JUTUT

Opettaja kannusti kirjailijaksi – Keijo Välimaa totteli vuosikymmeniä myöhemmin

Juttu on julkaistu alun perin Seutu-Sanomissa 29.5.2018.

 

Keijo Välimaa pärjäsi kansakouluaikanaan erinomaisesti ainekirjoituksessa.

– Menosten koulussa opettajani sanoi, että minun kannattaisi kirjoittaa kirja. Olin tuolloin kahdeksanvuotias, joten muutama vuosi kului ennen kuin noudatin opettajan neuvoa, Välimaa virnistää.

Oikeastaan Välimaa on aloittanut kirjan kirjoittamisen vuosien mittaan monta kertaa.

– Valmista ei vain ole tullut. Vaimoni Arja on aina tiennyt haaveestani, mutta kun kerroin asiasta ääneen muillekin, pakkohan se oli kirjoittaa. Ja kirjoitinkin viime talvesta alkaen öisin, kun en saanut nukuttua.

Dekkarin ja eläinten ystävä

Omakustanteena ilmestyneen kirjan nimeksi tuli Dekkari nro 1, mikä tavallaan sisältää lupauksen jatkosta.

– Kyllä Dekkari nro 2 on jo puoliksi tehtynä. Siltä osin pidän tavoitteena, että kirja on markkinoilla ennen isänpäivää, Keijo Välimaa pohtii.

Välimaa tunnustautuu dekkarien ystäväksi.

– Olen lukenut varmaankin melkein kaikki suomalaiset dekkarit. Ulkomaisista kirjailijoista suosikkejani ovat esimerkiksi Wilbur Smith ja Harry Bosch. Pohjoismaissa lajityyppi hallitaan hienosti, ja arvostan paljon mm. Stieg Larssonia ja Camilla Läckbergia.

Tuoreen forssalaiskirjailijan ensimmäisessä dekkarissa tilanteet kulminoituvat siten, että sote-uudistusta varten luotu atk-ohjelma varastetaan.

– Aihetta ei tosiaankaan tarvinnut kaukaa hakea, kun tässä maassa ei ole vuosiin puhuttukaan muusta kuin sotesta. Tähän juonenkulkuun limittyy toinen tarina, jossa pääroolissa ovat Ähtärin pandakarhut. Päähenkilönä on tavallinen poliisimies, mutta isoa osaa näyttelee myös esimerkiksi kennelistä varastettu koira. Olemme eläinrakkaita ihmisiä, joten eläimet seuraavat mukana teksteissänikin.

Koska Välimaa halusi tarkistuttaa ensimmäisen dekkarinsa asiatiedot, hän pyysi ystävänsä tuntemaa poliisia oikolukemaan käsikirjoituksen.

– Piti tietää, onko esimerkiksi kirjoittamani poliisislangi oikeaoppista. Samaten luetutin kirjan atk-alalla toimivalla ystävälläni saadakseni tietää, ovatko kuvailemani tietosuojavarkaudet oikeasti mahdollisia.

Oikeastaan Välimaa kirjoitti ensimmäisen dekkarinsa kolmeen kertaan.

– Ensin suolsin tekstiä hirveällä vauhdilla, sen jälkeen tarkistin kieliopilliset asiat ja kolmannessa vaiheessa käytin asiantuntija-apua. Nyt työn alla olevaa kirjaani rakennankin maltillisempaan tahtiin, jottei asioita tarvitsisi pyöritellä monta kertaa joka suuntaan.

Keijo Välimaa esittelee kirjaansa Dekkari nro 1 Forssan Suomalaisessa Kirjakaupassa torstaina 31.5. aamulla ja iltapäivällä.