JUTUT

Poistokirjat muuttuivat taideteoksiksi

Näppärissä käsissä tarpeettomista kirjoista syntyy erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Lasten kirjataidekerho kokoontui Forssan kirjastolla neljästi syyskuussa.

– Kerhon tuotoksena syntyi kuusi teosta, joiden lähtökohtana toimivat kirjaston omat poistokirjat, kerhoa ohjannut Noora Ylönen kertoo.

Teosten aiheeksi valittiin luonto ja siitä inspiroituneena kerholaiset loivat kirjoihin omanlaisensa maailman eri askartelumateriaaleja ja myös luonnonmateriaaleja hyödyntäen.

– Keskustelimme lasten kanssa, miten ristiriitaista on kajota tällä tavoin kirjoihin. Kirjoja kun on totuttu käsittelemään ihan eri tavalla.

Kirjan uusi elämä

Kirjataidekerhon ensimmäisellä kerralla paikalla oli vain Heikan koululla viidettä luokkaa käyvä Aurora Usva, toiselle kerralle Aurora värväsi paikalle kavereitaan, jolloin mukana oli jo yhteensä kuusi tyttöä.

– Olen aina tykännyt sekä kirjoista että askartelusta, joten tämä kerho tuntui minulle sopivalta, Aurora Usva kertoo.

Kaveriksi kerhoon löytyi muun muassa luokkakaveri Sura Al-Khafaji.

– Oli oikein mukavaa. En oikeastaan tee käsitöitä tai kuvataidetta kuin koulussa. Tätä oli hauska kokeilla, Sura Al-Khafaji kertoo.

Aurora ei enää muista alkuperäistä poistokirjaansa, mutta uskoo sen olleen jokin jännäri, jonka kansien sisään rakentui mielikuvitusmetsä.

– Tein tätä tosi kauan ja sain sen viimeisenä valmiiksi. Aiemmin en ole mielestäni kierrätystaidetta tehnyt, mutta kotona olen joskus askarrellut pahvilaatikoista naamareita.

Aurora innostui kirjataiteesta sen verran, että hänellä on jo suunnitelmia valmiina.

– Ajattelin, että haen täältä kirjastosta kasan poistokirjoja, ja teen meidän koulun joulumyyjäisiin jouluteemaisia kirjoja, hän suunnittelee.

Kiertävä näyttely

Vinkkelin näyttelytilan on vallannut myös hyvinkääläisen Anne Ahosen eri kirjastoissa kiertävä kirjataidenäyttely.

Ahosen monipuolisia töitä ovat inspiroineet erityisesti lastenkirjallisuuden rakastetut hahmot, kuten Pikku Prinssi, Liisa Ihmemaassa, Peter Pan, Nalle Puh ja Maija Poppanen. Lisäksi Ahonen on monin oivaltavin tavoin hyödyntänyt kirjamateriaalia kollaasimaisissa töissään, esimerkiksi pienistä paperiperhosista syntyvässä keijukaisen mekossa.

– Aloin tehdä vanhoista kirjoista taidetta noin vuosi sitten. Minulla on ystävä, joka on harrastanut kirjataidetta jo vuosia ja julkaissut siitä kirjankin, Anne Ahonen kertoo.

Ahonen kuvailee, että ideoita kirjataiteen saralta syntyy paljon.

– Usein jo edellistä tehdessä tulee uusi idea päähän, ja hinku päästä toteuttamaan.

Anne Ahosen ja Kehräämön kulttuurikerholaisten kirjataidetta näyttelytila Vinkkelissä 20.10. asti. Avoinna ma–to 11–19, pe 11–17 ja la 10–14. Esillä myös Taidekeskus Itu ry:n ”Onnea Suomi!”-postitaidenäyttely.