JUTUT

Perheleipomo luottaa perinteisiin

Tammelan Sukulassa toimivan Wehnäpaakarit-leipomo-konditorian takaa löytyy Simeliuksen perhe.

– Meillä on ollut alusta pitäen selvä työnjako: minä leivon pullat, munkit ja esimerkiksi täytekakkupohjat, kun taas Katariinan erikoisosa-aluetta ovat kakut, leivokset ja leivät. Kahvilan puolella palvelee kumpi milloinkin paremmin ehtii, Aulikki Simelius kertoo.

Wehnäpaakareiden leipomo-kahvila perustettiin maaliskuussa 2014 Simeliusten maatilan entiseen sikalaan. Idean yritykselle sai Jukka Simelius, ja yrityksen toimitusjohtajana toimii leipuri-kondiittoriksi valmistunut Katariina-tytär.

– Innostuin fantasiakakkujen tekemisestä lukioikäisenä. Olen aina tykännyt leipoa ja laittaa, sillä se mahdollistaa myös taiteellisen puolen toteuttamisen, Katariina Simelius miettii.

Klassikko korvaa fantasian

Suomalaiset söivät viime vuonna pullaa ja konditoriatuotteita reilu kahdeksan kiloa henkilöä kohden. Määrä ei kata pikkuleipiä ja keksejä. Kotimaisen kahvileivän kasvu näkyy Leipätiedotus ry:n ylläpitämistä leipomotuotteiden myyntitilastoista.

– Kyllä kahvin kanssa aina jotain otetaan. Meilläkin on seinällä kyltti, jossa lukee, että pulla päivässä pitää luut piilossa ja nutturan löysällä. Niin se vaan on, Aulikki naurahtaa.

Leivontamaailma kehittyy jatkuvasti. Viime vuosina pinnalla ovat olleet fantasiakakut, macaron-leivokset, kuppikakut ja monet muut erikoisuudet. Trendien on povattu siirtyvän taas kohti perinteitä ja esimerkiksi pullaa.

– Meillä täällä maaseudulla herkutellaan erityisesti perinteisellä pullalla. Korvapuusti, voisilmäpulla ja munkki ovat tutut ja turvalliset suosikit, Katariina kertoo.

Hän lisää, että esimerkiksi fantasiakakut eivät ole tällä erää enää niin kysyttyjä kuin aiemmin.

– Koristelut ovat minimalistisempia. Perinteinen kinuski-kermakakku on nyt suosituin täytekakkumme.

Herkkuja joulupöytään

Maalaistunnelmaa huokuva Wehnäpaakarit on monien suosima taukopaikka. Sukulan Somerontien varrella sijaitseva kahvila-myymälä on avoinna viitenä päivänä viikossa, sunnuntaisin ja maanantaisin paikka on suljettu.

– Tilaustöitä menee esimerkiksi syntymäpäiville, rippijuhliin, yo-juhliin ja muihin valmistujaisiin, Katariina luettelee.

Wehnäpaakareiden tuotteiden jälleenmyyjinä toimii tällä erää K-Citymarket Forssa ja K- ja S-kaupat Tammelassa. Joulusesongin aikaan yritys näyttäytyy myös joulumyyjäisissä.

– Joulukaudella on myynnissä hyvin perinteisellä reseptillä valmistettuja piparkakkuja. Ne on leivottu äitini 1950-luvulla saamalla reseptillä. Äitini aloitti sillä reseptillä leipomisen 1960-luvulla, mutta se on varmasti kulkenut suvussa pidempään, Aulikki kertoo.

Leipien osalta Wehnäpaakareiden myyntitykki on maalaisleipä, valikoimasta löytyy myös mainiosti joulupöytään sopiva herkku.

– Puolukkavuoka on tummempi ja piimään leivottu vuoka, missä on kokonaisia puolukoita. Se on pysyvästi valikoimassamme, mutta se toimii erinomaisesti joululimppuna, Katariina mainitsee.