JUTUT Forssa

Pieni satsaus voi pelastaa hengen: Heijastin- ja valotuote auttaa koiraa näkymään pimeällä

Heijastinten käyttö lisää koiran, ulkoiluttajan ja muiden tielläliikkujien turvallisuutta.
3-vuotias Nitro-koira testasi komeaa huomioliiviä. Omistaja Paula Vigilant suosii heijastintuotteita myös taluttimessa.

Vastuullisen koiranomistajan on huolehdittava sekä omasta että koiransa näkyvyydestä pitkän ja pimeän sesongin aikana.

– Taannoin kahdeksan aikaan töistä lähtiessäni oli sen verran pimeää, että huomasin lähestyvän vilkkuvalon, mutta koiraa ja lenkkeilijää en olisi muuten nähnyt, yrittäjä Anna-Maija Puro Vorssan Lemmikkipuadista kertoo.

10-kuukautinen Nikita näkyy pimeässä muun muassa heijastinhuivin ansiosta.

Suomessa kuolee vuosittain auto-onnettomuuksissa yli 2 000 koiraa. Suuri osa vahingoista vältettäisiin heijastimella tai valoilla, sillä niillä varustettuna koira näkyy vähintään kolme kertaa kauemmas.

– Kaupungissakaan ei saisi luottaa siihen, että katuvalot takaavat näkyvyyden, liikkeen toinen yrittäjä Kaisa Arjavaara lisää.

Vaihtoehtoja riittää

Koirille on saatavilla monenlaisia heijastin- ja valotuotteita.

– Löytyy heijastinliivejä, -huiveja ja -valjaita, pantaan kiinnitettäviä vilkkuvaloja tai varsinaisia valopantoja sekä tietysti esimerkiksi heijastimella varustettuja taluttimia. On tärkeää, että koiran lisäksi pimeässä näkyisi myös talutin, Kaisa Arjavaara mainitsee.

Heijastinta tulisi käyttää aina koiran kanssa pimeällä liikuttaessa, myös valkoinen ja suurikokoinen koira tarvitsee heijastinta.

– Jotkut käyttävät vilkkuvaloa ihan kotipihassakin, jotta on helppo paikantaa, missä koira menee.

Valotuote auttaa koiraa näkymään maastossa silloinkin, kun heijastimeen ei osu valoa. Valopantoja löytyy niin paristoilla kuin näppärällä usb-latauksella.

– Tällaisen vilkkuvalon voi myös yhtä lailla kiinnittää koiran lisäksi vaikka koululaisen reppuun, Arjavaara muistuttaa.

Tarkista kunto

Koiran heijastinta valittaessa on tärkeä huomioida sen koko ja liikkumistavat, sillä koiran pitää voida liikkua normaalisti heijastimesta huolimatta.

– Pitkäkarvaisen koiran kohdalla on myös tärkeä varmistaa, ettei heijastin tai valopanta piiloudu karvojen sekaan.

Vilkkupannat ovat suosittuja huomiotuotteita ja vilkkuvalon voi kiinnittää koiran pantaan tai vaikka koululaisen reppuun.

Myös aiemmin hankittujen heijastintuotteiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti.

Turvallisuuden kannalta tärkeää on varmistaa, että myös muut koiran varusteet ovat ehjät ja oikeankokoiset. Pimeällä koira saattaa yllättäen säikähtää ja yrittää sännätä karkuun, jolloin asianmukaiset varusteet ja koiranomistajan valppaus voivat pelastaa vaaratilanteelta.