JUTUT Loimaa

Pitkän linjan terassirakentaja: ”Terassi on kodin sisätilan jatke”

Terasseista on tullut kotien sisätilojen jatke, joilla viihdytään ja järjestetään pieniä juhlia. Loimaalaisyrittäjä Reijo Nenonen rakentaa terasseja työkseen.
Reijo Nenonen kertoo kotiterassien olevan nykyisin aiempaa suurempia
Reijo Nenonen kertoo kotiterassien olevan nykyisin aiempaa suurempia

Loimaalainen Reijo Nenonen aloitti saneeraustöihin keskittyneen yrityksensä toiminnan vuonna 1989.

– Niitä töitä tein sadan kilometrin säteellä Loimaalta. Pienen tauon jälkeen keskityin pelkästään terassien rakentamiseen, Nenonen kertoo.

Terassi Nenoset -yrityksen asiakkaat ovat pääosin yksityishenkilöitä, ja töitä riittää etenkin Pirkanmaan suunnalla.

– En juurikaan panosta markkinointiin, sillä puskaradio toimii hyvin. Tampereen seutu on otollista aluetta siksi, että siellä ei ole juurikaan terassirakentajia.

Maastoon kuin maastoon

Kun takavuosina omakotitalojenkin terassit olivat vielä suuruusluokkaa kymmenen neliömetriä, nykyisin halutaan enemmän tilaa.

– Useimmiten asiakkaat tilaavat 30-35 neliön suuruisia terasseja. Sellaisilla on jo tilaa järjestää pieniä perhejuhlia ja grillausjuttuja, Reijo Nenonen toteaa.

Nenonen tekee terassit paikan päällä enimmäkseen itse.

– Asiakkaat haluavat katettuja terasseja, ja katteen rakennan fleksistä. Terassin runko ja lattia ovat tavallisimmin painekyllästettyä kestopuuta, mutta teen terasseja myös komposiitista. Toki komposiitti on kolme kertaa kalliimpaa kuin kestopuu, mutta toisaalta se on huoltovapaa ja säilyttää värinsä.

Nenonen vie itse rakennusmateriaalin paikan päälle, mikäli kohde on sopivan lähellä.

– Aina pitää ajatella asiakkaan etua. Jos kohde on kaukana, on järkevämpää ajansäästönkin kannalta tilata materiaali sinne suoraan lähellä olevasta puutavaraliikkeestä. Joka tapauksessa ennen kuin rakentamisesta sovitaan, on syytä kysyä kunnan rakennusvalvonnasta, tarvitaanko hankkeeseen esimerkiksi toimenpidelupa. Käytäntö vaihtelee kunnittain.

Tärkeimmäksi terassin rakentamisessa Nenonen näkee runkovaiheen laatoituksineen.

– Jos siellä on olemassa vanha betonilaatta, sitä käytetään hyväksi. Terassin voi rakentaa periaatteessa mihin tahansa, mutta maasto on ensin tutkittava tarkkaan. Routiva maasto asettaa omat erityisehtonsa samaten kuin se, ettei maaston muoto mahdollista veden pääsyä terassin alle. Olennaista on myös suodatinkankaan asentaminen terassin alle, jottei kasvillisuus pääse sieltä läpi.

Nenonen pohtii nykyterassien olevan oleskelupaikkoja ja sisäasumisen jatkeita.

– Tilauksia tulee paljolti alkukeväästä juhannukseen, kun halutaan terassi erilaisten juhlien pitopaikaksi. Toinen sesonki ajoittuu alkusyksyyn.

Talvikauden ajan Nenonen tekee erilaisia saneeraustöitä.

– Ja kesällä vietän aikaa mahdollisuuksien mukaan omalla 40 neliön terassillani. Se on kiva rauhoittumisen paikka viikonloppuisin.

Luetuimmat