JUTUT

Pajalan kotieläinpihalla saa helposti kulumaan useamman tunnin

Pajalan sympaattisen kotieläinpihan takaa löytyvät sisarukset Erika ja Elisa Liehu.

– Kotieläinpiha on avoinna nyt jo viidettä kesää. Kaikki sai alkunsa siitä, kun kotitilalla on ollut aina paljon eläimiä, niin halusimme tarjota myös muille mahdollisuuden tulla ihastelemaan niitä ja samalla työllistää itsemme kesäksi, Erika Liehu muistelee.

Sisarukset ovat alusta pitäen pyörittäneet kotieläinpihaa 4H-yrityksenä. Vuonna 2014 Pajalan kotieläinpiha palkittiin Länsi-Suomen alueen Vuoden 4H-yrityksenä.

– Eläinten määrä on vuosien varrella kasvanut. Enää ei oikein edes keksi, mitä uutta tänne voisi tuoda, Erika hymyilee.

Kotieläinpihan karsinoista ja aitauksista löytyy muun muassa kaneja, kanoja, ankkoja, alpakoita, kissanpentuja, poneja, vuohia, possuja, lampaita, vasikoita ja jopa kaksi joutsenta.

– Joutsenet ilmaantuivat yhteen pihaan Nuutajärvellä ilman emoa. Minnekään muualle niitä ei huolittu, joten ne otettiin nyt tänne. Syksyllä niillä on edessä lähtö Korkeasaareen, Erika kertoo.

Työtä riittää

Pajalan kotieläinpihan aitauksista löytyy muun muassa kaikkien eläinten kutsumanimet, pentujen syntymäajat ja muuta oleellista tietoa. Esimerkiksi vasikat ovat nimeltään Piparkakku, Piparminttu ja Prinsessa, kissanpojista löytyy Kasper, Jesper ja Joonatan, vuohet on ristitty Onneliksi ja Anneliksi, possukaverusten nimet ovat Juupas ja Eipäs, alpakkojen laumasta löytyy esimerkiksi Jörö ja Lumikki, ja persoonallisesti äännehtivät myskiankat ovat nimeltään Lätty ja Kerma.

– Joskus on mielikuvitus koetuksella. Tosin nimiä ehdottavat muutkin kuin minä ja Elisa.

Työtä eläinkatraan kanssa riittää, mutta tuntuuko suloisten eläinten kanssa työskentely työltä?

– Kyllä se joskus tuntuu – ainakin sateella. Toisaalta kun on kasvanut maatilalla, niin tietysti kaikki sujuu rutiinilla, Erika miettii.

Pennut ihastuttavat

Kotieläinpihalla suosittuja ohjelmanumeroita ovat muun muassa alpakka-agility ja ankanpoikien uittaminen.

– Alpakka on viisas eläin, joka oppii nopeasti, Erika kertoo.

– Kävijöiden kestosuosikkeja taitavat olla kissanpennut, ankanpojat ja muut poikaset tai pennut, Elisa kertoo.

Kotieläinpihan yhteydessä palvelee myös kahvila, jonne leivotaan tuoreita leivonnaisia joka aamu.

– Tänä vuonna meillä uutta on makkaranpaistopaikka. Meillä on myynnissä myös makkaraa.

Apuna kotieläinpihalla on sisarusten äiti Terttu Savikko, yksi palkattu työntekijä ja lisäksi tilalla vierailee toisinaan myös vapaaehtoistyöntekijä.

– Ryhmäkäynnit ajoittuivat pääosin kesäkuulle. Nyt odotamme kävijöitä vielä heinäkuun loppuun, jonka jälkeen suljemme tältä kesältä.

Syksyllä Elisa aloittaa toisen luokan Väinö Linnan lukiossa ja Erika suuntaa opiskelemaan lastentarhanopettajaksi Jyväskylään. Urjalan kunnan sivistyslautakunta palkitsi viime vuonna Liehun sisarukset Vuoden Nuori -tittelillä.

Pajalan kotieläinpiha (Päisteentie 12, Menonen) on avoinna 28.7. asti ke–la, klo 13–18. Pääsylippu 3 €.