JUTUT

Outileena Uotila rakensi räsymattoja peltoteemalla

Sastamalalainen tekstiilisuunnittelija ja yhteisötaiteilija Outileena Uotila rakastaa peltoa samaten kuin metsääkin.

– Olen koko ikäni asunut samassa talossa peltomaiseman keskellä. Juureni ovat niin syvällä maaseudulla, että kevät on itselleni uudelleen syntymisen aikaa kuten pellollekin. Vuoden kuluessa pellolla voi nähdä syntymän, kasvun, sadon ja kuoleman, kun taas metsässä kaikki tapahtuu niin paljon hitaammin, Uotila pohtii.

Kiurun ääni

Koska taide kumpuaa omasta elinympäristöstä, Outileena Uotila päätti tehdä pellon vuodenkierrosta taidetta.

– Idea syntyi aika nopeasti ja pidin vuoden ajan peltopäiväkirjaa. Olen opiskellut pohjoisessa Suomessa, ja muistin, että saamelaisilla on kahdeksan vuodenaikaa, jotka otin käyttöön projektissani. Yhtä hyvin olisin voinut tehdä kaksitoista vuodenaikaa, mutta ymmärrän myös oman rajallisuuteni, Uotila toteaa.

Uotilan taidemateriaalina on jo vuosia ollut räsy, joten pelto muuntui kahdeksaksi räsymatoksi.

– Materiaalin hankinta oli projekti sinänsä. Texvexit kävin monta kertaa läpi, mutta ihanat ihmiset ovat myös kiikuttaneet minulle kiitettävästi tekstiilejä. Taide on ja sen pitääkin olla osallistavaa.

Projektinsa aikana Uotila myös valokuvasi ahkerasti muuttuvaa peltomaisemaa.

– Ensin koetin olla realistinen, mutta kesää lähdin vetämään enemmän fiiliksellä. Talvimattokaan ei ole sitä, minkälaiseksi sen aluksi kuvittelin. Koska talvi oli vähäluminen, matossa on hieman okraa ja likaisen valkoista sävyä.

Pelto merkitsee Uotilalle moniaistista kokemusta, joten Sarka-museossa avattava 8 peltoa -näyttelykin on sellainen.

– Mukana on mattojen lisäksi peltopäiväkirjani, valokuvia ja äänimaailmaa. Jälkimmäisessä puimurin tai traktorin äänellä on pieni osuus, linnuilla suuri. Esimerkiksi kiuru, kuovi ja töyhtöhyyppä elävät pelloilla. Muistankin, miten tohkeissani olin siitä, kun ensin sisareni Annamari asui Tammelan Liesjärven metsässä. Minusta tuntui kauhealta se, ettei hän siellä kuule näiden lintujen ääniä.

Siitä, mihin peltomatot näyttelyn jälkeen päätyvät, Uotilalla ei ole aavistustakaan.

– Varmaankin niitä saa ostaa, mutta jos ne eivät kiinnosta, pidän ne itselläni. Näyttelyyn tulee myös pieniä tilkkuja, mattokokeiluja, joita voin myydä tai lahjoittaa ihmisille pannunalusiksi. Vierailijat pääsevät myös kutomaan mattoa, sillä pelloillakin on tehty talkoita.

Kesäksi Korteniemeen

Outileena Uotila teki pitkään ainoastaan tilaustöitä, kirkkotekstiilejä ja tekstiilejä koteihin.

– Kun opiskelin tätä alaa, havahduin siihen, että maailmassa on liikaa tavaraa ja minähän tuotan sitä itsekin. Ajatus oli ahdistava, ja siksi keskityin tilaustöihin ja kevensin omaatuntoani tekemällä tekstiilejä ainoastaan kierrätysmateriaalista, Uotila kertoo.

Uotila haluaakin ottaa taiteellaan kantaa.

– Seuraavaksi pystytän näyttelyn Seitsemisen luontokeskukseen. Pyrin kiinnittämään ihmisten huomiota siihen, että jokaisella luontokappaleella on itseisarvo. Valmistan muotoonsa tehtyjä vaatteita kiville ja kuolleille puille. Lämmitän kotiani puilla enkä siten ole puiden kaatamista vastaan, mutta kuollut puu on monen koti, ja kantoja ja risuja pitäisi jättää metsään ravinteiksi.

Näyttelyjen ja tilaustöiden vastapainoksi Uotila tekee paljon opetustyötä.

– Opetan kuvataidekoulussa ja lisäksi vedän useita käsityöryhmiä.

Kevään tullen Uotila lähtee jälleen kerran Tammelaan emännöimään Korteniemen perinnetilaa.

– Olen ollut siellä kesätöissä vuodesta 1992 alkaen. Pari kesää olin poissa äitiysloman ja hoitovapaan vuoksi. Aina uudelleen olen vuosittain saanut siellä uuden näkökulman asioihin. Jostakin se vain syntyy, mutta myös Korteniemessä talkoilevat ja vierailevat ihmiset saavat ajattelemaan juttuja eri kanteilta.

Korteniemessä Uotilaa kiehtoo yhteisöllisyys, entisajan agraarikulttuuri ja luonto.

– Ei sitä edes huomaa työksi. Olen siellä kesällä porukan keskellä, mutta aina yhtä hieno kokemus on myös eläminen yksin metsässä lokakuun pilkkopimeydessä.

Outileena Uotilan näyttely 8 peltoa Suomen maatalousmuseo Saran seminaaritila Riihessä ja aulassa on esillä 9.12.2017–4.3.2018. Ohjelmallisia avajaisia vietetään 8.12. kello 18 alkaen.