JUTUT Somero

Opiskelijat etsivät Someron kylänraitille elinvoimaa – ”Mietitään sitä, minkälaiset asiat aktivoivat ihmisiä keskustaan”

Someron kaupunki hakee uudenlaista elinvoimaa arkkitehtisuunnittelukilpailusta. Korkeakouluopiskelijoille suunnatun kilpailun toivotaan poikivan tuoreita oivalluksia, joita läheltä on vaikea nähdä.
Someron keskustaan haetaan uudenlaista elämää ja toimintaa yliopisto-opiskelijoiden ideoista.
Someron keskustaan haetaan uudenlaista elämää ja toimintaa yliopisto-opiskelijoiden ideoista.

Somerolla käynnistyy ensi keväänä korkeakouluopiskelijoille suunnattu kaupunkikeskustan arkkitehtisuunnittelukilpailu yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Projektia vetää Tampereen yliopiston Somerolla asuva yhdyskuntasuunnittelun teorian professori Panu Lehtovuori. Someron kaupungin edustajana on kehittämisasiantuntija Antti Leino.

– Asian taustalla on kaupunginvaltuutetuille suunnattu elinvoimaseminaari, joka pidettiin viime maaliskuussa. Tuolloin keskustelimme kaupunkikeskustan kehittämisestä, mitä oli joskus hankkeenakin suunniteltu, Leino kertoo.

Elinvoimaan panostamista oppilaitosyhteistyönä Leino pitää hyvänä ja tuoreena ideana.

– On hienoa päästä ottamaan vastaan uusia ajatuksia, sellaisia, mitä ei välttämättä omassa porukassa kehity, kun katselemme asioita liian läheltä.

Raitti kuin Amerikasta

Arkkitehtisuunnittelukilpailun perimmäisenä tarkoituksena on hakea Somerolle elinvoimaa, vireyttä kunnan elinkeinoelämään ja yhä parempia toimintaedellytyksiä yrityksille.

– Asukkaiden osalta etusijalla ovat mm. kunnan tarjoamat palvelut ja asuinympäristön viihtyisyys. Olennaisena osana ovat myös seutupaikkakunnan yhteisöt, Antti Leino kertoo.

Tavoitteena on esimerkiksi löytää asioita, joita pitäisi huomioida aiempaa tarkemmin.

– Tässä varmaankin mietitään paljon sitä, minkälaiset asiat aktivoivat ihmisiä hakeutumaan Someron keskustaan. Kaupungintalolta emme heitä opiskelijoille ideoita. Oma roolimme on hyvien ideoiden toteuttamisessa.

Leino muutti Somerolle Lontoosta puolitoistavuotta sitten.

– Kun tulin tänne työhaastatteluun, katselin kaupungin keskustaa ja mietin, että tämähän näyttää amerikkalaiselta kylänraitilta. Sittemmin olen kuullut monen sanovan, että Someron keskusta on yllättävän elävä. Mutta täällä kuten muissakin pienissä kaupungeissa on paljon tyhjiä liiketiloja.

Leino sanoo, että ihmisvirtaan ja erityisesti sen kasvattamiseen panostaminen on olennaista.

– Uusia puitteita tarjoaa nyt uudistuvan urheilukentän kampusalue. Siellä olisi paikka ja fasiliteetit monenlaiselle toiminnalle, johon pitää löytää myös ulkopaikkakuntalaisia. Kunta on kuitenkin investoinut alueeseen paljon, joten käyttöasteenkin pitäisi olla korkea. Se taas, mikä ihmisiin vetoaa, on asia, jota opiskelijatkin miettivät.

Vanha tapa on ollut päättää etukäteen, mitä mihinkin tulee.

– Nyt haluamme tietää, mitä täällä tarvitaan. Eivät ne kaikki ideat ole omassa päässämme.

Aktiivinen yhteisö

Arkkitehtisuunnittelukilpailun valmisteluissa kuluu loppuvuosi.

– Kilpailuseminaari pidetään maaliskuussa ilmeisesti Tampereen, Turun ja Oulun sekä Aalto-yliopiston opiskelijoille. Tuolloin kilpailuun osallistuvat opiskelijat myös tutustuvat Someron keskustaan, kilpailusihteeri Anna Koskinen Tampereen yliopistosta kertoo.

Someron Koskinen sanoo valikoituneen kilpailukohteeksi kokonsa ja suunnittelutehtävän hallittavuuden ansiosta.

– Somerolla on pienehköksi kunnaksi elävä keskusta ja aktiivinen kaupunkiyhteisö. Kaupunkipoliittisilla toimilla keskusta on saatu pidettyä vilkkaana, eikä sinne ole esimerkiksi rakentunut suuria marketteja.

Koskinen toteaa Someron kuitenkin hitaasti supistuvaksi kunnaksi.

– Yhtenä kilpailun tavoitteena onkin keksiä tapoja elävöittää pääkatua ja kehitellä tilapäisratkaisuja kokeilukulttuurin kautta sekä löytää keinoja kaupallisten toimijoiden innostamiseen.

Aiemmissa arkkitehtisuunnittelukilpailuissa ehdotusten pohjalta ovat toteutuneet mm. Turun Puudelma ja Vesilahden kehityksen suuntaviivat.

Luetuimmat