JUTUT Tammela

Pienestä heitosta syntyi Tammelan uusi slogan – ”Meidät tunnetaan selvästi paremmin”

Viime vuonna valmistuneen brändiselvityksen mukaan juuri kukaan ei tiennyt Tammelasta yhtään mitään. Pienestä heitosta syntyi slogan kahden kansallispuiston kodista, jonka myötä kunnan tunnettuus kasvoi.
Torronsuon kansallispuiston (kuvassa) ja Liesjärven kansallispuiston koti on Tammelassa. Kuva: Leena Ruskeeniemi

Tammelan kunnan brändiselvitys valmistui viime vuoden lopulla. Ykkösasiaksi selvityksessä nousi luonto.

– Vaikkei luonnon varaan olekaan helppoa rakentaa imagoa, otimme sen silti pääteemaksi. Slogan kahden kansallispuiston kodista syntyi vahingossa, kun kaavoittaja Miika Tuki heitti sen ilmoille, ja elinvoimakehittäjä Heidi Loukiainen otti asiasta kopin. Ei siitä heti slogania tehty, mutta vähän väliä törmäsimme aina uudestaan teemaan, kunnanjohtaja Kalle Larsson kertoo.

Larsson toteaa, että slogan on kiinnittänyt huomiota sosiaalisessa mediassa.

– Kun brändiselvitykseen haastatelluista 75 prosentilla ei ollut tietoa tai mielikuvaa Tammelasta, nyt meidät tunnetaan selvästi paremmin kuin vuosi sitten, ja palaute on positiivista. Asiaankuuluvasti luntakin on tullut tupaan; joku ilmoitti somessa, että on niitä muitakin kuntia, joiden alueella on kaksi kansallispuistoa. Tämäkin kertoo vain siitä, että olemme onnistuneet.

Luontoteemaa on työstetty Tammelassa tiukasti vuoden ajan.

– Vuosi sitten lupasin myös laittaa itseni likoon. Koska harrastan luonnossa liikkumista ja valokuvausta, olen julkaissut kuvia somessa ja jopa saanut niistä kiitosta. Erityistä kiitosta olen saanut kuvasta Aamiainen Torronsuolla. Kuulin sanottavan, että minusta nousi sen myötä inhimillinen puoli esiin.

Luonnon lisäksi Tammela nostaa ensi vuonna kunnan teemaksi myös lapsiystävällisyyden.

Kunnanjohtaja Kalle Larsson valokuvaa paljon Tammelan luontoa. Kuvassa on syyskuinen maisema Saaren kansanpuistosta. Kuva: Kalle Larsson

Tammela sai Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnuksen viime helmikuussa.

– Nostamme kaiken aikaa esiin lasten asioita, ja lapset ja luontohan kulkevat käsi kädessä. Varhaiskasvatuksessa ja alakouluissa meillä pyritäänkin siihen, että luonto näkyisi lasten arjessa.

Kunta haluaa korostaa myös yhteisöllisyyttä.

– Turvallinen asuinympäristö on vahvuutemme, jota nostamme esiin.

Asian nurja puoli

Toisella puolella on Tammelan kunnan talouden ahdinko. Ensi vuoden budjetti näyttää vahvasti miinusmerkkiseltä.

– Kuntatalouden kanssa tasapainotteleminen ei ole helppoa tänä päivänä. Toivon, että löydämme selkeän polun, jolle lähdemme yhteissävelin hoitamaan taloutta, Kalle Larsson toteaa.

Näkemyksiä kunnan taloudellisesta tilanteesta on Larssonin mukaan monenlaisia.

– Sitä myöten olen ollut tarkka siitä, mistä kirjoitan someen, ja olen myös vähentänyt päivityksiäni. Teemoissa on iso ero viime vuoteen verrattuna.