JUTUT Forssa

Pick-Nick halutaan pitää matalan kynnyksen tapahtumana – ”Sen tietää, miten käy, jos alamme rahastaa”

Harrasteajoneuvotapahtuma Pick-Nick tuo seudulle vuosittain usean miljoonan liikevaihdon, mutta yhdistys ei itse rahoissa kieriskele. Tapahtuma halutaan jatkossakin pitää yleisölle ilmaisena.
Maritta Nieminen ajeli SMCF:n kerhotilan pihaan puolisonsa Kari Niemisen vuoden 1970 Datsun 2000:lla. Janne Lindholmin Chevrolet Impala on vuosimallia 1961. Keskellä seuran puheenjohtaja Jyrki Jokela.
Maritta Nieminen ajeli SMCF:n kerhotilan pihaan puolisonsa Kari Niemisen vuoden 1970 Datsun 2000:lla. Janne Lindholmin Chevrolet Impala on vuosimallia 1961. Keskellä seuran puheenjohtaja Jyrki Jokela.

Street Machine Club Forssa ry:n puheenjohtaja Jyrki Jokela sanoo pitävänsä henkeen ja vereen vuotuisen Pick-Nick -tapahtuman puolia. Jokela on käynyt osin julkistakin keskustelua kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen kanssa.

– Kaupunginjohtaja hehkutti Forssassa kahden vuoden kuluttua järjestettäviä Kuninkuusraveja ja totesi niiden tuovan Pilvenmäelle niin suuren väkijoukon, etteivät samaan muut alueen tapahtumat yllä. Ei pidä paikkaansa, Jokela toteaa.

Pick-Nick tuo vuosittain Pilvenmäelle 25 000-30 000 ihmistä yhden päivän aikana. Vuoden 2021 Kuninkuusravien arvioidaan keräävän kahden päivän aikana yhteensä 60 000 hengen yleisön.

– Jos Kuninkuusravit pidetään Forssassa noin viidentoista vuoden välein, sinä aikana Pick-Nickissä käy 400 000 ihmistä. Ravitapahtuman arvioidaan tuottavan seudulle 14 miljoonaa euroa, mutta Pick-Nick tuo viidessätoista vuodessa sadan miljoonan euron liikevaihdon. Tietenkin se, mitä Kuninkuusravien takia Pilvenmäelle nyt investoidaan, palvelee meitäkin, taloushallinnossa työskentelevä Jokela sanoo.

Tapahtuma kasvaa

Ensi sunnuntaina järjestetään jo 37. Pick-Nick.

– Samalla, kun tapahtuma kasvaa, fyysiset puitteet käyvät ahtaiksi. Viime vuonna ajoneuvopaikat Pilvenmäellä olivat jo ihan täynnä aamupäivällä, mutta toisaalta osa käy vain näyttäytymässä ja porukka liikkuu aika paljon raviradan ja keskustan väliä. Tänä vuonna ajoa helpotetaan siten, että kaviouralle avataan aitaan uusi ajoaukko, Jyrki Jokela kertoo.

Yhdistyksessä on pohdittu mahdollista uutta paikkaa.

– Korvaavia paikkoja ympäristössä ei kauheasti ole, ja paikan vaihtamisessa on aina riskinsä. Mustiala hienoine miljöineen saattaisi olla ainoa soveltuva paikka lähistöllä, mutta siellä on samaan aikaan Hakkapeliitta-tapahtuma. Elokuun ensimmäinen sunnuntai on kuitenkin päivämäärä, joka on kattojärjestö FHRA:n kanssa lyöty lukkoon.

SMCF on miettinyt paljon myös talousasioita.

– Yksi suurimmista menoeristä on kaupungille kerhotilasta maksamamme vuokra ja teknisesti tiensä päässä olevan kiinteistön lämmityskulut. Me kuitenkin esimerkiksi pidämme kiinteistön piha-alueineen siistinä ja läsnäolollamme varmasti ennaltaehkäisemme ilkivaltaa.

Pick-Nick on yleisölle ilmainen tapahtuma, ja sellaisena se halutaan pitääkin.

– Olemme halunneet pitää tämän matalan kynnyksen tapahtumana. Kentälle ajokin maksaa vain kympin, ja sen nyt tietää, miten siinä käy, jos alamme rahastaa.

Pieniä säätöjä yhdistyksessä on tehty talouden kohentamiseksi.

– Rompetorimaksua on hiukan nostettu, ja jäsenmaksu korotettiin kympistä kahteenkymppiin, mutta sadan jäsenen yhdistyksessä se ei paljon tunnu. Kerhotiloissa olevista autojen talvisäilytyspaikoista perimme jäseniltä maksun.

SMCF:n porukan Jokela toteaa tekevän paljon työtä, joka palvelee muita forssalaisia tapahtumia. Yhdistyksen kouluttamia järjestysmiehiä on töissä myös esimerkiksi maarata-ajoissa. Lisäksi yhdistys tukee junioriurheilijoita.

Neljässä polvessa

Joka vuosi Pick-Nickin valmistelut käynnistyvät tammikuussa ja kiihtyvät kesää kohti.

– Julkaisemme Pick-Nick -lehteä, josta myymme ilmoitustilaa, keräämme mainostajia, hankimme palkintoja, teetämme t-paitoja ja muuta rekvisiittaa. Pienelle aktiiviporukalle ne työt tahtovat aina kasaantua kuten yleensäkin yhdistyksissä, Jyrki Jokela toteaa.

Pick-Nickissä käy tapahtumavieraita jo neljännessä polvessa.

– Suurin osa harrastajista alkaa olla keski-ikäisiä. Pick-Nickiin tullaan paitsi ihailemaan ajoneuvoja, myös tapaamaan tuttuja ja viihtymään. Tämä on todella siisti perhetapahtuma osin siksi, että se on yksipäiväinen ja sijoittuu sunnuntaihin.

Harrasteajoneuvotapahtuma Pick-Nick Forssan Pilvenmäellä su 4.8. klo 6-17.