JUTUT

Pieni teko, suuri vaikutus – Käsien pesu on tehokasta viruksentorjuntaa

Huolellinen käsienpesu ja oikeaoppinen yskimishygienia ovat tehokkaita tapoja ehkäistä koronaviruksen leviämistä.
Sairaanhoitaja Elina Ahlqvist ohjeistaa oikeaoppista yskimistä ja aivastamista.
Sairaanhoitaja Elina Ahlqvist ohjeistaa oikeaoppista yskimistä ja aivastamista.

Oikeaoppinen käsienpesu

Käsien nopea huuhtaiseminen hanan alla ei auta, vaan oikea pesutekniikka on tärkeä. Avaa hana, kastele kädet runsaalla vedellä ja hiero nestesaippuaa joka puolelle käsiä vähintään 20 sekunnin ajan. THL ohjeistaa hieromaan ensin kämmeniä vastakkain, sitten kämmenselät, peukalot ja sormien välit. Huuhdo kädet juoksevan veden alla ja sulje hana esimerkiksi käsipyyhepaperilla tai käsivarrella. Muista myös kuivata kädet huolellisesti.

20 sekunnin sääntö

Saippuaa tulisi hieroa joka puolelle käsiä vähintään 20 sekunnin ajan. Tuo aika kuluu, kun hyräilet läpi Jänis istui maassa -laulun ensimmäisen säkeistön tai Paljon onnea vaan -laulun kahdesti. Voit tietysti valita itsellesi mieluisen ja vähintään 20 sekuntia kestävän kertosäkeen tai säkeistön käsienpesulauluksi.

Pese kätesi aina, kun…

tulet ulkoa sisään, ennen ruoanlaittoa ja ruokailua, wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen, niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen tai kun olet koskettanut samoja pintoja flunssaisen henkilön kanssa. Varaa kotona jokaiselle perheenjäsenelle oma käsipyyhe. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Suojaa suu nenäliinalla

Suojaa suusi nenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä kämmeniisi. Pudota käytetty nenäliina roskiin, ja pese kädet mahdollisimman pian yskimisen tai aivastamisen jälkeen.

Nenäliinan puuttuessa tulee yskiä tai aivastaa ylähihaan.
Nenäliinan puuttuessa tulee yskiä tai aivastaa ylähihaan.

Muuta muistettavaa

Kättelystä kieltäytyminen on kaikkien etu. Pysy poissa väenpaljoudesta tai tungoksesta. Vältä koskettamasta kaiteita, ovia ja hissien nappuloita ja muita julkisia pintoja paljain käsin. Pidä vähintään metrin turvaväli jokaiseen, jolla on flunssaoireita. Töihin, kouluun tai päiväkotiin ei pidä mennä flunssaoireisena. Suojele riskiryhmiä altistumiselta – esimerkiksi iäkkäälle isovanhemmalle on parempi soittaa koronavirus- ja flunssa-aikana.

Kommentti: Kyse ei ole vain sinusta

Koronavirusepidemian kulkua pyritään hidastamaan järein keinoin myös Suomessa, mutta tavat ja tottumukset ovat yhä sitkeässä.

Sosiaalisessa mediassa tuttava jakaa meemin, jossa kerrotaan, kuinka menneisyydessä luulimme, että 2020-luvulla autot lentävät, mutta sen sijaan opetamme yhä kansalaisille, miten pestään kädet tai aivastetaan oikein.

Niinpä. Ei kai tässä auta muu kuin yrittää. Kauppareissulla paikallisessa marketissa nimittäin todistan, miten asiakas kahmii karjalanpiirakoita viisipiikkisellä paistopisteen laarista, toinen aivastaa maitohyllyyn, ja kolmas yskii ympäri hedelmäosastoa, ilman suojaa suun edessä. Kaikki tuo on ajattelematonta jopa ilman niskaan hengittävää koronavirusepidemiaa.

Koronavirus ei ole synonyymi paniikille, eikä edellytä maailmanlopun odottamista hamstrattujen säilyketölkkien ja wc-paperirullien kera kotibunkkerissa, mutta on tärkeä ymmärtää, että jokaisella meistä on vastuu suojella haavoittuvaisinta väestönosaa, kuten ikääntyviä ja perussairaita. Heitä löytyy varmasti meidän jokaisen lähipiiristä – kyse ei ole vain sinusta.

Noora Rauhala

Luetuimmat