JUTUT

Pellettipoltin säästää euroja

Vuosia sitten loimaalainen takkamuurari Matti Mäkilä oli toipumassa leikkauksesta ja alkoi aikansa kuluksi kehitellä pellettipoltinta varaaviin takkoihin.

– Monet valmistajat olivat jo vuosia yrittäneet saada varaavia uuneja polttamaan pellettiä järkevästi ja taloudellisesti siinä onnistumatta. Ongelmaksi koitui sama homma kuin puun kanssa eli hiillosaika venyi liian pitkäksi, ja uuni jäähtyi ennen kuin pellit saatiin kiinni, Mäkilä kertoo.

Monien yritysten ja kokeilujen jälkeen Mäkilä onnistui kehittämään toimivan ratkaisun. Usein yksinkertaiset keksinnöt ovat parhaita, ja sellaiselta näyttää myös Mäkilän pellistä hitsaama pieni pellettipoltin.

– Tämä laitetaan uunin tulipesään ja täytetään pelletillä. Pelletti palaa alusta loppuun tehokkaasti, hiillosaika on todella lyhyt ja pesällisestä kertyy ruokalusikallinen tuhkaa. Polttimeni on testattu kahdessakin laboratoriossa, joissa tulokset on todettu oikein hyviksi.

Ajankäytön hallintaa

Matti Mäkilä on tyytyväinen keksintöönsä.

– Kaikki toimii niin kuin halusinkin. Meillä on vuosikaudet lämmitetty talo ja käyttövesi pelleteillä mitä myöten lämmityskustannukset ovat pudonneet olennaisesti, Mäkilä toteaa.

Mäkilän omakotitalossa ei myöskään ole tarvinnut tehdä kalliita energiataloudellisia uudistuksia.

– Suomessa tiukennetaan koko ajan energiamääräyksiä. Meidän ei ole tarvinnut tehdä nelinkertaisia ikkunoita eikä uusia lämpöeristyksiä, sillä pellettilämmitys riittää.

Pelletin Mäkilä toteaa puhtaaksi kotimaiseksi polttoaineeksi, joka on kiitettävän vähäpäästöinen puuenergian lähde.

– En moiti puulämmitystä. Päästöjä siitä silti aiheutuu ja helposti myös ongelmia naapuruussuhteissa kaupunkialueilla jatkuvan käryn vuoksi. Toisaalta pelletti on varmasti aina kuivaa ja siksi sen lämpöarvo on huomattavan suuri.

Käytännön seikatkin ovat olennaisia.

– Jos syksyllä ostaa tietyn määrän polttopuuta, ei voi tietää, riittääkö se kevääseen saakka. Ja jos tarvitsee keväällä lisää puuta, voi olla, että puukauppiaalla on tarjolla pelkkää eioota. Pellettiä sen sijaan saa aina kaupasta.

Mäkilä kertoo, että pellettiä pitää vain oppia käyttämään.

– Kun on nähnyt, mikä määrä milloinkin riittää poltettavaksi, tietää minuutin tarkkuudella, milloin pellit voi laittaa kiinni. Sitä myöten voi samalla hallita ajankäyttöään ja menemisiään.

Pellettipolttimia ovat koteihinsa tilanneet paljolti ikäihmiset ja myös yksinasuvat naiset. Polttimia Mäkilä on asentanut noin kolmeensataan taloon.

– Asiakkaat ovat olleet tosi tyytyväisiä, Mäkilä kertoo.

Siksi Mäkilä ihmetteleekin, ettei pellettipoltin ole kunnolla lyönyt itseään läpi.

Konsultti uunissa

Pelletin käytön lämmityksessä Matti Mäkilä kertookin olevan huomattavasti suurempaa muualla Euroopassa.

– Ajattelin, että tämähän viedään käsistä. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, Mäkilä ihmettelee.

Rahallista tukea innovaatiolleen Mäkilä ei ole saanut mistään.

– Ainoastaan markkinointikonsulttia on tarjottu. Mihin minä sellaista tarvitsen, kun konsultti on pesässä. Ihan tässä riittäisi se, että löytyisi yhteistyökumppani, joka kustantaisi jatkuvan mainoksen valtakunnan päälehteen. Ei se muuta vaatisi.

Pellettilämmityksen suosiminen olisi Mäkilän mielestä siksikin tärkeää, että Suomessa on valtava määrä käyttämättömiä uuneja.

– Varaavien tulisijojen käyttöaste nousisi tällä systeemillä melkoisesti.