JUTUT

Pekka Puupää pääsee Krekilässä kesälaitumille

Krekilän Myllyn Kesäteatterin näytelmässä Pekka Puupää kesälaitumilla Justiina määrää Pekan hankkimaan mökin järven rannasta. Kun Pätkä liittyy seuraan, kolmikko ostaakin kartanon, joka uusien omistajien myötä muuntuu täysihoitolaksi.

– Valitsimme näytelmän useiden eri vaihtoehtojen joukosta. Päädyimme tähän tarinaan siksi, että se on myös koko perheen näytelmä, ohjaaja Anneli Heino kertoo.

Reino Helismaan kirjoittamasta tarinasta tehtiin elokuva vuonna 1953.

– Vaikka näytelmä perustuukin elokuvakäsikirjoitukseen, ei meidän versiomme ole yksi yhteen sen kanssa. Olemme tuoneet mukaan omia mausteitamme, joihin lukeutuu mm. se, että Pekka puhuu savoa.

Heinoa viehättää aikakausi, johon näytelmä sijoittuu.

– 50-luku oli näyttävä ja värikäs vuosikymmen, jolloin naiset olivat naisia ja miehet miehiä. Olemme tehneet tästä tarinasta musiikkinäytelmän, jossa aikakauden suomalaisella iskelmällä on merkittävä rooli. Näyttelijät ovatkin osoittautuneet yllättävän musikaalisiksi.

Näyttelijät luonnerooleissa

Justiinan, Pekan ja Pätkän ohella näytelmän hahmoihin kuuluvat muusikon urasta haaveileva taivaanrannanmaalari Kalevi Kaski sekä mm. levy-yhtiön johtaja tyttärineen, huijarimainen kiinteistönvälittäjä, ponikuski ja itse poni.

– Tarmo-ponimme on tottunut esiintyjä, sillä se on ollut mukana useissa yleisötapahtumissa. Tyttäreni Annileena on ponikuskin roolissa, ja itse esitän levy-yhtiön johtajan tytärtä neiti Riukua, teatterin puheenjohtaja Marjaleena Mäkelä kertoo.

Mäkelä sanoo olevansa innostunut musiikkinäytelmästä.

– Sellaisessa olen esiintynyt viimeksi neljätoista vuotta sitten Paltamon kesäteatterissa. Debytoin kesäteatterin näyttämöllä vuonna 1996, jolloin esitin Tukkijoella-näytelmässä karjakkoa. Nyt olen siviilielämässäni virttaalainen karjatilallinen.

Sari Kaukoranta esittää Justiinaa.

– Anoppini mukaan olen päässyt luonnerooliini. Huutaminen sujuu minulta helposti, Kaukoranta virnistää.

Aiemmin Himolan kesäteatterissa esiintynyt Kaukoranta kertoo viihtyvänsä Krekilässä.

– Miljöö on ihanan vanhanaikainen, perinteinen kesäteatteripaikka.

Yhdeksän vuotta loimaalaisissa teattereissa näytellyt Juho Kaunisto on Pätkä.

– Pätkä on aika äkkipikainen tyyppi, joka suuttuu helposti, Kaunisto luonnehtii.

Pekka Puupään roolissa on Johan Vikström.

– Olen myös päässyt luonnerooliini, sillä Pekka on aika yksinkertainen mies. Savon kieli sujuu jo hyvin, ja välillä se jää päälle, Vikström kertoo.

Kalevi Kaskea esittää useamman kerran Tangomarkkinoiden finaaliin yltänyt Hans-Veli Huhtala.

– Kaski laulaa mm. Toivo Kärjen, Olavi Virran ja Reijo Taipaleen ikivihreitä. Tämä sopii minulle täydellisesti, sillä olen 50-luvun musiikin fani ja myös tangofriikki. Edellisestä teatteriesiintymisestäni onkin jo kaksitoista vuotta aikaa. Silloin esitin kirkkoherraa Sirkka Lukan kirjoittamassa Paksun Kertun balladissa Kertunmäen kesäteatterissa, Huhtala muistelee.

Pekka Puupää kesälaitumilla Krekilän Myllyn Kesäteatterissa 19.6.–1.7.