JUTUT

Pitkän linjan muusikko Tapio Niemelä edustaa Forssan seutua reissuillaan

Pitkän linjan muusikko Tapio Niemelä ei halua tyrkyttää sinisiä säveliä kenellekään. – Olen musiikin suhteen mielestäni allround, mutta kaverit sanovat, että soitan mitä tahansa, aina siellä on se blues, kesät Forssassa asuva Niemelä kertoo.
Tapio Niemelä viihtyy kesät Forssassa, missä kaikki on lähellä – myös loistavat muusikkoystävät.
Tapio Niemelä viihtyy kesät Forssassa, missä kaikki on lähellä – myös loistavat muusikkoystävät.

Keuruulta kotoisin olevan Tapio Niemelän isällä oli radiokauppa, jossa hän myi myös levyjä.

– Levyvalikoima oli valikoiva. Kun levyt eivät menneet kaupaksi, isä toi ne kotiin. Alle kouluikäisenä tutustuin Little Richardsiin, Elvikseen ja Jerry Lee Lewisiin. Oppikouluaikana kolahtivat Rolling Stones ja Animals, sitten Frank Zappa sekoitti pään, Niemelä muistelee.

Jo kouluaikoina Niemelällä oli kavereidensa kanssa bändi. Mäntässä kauppaopiston käytyään Niemelä muutti Helsinkiin opiskelemaan ja mietti, mitä elämällään tekisi.

– Oikeastaan vaihtoehtoja oli kaksi, maalaustaide ja musiikki. Koska en kuitenkaan ensin mainittuun tuntenut kovinkaan suurta kutsumusta, musiikki voitti.

Hyvä jätkä

Tapio Niemelän pitkä ja värikäs ura muusikkona on paljolti ollut sattuman sanelemaa.

– Ei siinä niin suunnitelmallisuutta ole ollut, vaan olen aina jotenkin päätynyt eri bändeihin. Kun Kari Tapion bändin kosketinsoittaja vietiin väkisin inttiin Bottan keikan alla, minua pyydettiin sijaistamaan. Se homma kesti yli puoli vuotta. Aina ei voi valita sitä suurinta virtuoosia, sillä nämä ovat henkilökemiakysymyksiä. Minulla on ilmeisesti ollut sellainen hyvän jätkän maine, Niemelä pohtii.

Helsingissä kaikki alkoi Arto Sotavallan yhtyeestä vuonna 1972. Sitten tulivat vuodet Hullujussissa ja useissa ravintolatanssibändeissä. 80-luvulla Niemelä soitti Kapteeni Nemossa, Einin bändissä, vuoden Riki Sorsan bändissä, sittemmin useita vuosia Kirkan bändissä…

– Vuosikymmenet kiersin eri bändien kanssa ympäri Suomea ja muissakin Pohjoismaissa. Tänä päivänä minua ei enää saisi hienoimpaankaan keikkabussiin istumaan öitä myöten.

Muutenkin on ollut hiljaisempaa.

– Osin se johtuu siitä, että olen talvet etelässä. Kesästä 2011 olen kuitenkin toiminut baaripianistina Naantalin kylpylässä, missä yleisö on vaihtuvaa ja aina erilaista. Ohjelmistoa en suunnittele etukäteen, vaan tunnustelen, mitä yleisö haluaisi kuulla. Olen kuitenkin aika allround, soitan ja laulan mitä genreä tahansa paitsi vähemmän heviä. Ei minulta silti kaikki maailman kappaleet onnistu.

Niemelän talvet etelässä alkoivat vuonna 2013 Puerto Ricosta, missä hän soitti Ravintola Ulvovassa Myllärissä neljä talvea. Sittemmin kiinnityksiä on ollut muilla Kanarian saarilla. Nyt Niemelä asuu kahdeksatta kesää Forssassa.

– Minulla oli Forssassa valmis muusikkoverkosto, joten ostin perintörahoilla yksiön Kartanonkadulta. Vähän väliä joku ulkoforssalainen ihmettelee, mitä ihmettä täällä teen. Selitän, että Forssa on paljon mainettaan parempi kaupunki, toimin ikään kuin Forssan lähettiläänä muualla.

Sinisiä säveliä

Tapio Niemelä on soittanut Tyykikylän muusikoiden kanssa eri kokoonpanoissa siitä lähtien, kun ryhtyi kesäforssalaiseksi. Vastikään on ilmestynyt CD nimeltä Mark III.

– Se on tavallaan retrospektiivinen, sinisiä säveliä, bluespohjaista musiikkia sisältävä levy, jonka kappaleista osan olen levyttänyt aiemminkin eli tämä on jatkoa Tapio Niemelä Blues Bandin viitoittamalla tiellä, Niemelä kertoo.

Levyllä Niemelä laulaa ja soittaa koskettimia, kitarassa on Jari Tuomainen, bassossa Imre Szabo ja rummuissa Kekku Koski.

– Rikomme juurimusiikin rajoja ja tulkitsemme rytmimaailmoja ennakkoluulottomasti maailmoja syleillen.

Vaikka Niemelä tunnetaan nimenomaan bluesmiehenä, hän ei halua tyrkyttää genreä väkisin.

– En ole fanaatikko, mutta minulle on sanottu, että vedän mitä tahansa, siinä on aina se blues.

Tämän päivän musiikista Niemelä ei löydä itselleen mitään kuunneltavaa.

– Kyllä se sinne 2000-luvun alkuun jäi. Nykyään minua kiehtoo kovasti kuubalainen musiikki.

Tapio Niemelän ja Kekku Kosken Snake-duo esiintyy Piipputerassilla Forssassa 26. heinäkuuta. Elokuun 3. päivänä Niemelä on mukana soittamassa Jose Pineland’s Melancholy Monstersissa Augustibluusissa Haapsalussa.