JUTUT Lounais-Häme

Päivä paloasemalla tutustuttaa paloturvallisuustaitoihin

Joka päivä kahdeksassa suomalaisessa kodissa palaa. Paloturvallisuusviikko kannustaa ottamaan vastuuta omasta paloturvallisuudesta.
Tammelan VPK ry:n puheenjohtaja Janne Mäkelä on ollut mukana VPK-toiminnassa noin 12–13 vuotta.

Viime vuonna suomalaisissa kodeissa syttyi 2921 tulipaloa, jotka aiheuttivat 58 palokuolemaa sekä suuria aineellisia ja terveydellisiä vahinkoja. Yksikin tulipalo on liikaa. Tämän vuoksi paloasemat ympäri maata avaavat ovensa 24. marraskuuta.

– Päivä paloasemalla on koko perheelle suunnattu tapahtuma, jossa opitaan paloturvallisuustaitoja, Tammelan VPK:n palokunnan päällikkö Tuomas Rantala kertoo.

Tammelan VPK:n väki järjestää tapahtumassa ainakin kolme toiminnallista rastia.

– On alkusammutusta käsisammuttimilla, poistumisharjoituksia pimeästä, ja lisäksi mietitään kodin vaaranpaikkoja, Rantala kertoo.

Tammelan VPK:n aktiivien Iisaksentiellä järjestämässä tapahtumassa on mukana useita eri yhteistyökumppaneita.

– Osa tulokkaista on vielä varmistumatta, mutta ainakin ensihoito Kanta-Häme on paikalla ambulanssin kanssa, yhteistyökumppaniksi on lupautunut Teuron-Kuuslammin VPK, Tammelan MLL, Hinaus Vikman ja Forssan Turvatekniikka, joka myös tarkistaa sammuttimia veloituksetta.

Tammelalainen Moona Mäntyvaara puolestaan valokuvaa tapahtumavieraita toiminnallisessa palokuntaympäristössä.

– Valokuvat tulevat nettiin ladattaviksi tapahtuman jälkeen.

Sinä pelastat

Päivä paloasemalla -tapahtumat käynnistävät vuosittain paloturvallisuusviikon. Kun hätä on suurin, sinä pelastat -sloganilla kampanjoiva paloturvallisuusviikko muistuttaa, että tulipalosta selviytyminen on ensisijaisesti jokaisen omissa käsissä.

– Tulipalon syttyessä oikea toiminta ensimmäisten minuuttien aikana ratkaisee, koska vain harvoin palokunta ehtii paikalle niin ajoissa, että ihmisten pelastaminen palavasta talosta olisi enää mahdollista, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö muistuttaa.

Tänä vuonna paloturvallisuuden teemaviikko muistuttaa erityisesti sähkölaitteisiin liittyvistä riskeistä.

– Ulkomailta ei pitäisi koskaan tilata minkäänlaisia sähkölaitteita, eikä rikkinäisiä sähkölaitteita tulisi käyttää, saati korjata itse, Tuomas Rantala mainitsee.

Paloturvallisuusviikko päättyy palovaroitinpäivään, jota vietetään 1.12.

– Vuonna 2017 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa vain 37 prosentilla oli toimiva palovaroitin. Palovaroittimen toimivuus pitäisi testata kuukausittain. Ne eivät pysy toimintakuntoisina kymmeniä vuosia, vaan varoitin pitäisi vaihtaa noin 5-10 vuoden välein. Se on aika pieni investointi, jolla paloturvallisuutta voi parantaa merkittävästi.

Päivä paloasemalla, la 24.11. klo 10–15, Iisaksentie 5 (Tammela). Osoitteesta paloturvallisuusviikko.fi löytyy myös muut alueelta mukaan ilmoittautuneet palokunnat tapahtumatietoineen.

Luetuimmat