat Laura Mäntyvaaran johdolla puulajeja.

Forssan Tornitulien ja Tornihaukkojen erityislasten sisupartioryhmä on toiminut lähes 3,5 vuotta.

– Toiminta sai alkunsa siitä, kun Forssasta ei yksinkertaisesti löytynyt erityislapselle sopivaa harrastusta. Ajattelin, että sitten on vain kehitettävä sellainen itse, Laura Mäntyvaara kertoo.

Partio tuntui luontevalta valinnalta Mäntyvaaran oman harrastuneisuuden kautta.

– Olin vuosia mukana Tammelan Metsänkävijöissä, joten partion pariin palaaminen tuntui hyvältä ajatukselta. Olin yhteydessä Forssan lippukuntaan ja esittelin ideani sisupartiotoiminnasta, ja meidät toivotettiin tervetulleiksi joukkoon.

Mäntyvaara alkoi vetää erityislasten partioryhmää yhdessä ystävänsä, pitkän partiotaustan omaavan Miia Hellsténin kanssa.

Toiminta sopii jokaiselle

Sisupartiolla on Suomessa pitkä historia.

Sisupartiossa on opiskeltu myös ensiaputaitoja.
Sisupartiossa on opiskeltu myös ensiaputaitoja.

– Tämä on vanha alusta, mutta aiemmin toiminta on profiloitunut aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille. Tänä päivänä huomioidaan myös erityislapset, Mäntyvaara kertoo.

Erityislasten partioryhmä sopii esimerkiksi lapsille, joilla on tarkkaavaisuus- ja keskittymishäiriöitä tai muita haasteita sosiaalisessa kanssakäymisessä ja ryhmätoiminnassa.

– Ehkei ensimmäisenä tulisi mieleen ilmoittaa erityislasta partioon, mutta toiminta mukautetaan hyvin jokaisen tarpeisiin vastaavaksi.

Erityislasten partiossa sovelletaan valtakunnallista seikkailijaohjelmaa ja sitä mukaillaan joustavasti kunkin sisupartiolaisen kohdalla yksilöllisesti.

– Kaikki lähtee tekemisestä, mutta on täysin toissijaista saadaanko aikaiseksi. Tärkeämpää on se, että lapsi kuuluu ryhmään, saa tulla mukaan sellaisena kuin on ja saa harrastuskokemuksen.

Onnistumisen iloa

Forssan sisupartioryhmässä on mukana kahdeksan 9-16-vuotiasta lasta ja nuorta.

– Ohjaajana toimiminen vaatii joustavuutta, ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta. Jos joku juttu ei toimi, niin täytyy samalla sekunnilla keksiä tilalle jotain uutta, Miia Hellstén kuvailee.

Hän kuitenkin kuvailee toimintaa varsin palkitsevaksi.

– On ollut todella palkitsevaa huomata, miten nämä lapset ovat kehittyneet niin taidoiltaan kuin ryhmässä toimijoina. Sisupartiolaiset ovat aitoja ja elävät hetkessä.

Sisupartio tarjoaa kävijöilleen onnistumisen kokemuksia.

– Jos oppimisvaikeudet hankaloittavat koulua, niin on iso juttu, kun onnistuu partiossa, Mäntyvaara toteaa.