JUTUT

Poliisin perheessä juhlitaan äitienpäivää useassa polvessa

Tammelalaisen omakotitalon olohuone tulvii valoa. Pianon päällä on kuvat perheen tärkeistä tapahtumista. Niissä on edustettuna viisi sukupolvea.

Sirkku Nurmi leikkii nuorimman lapsenlapsensa, yhdeksän kuukautta vanhan Vivianin kanssa. Hän on kolmen lapsen äiti ja kolmen lapsenlapsen isoäiti.

Kantahämäläisille Nurmi on tutumpi näky vanhempana rikoskonstaapelina rikosten ratkomisen parissa. Ennen poliisin uraa hän työskenteli 10 vuotta sairaanhoitajana. Poliisikoulun ovet avautuivat hänelle vuonna 2000. Tuolloin hän oli jo kolmilapsisen perheen äiti.

– Päätös Poliisikouluun hakemisesta syntyi silloisen työtilanteen vuoksi. Se oli koko perheen yhteinen päätös, sillä opiskelun aloittaminen tarkoitti päivittäistä matkustamista koulun ja kodin välillä sekä poissaoloa kotoa. Puolison tuki oli tuohon aikaan korvaamatonta, Nurmi muistelee.

Uudessa opinahjossa 30-vuotias pienten lasten äiti ei erottunut muiden kurssilaisten joukosta.

– Nykyään naispoliiseja näkee kentällä paljon, vaikka ala on edelleen miesvaltainen. Omalla kurssillani oli 20 naista, Nurmi summaa.

Kasvattaja myös työpaikalla

Öiset Forssan kadut tulivat tutuiksi Nurmelle hänen aloittaessaan kenttäjakson Forssan poliisissa. Valmistuessaan häntä odotti siellä vakituinen työ. Vuodesta 2009 Nurmi on ollut osa Forssan seudulla toimivaa moniammatillista Ankkuri-tiimiä, joka pyrkii ennaltaehkäisemään nuorten syrjäytymistä.

– Kohtaamme hyvin monenlaisissa eri tilanteissa olevia nuoria. Teemme lempeää kasvatuksellista työtä, mutta on osattava osoittaa myös rajoja kokeilevalle nuorelle, että ”peli kovenee”, ellei sääntöjä osaa noudattaa. Uskon, että omasta äitiydestä on ollut aika paljon apua nuorten kohtaamisessa, Nurmi pohtii.

Paras palaute tehdystä työstä on ehdottomasti Nurmen mukaan nuoren itsensä antama kiitos.

Poliisin pojat

Nurmen perheessä äidin ammatti poliisina ei ole juurikaan näkynyt arjessa. Nurmen mukaan hän on pyrkinyt erottamaan äidin ja poliisin roolin selkeästi, vaikka hän tunnustaakin tarkkailleensa poikiensa mopopuuhia tavallista äitiä tarkemmin.

Hänen poikansa, 24-vuotias Valtteri Nurmi, on samoilla linjoilla.

– Vaikka poliisin poikia olemmekin, niin samat hölmöilyt on varmasti tullut teininä tehtyä kuin muillakin nuorilla. Varmasti takaraivossa on kuitenkin ollut ajatus siitä, että omaa käytöstä täytyy äidin takia miettiä tarkemmin, Valtteri naurahtaa.

Hänen mielestään Sirkku on rajoja, välillä tiukkojakin sellaisia, asettava äiti, jolta saa aina apua, kun sitä pyytää.

– Kai se jotakin äidin kasvatusmetodeista kertoo, että kaikista meistä kolmesta on kasvanut ihan fiksuja tyyppejä, Valtteri hymyilee.

Nurmen perheen äitienpäivään kuuluu yhdessäolo sekä vierailut isoäitien luona. Äitiys on Sirkun mielestä yksi elämän hienoimmista asioista, sillä se seuraa läpi koko elämän.

– Vanhempien tärkein tehtävä on luoda kodista nuorelle paikka, johon voi aina tulla tai soittaa, vaikka olisikin tullut möhlittyä. Pitää luottaa, mutta myös kyseenalaistaa. Lapset ovat vain hetken lapsia, niistä hetkistä pitää nauttia koko sydämestä, Nurmi summaa.