JUTUT Forssa

Päättäjien somekäyttäytyminen huolestuttaa: ”Nimitellään ihmisiä sanoilla, joiden käyttäminen ei kuulu hyviin tapoihin”

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä toteaa päättäjien somehäiriköinnin vakavaksi asiaksi.– Osa valtuutetuista esittää somessa todella kyseenalaisia ja huolestuttavia mielipiteitä, Penttilä sanoo.
Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä toivoisi puolueiden ja valtuustoryhmien pitävän jäsenistölleen someoppitunteja.
Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä toivoisi puolueiden ja valtuustoryhmien pitävän jäsenistölleen someoppitunteja.

Eduskunnan 1. varapuhemies Tuula Haatainen (sd) arvosteli Helsingin Sanomien haastattelussa viime viikolla voimakkaasti istuntosaliin hivuttautunutta tylyä ja epäasiallista, sosiaalisesta mediasta omaksuttua puhetyyliä. Haatainen korosti sitä, että kansanedustajien edellytetään käyttäytyvän arvokkaasti niin eduskunnassa kuin sen seinien ulkopuolellakin.

Samankaltainen puhekulttuuri on rantautunut paikallispolitiikkaankin myös esimerkiksi Forssassa.

– Pääsääntöisesti valtuustotasolla ainakin seminaareissa tunnelma on erittäin hyvä. Vaikka mielipiteitä on ääripäästä toiseen, ilmapiiri on kuitenkin asiallinen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä kertoo.

Mutta kun valtuutetut pääsevät kotiinsa ja sosiaalisen median ääreen, asiat muuttuvat.

– On todella outoa, että ensin kaupungintalolla sovitaan yhdessä asioista ja sitten samana iltana niistä samoista asioista ja muista päättäjistä kirjoitellaan someen mitä sattuu. Puoluekurihan on tietenkin olemassa, mutta se on ilmeisen venyvä käsite.

Räävitöntä viestintää

Mika Penttilä toteaa sosiaalisessa mediassa esitettävien mielipiteiden olevan usein todella huolestuttavia.

– Siellä nimitellään ihmisiä sanoilla, joiden käyttäminen ei kuulu hyviin tapoihin. Ongelmallista on se, että nämä kirjoittajat ovat kaupunginvaltuutettuja ja edustavat siten kaupunkia, Penttilä sanoo.

Penttilä sanoo, että somekäyttäytymisestä on yritetty keskustella valtuutettujen kanssa, mutta asia on kirvoittanut korkeintaan hiljaista hyminää.

– Toivottua vaikutusta ei ole ollut sillä, että on muistutettu käytöstavoista. Päätöksentekoa ei ainakaan edistä se, että valtuutetut haukkuvat siellä virkamiehiä ja toisiaan. Virkamiesten en ole nähnyt syyllistyneen ylilyönteihin.

Pahimmillaan somehäiriköinti oli Penttilän mukaan silloin, kun turvapaikanhakijat tulivat Forssaan.

– Viestintä oli todella räävitöntä ja henkilökohtaisuuksiin menevää. Mutta kyllä sellaista esiintyy vieläkin.

Penttilän mielestä vika on vain sosiaalisen median käyttäjissä, ei somessa itsessään.

– Some on erinomainen väylä tiedottaa asioista. Kaupunginkin on oltava myös esimerkiksi Twitterissä ja muualla, missä voi helposti tavoittaa nuoretkin.

Penttilä toteaa itse kirjoittavansa kovin vähän kaupungin asioista someen.

– Lähinnä se on sellaista, että jos joku kysyy jonkin asian käsittelyvaiheesta, kerron lyhyesti.

Alkolukko someen

Räikeillä someviesteillä voi Mika Penttilän mukaan olla monenlaisia negatiivisia seurauksia.

– Esimerkiksi yrittäjät saattavat seurata niitä ala-arvoisia keskusteluja ja muodostaa niiden perusteella kuvan siitä, miten täällä päätöksenteko sujuu ja minkälainen on ilmapiiri Forssassa. Pahimmillaan seurauksena voi olla se, että toimintansa siirtämistä Forssaan kaavaileva yritys luopuu ajatuksesta, Penttilä pohtii.

Penttilä soisi toisten ihmisten mielipiteitä kunnioitettavan.

– En ymmärrä, miksi se on niin kauhean vaikeaa ja miksi jotkut eivät pysty hallitsemaan itseään. Toisinaan tuntuu siltäkin, että alkolukko someen olisi maailman paras keksintö.

Penttilä ei lähde erittelemään sitä, onko epäasiallisten someviestien kirjoittajia kaikissa vai vain joissakin valtuustoryhmissä.

Koirankakka pelastaa

Kaupunginvaltuuston kokouksissa pidettävät puheenvuorot Mika Penttilä toteaa asiallisiksi.

– Asialinjalla pysytään, vaikka näkemykset vaihtelisivat ääripäästä toiseen. Puheenjohtajana tavoitteeni on sellainen ilmapiiri, että jokainen uskaltaa sanoa asiansa ääneen. Keskusteluille pitää myös olla aikaa, Penttilä sanoo.

Penttilä on ollut kuntapolitiikassa vuodesta 2000 alkaen.

– Silloin pahoja ylilyöntejä ei vielä ollut, mutta ei myöskään sosiaalisen median kanavia. Onneksi keväällä on taas kaikki hyvin, kun alkaa intohimoinen koirankakkakeskustelu.