JUTUT Somero

Pikkukylän pojasta tuli valtakunnan ykköshomo – Somerolaislähtöinen Eino Nurmisto julkaisi eikoiskirjansa

Somerolaislähtöinen somepersoona kirjoitti esikoisteoksensa tilaustyönä.
Eino Nurmiston esikoisteos käsittelee monipuolisesti sateenkaarevaa asiaa aina Pride-liikkeen historiasta kaapistatulovinkkeihin. Kuva: Jonne Räsänen
Eino Nurmiston esikoisteos käsittelee monipuolisesti sateenkaarevaa asiaa aina Pride-liikkeen historiasta kaapistatulovinkkeihin. Kuva: Jonne Räsänen

Valtakunnan ykköshomo on Eino Nurmiston itselleen keksimä titteli, joka kuvastaa leikkisästi hänen somepersoonaansa. Nurmiston vuonna 2010 Somerolla perustama Tämän Kylän Homopoika -blogi käsittelee elämää, kulttuuria, yhteiskuntaa sekä ilmiöitä sateenkaarilasit silmillä. Suosittu blogi on sittemmin avannut Nurmistolle monia ovia.

– Teini-Eino olisi varmasti todella ihmeissään ja toisaalta innoissaan siitä, että teini-ikäisen unelmat ja haaveet ovat oikeastaan kaikki toteutuneet. Blogia aloittaessa ei ollut minkäänlaisia haaveita tai suunnitelmia saavuttaa yhtään mitään – sikäli siis aika hyvä hetken mielijohde, Eino Nurmisto miettii.

Viime aikoina Yle on työllistänyt paljon Nurmistoa. Hänen sosiaalisen median asiantuntijuuttaan on hyödynnetty niin Goals -Instagram-draamassa kuin Uuden Musiikin Kilpailussakin. Lisäksi Nurmisto toimitti Anna Brotkinin kanssa Ylelle Aikuiset-sarjaan pohjautuvan podcastin.

– Tällä hetkellä tulevat työnäkymät ovat hyvin auki, mutta tämä ala on aika hektinen ja työtilanne voi muuttua yhdellä sähköpostilla aivan toiseksi.

Innostunutta palautetta

Lokakuussa Nurmistolta ilmestyi Nemo Kustannukselle tilaustyönä kirjoitettu Homopojan opas. Isovelimäinen opaskirja kertoo kaiken, mitä nuoren homopojan tulee tietää – ja vähän muutakin. Teoksessa on myös vanhemmille ja muille läheisille aikuisille suunnattu luku.

– Teoksen kantavana ajatuksena on juuri se, että tätä kirjaa olisin itsekin kaivannut teininä. Homoseksuaalisuutensa voi tietysti löytää missä iässä vain, joten siinä mielessä kirja ei ole mihinkään ikään sidottu.

Homopojan opas on avartava lukukokemus sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.
Homopojan opas on avartava lukukokemus sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.

Eino Nurmiston teos on ainoa laatuaan Suomessa.

– Palaute kirjasta on ollut innostunutta ja sen tärkeys on ollut kaikille hyvin selvää, Nurmisto toteaa viitaten esimerkiksi koulujen yhä varsin heteronormatiiviseen seksuaalikasvatukseen.

Kirja syntyi nopealla aikataululla.

– Kirjan teon ajalta muistan vain luomisen tuskan ja turhautumisen, nyt jälkeenpäin taas tuntuu, että kirja syntyi todella vaivattomasti ja helposti. En oikein ymmärrä, missä vaiheessa kirjan edes tein.

Nurmisto on myös kuvittanut kirjansa itse.

– Kuvitukset tukevat mielestäni tosi hyvin tekstien henkilökohtaisuutta ja kuvaavat tehokkaasti myös homokulttuuria tavoilla, joita asiaan vihkiytymättömän kuvittajan olisi ollut ehkä vaikeaa saada mukaan.

Romaani työn alla

Parhaillaan Nurmisto työstää romaania, joka on lähtenyt myös kustantamon ehdotuksesta.

– Projekti on ollut käynnissä parisen vuotta ja etenee omalla painollaan – siis hyvin hitaasti. Mitään aikataulua, velvoitteita tai pakkoa romaanin suhteen ei ole, mutta uskoisin sen kuitenkin valmistuvan joskus.

Kirjoittamisen pariin Nurmisto kuvailee ajautuneensa aina luontevasti.

– Päädyn kirjoittamisen pariin aina kuin itsestään, mutta en silti koe siihen palavaa intohimoa tai pakottavaa tarvetta. On kieltämättä hassua, että esikoisteoksensa päätyy tekemään tilaustyönä.

Someron vuosinaan Nurmisto työskenteli valokuvaajana, mutta kuvaaminen on viime vuosina jäänyt vähemmälle.

– Kuvatoimet jäivät taka-alalle aika luontevasti jo jonkin aikaa sitten. Kesällä kuitenkin sain jonkinlaisen kuvausinspiraation, ostin uuden kameran ja olen herätellyt kuvausintoani uudestaan. Olennaista on ollut ehkä se, että haluan tehdä juuri itseni näköisiä ja itseäni kiinnostavia kuvauksia.

Pe 1.11, Nurmisto vierailee Somerkirjan järjestämässä kirjailijaillassa esittelemässä ja signeeraamassa teostaan.

Eino Nurmisto

Sisällöntuottaja.

Syntynyt vuonna 1990 Somerolla, asuu Helsingissä.

Pitänyt Suomen ensimmäistä gay lifestyle -blogia vuodesta 2010.

IG: tamankylanhomopoika.

Luetuimmat