JUTUT Urjala

Pentinkulman päivillä paneudutaan rakkauteen ja ruokaan – Lihan iloista otetaan kaikki irti

Lihan ilot ovat moninaisia rakkauden lihallisuudesta ruokaan ja urheiluun, jossa korostuu myös lihan kiduttaminen. Urjalalainen kirjallisuustapahtuma Pentinkulman päivät ottaa lihallisesta teemastaan kaiken irti.
Viime kesän Pentinkulman päivien Kirjan juhla keräsi suuren yleisön. Lauteilla Virpi Hämeen-Anttila.

Toissavuonna Pentinkulman päivien teemana oli satavuotias Suomi, viime vuonna tapahtuma rakentui vuoden 1918 sisällissodan teemoihin.

– Ensi vuonna puolestaan teemana on Väinö Linna 100 vuotta. Vakavahenkisten asioiden sijasta halusimme nyt muunlaista teemaa. Yksi Väinö Linnan seuran aktiivijäsen keksi lihan ilot, ja se olikin loistava ajatus, toiminnanjohtaja Niina Repo toteaa.

Metoo-kampanjalla on osansa teemavalinnassa, mutta järjestäjät ovat laajentaneet lihan ilot lukuisiin sfääreihin.

– Yksi osa asiaa on rakkaus ja sen lihallisuus. Lisäksi teemaan sopii ruoka ja sitä myöten ekologisuus ja kulutuskäyttäytyminen. Tapahtumassa paneudutaan myös urheilun tuottamaan lihan iloon, mutta tulokulmana siinä on myös äärimmilleen ponnistelu eli leikkisästi ilmaistuna lihan kiduttaminen.

Eroottista puolta ohjelmassa tarkastellaan jonkin verran.

– Yllättävän vähän sitä käsitellään suoraan tai suorasukaisesti; suomalaista kirjallisuutta pystyy lukemaan punastumatta.

Variaatioiden kirjallisuudessa Repo katsoo kuitenkin kasvaneen selkeästi.

– Nyt puhutaan jo useasta sukupuolesta, ja yleisesti ottaen asioita on pystytty käsittelemään uudella tavalla. Esimerkiksi joissakin nuorille suunnatuissa romaaneissa – kuten Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin – vaietuistakin aiheista, esimerkiksi transsukupuolisuudesta, puhutaan jo vapautuneesti. Vähitellen on alettu kirjoittaa ja puhua asioista, jotka vielä pari vuosikymmentä sitten olivat tabuja.

Kaikki aistit käytössä

Ohjelma on vielä rakennusvaiheessa, eikä Niina Repo paljasta vielä kirjailijavieraiden nimiä.

– Pidän toistaiseksi heidät salaisuuden verhon takana, mutta suosituista ja kovan luokan kirjailijoista on kyse. He ovat kiinnostavia ja teemaan sopivia henkilöitä, Repo kertoo

Kattaus on edelleen monipuolinen.

– Kirjailijavieraiden lisäksi tulossa on esittäviä taiteilijoita. Musiikkia on tarjolla myös ja jonkin verran ohjelmaa lapsillekin.

Repo kiittelee Urjalan kuntaa, joka panostaa vahvasti Pentinkulman päiviin.

– Tapahtuman potentiaali on valtava, ja sillä on oma, vakiintunut kävijäkuntansa. Kunnianhimoinen tavoitteeni on edelleen lisätä tapahtuman tasokkuutta ja vetävyyttä. Hyväksi koettua konseptia en kuitenkaan muuta, esimerkiksi pääjuhlan puheita en halua viedä pois. Keskustelua sen sijaan toivon yhä enemmän. Pentinkulman päivät eivät perustukaan pelkkään kuunteluun, vaan muutkin aistit ovat käytössä.

Fyysiset puitteet asettavat jonkin verran rajoituksia.

– Viime vuonna kaikki halukkaat eivät mahtuneet jokaiseen tapahtumaan. Esimerkiksi Kirjan juhla -tapahtuma oli aivan täynnä, ja kirkkokonsertissakin oli yli 500 hengen yleisö. Säätytalon tilaisuuksissa väkeä oli sen verran kuin sinne mahtuu.

 

Pentinkulman päivät Urjalassa 28.7.-4.8.