JUTUT

Politiikka tärvelee uudistukset Havuharjun kesäteatterissa

Inkeri Kilpisen kirjoittama farssi Tuntematon potilas sai kantaesityksensä Kansallisteatterissa vuonna 1964. Tänä kesänä yllättävän ajankohtaista näytelmää esitetään Someron Havuharjulla.

– Tämä on hauska tarina, jossa tehdään suurta sairaalauudistusta, mutta poliitikot sössivät kaiken. Mikään ei siis ole muuttunut vuosikymmenien aikana, ohjaaja Jarmo Hämeranta toteaa.

Hämeranta ohjaa Havuharjulla nyt toista kertaa.

– Saimme mukaan osan viime kesän näyttelijöistä, mikä helpottaa ohjaajan työtä. Esiintyjäkaartiin kuuluu yksitoista ihmistä, joiden ikähaitari ulottuu kuudestatoista vuodesta kuuteenkymmeneen vuoteen. Meillä on hyvä porukka, jolla tosin on tekemistä sanojen suuhun sovittamisessa, kun tarina sijoittuu 60-luvulle.

Näytelmän päähenkilö on kansanedustaja, hospitaalilautakunnan puheenjohtaja ja kokousneuvos Lauri Egolin.

– Muita henkilöitä ovat mm. ylilääkäri, paikallisen mielisairaalan kalustoon kuuluva Euroopan keisari sekä liuta hospitaalilautakunnan jäseniä.

Itsensä ylittämistä

Egolinin roolin tekee Jaska Sevón, joka samalla debytoi näyttelijänä.

– Nuorena miehenä Helsingissä asuessani pyrin Teatterikorkeakouluun, mutta en päässyt. Olen tehnyt listan asioista, jotka haluan joskus kokea, ja yksi niistä on näytteleminen teatterissa. Kyse on itsensä ylittämisestä, Sevón pohtii.

Kun Havuharjulle haettiin kesäteatterin tekijöitä, Sevón päätti tarttua tilaisuuteen.

– Kerroin, että haluaisin tulla vähän auttamaan. Yhtäkkiä huomasin esittäväni pääroolia.

Hospitaalilautakunnan puheenjohtaja Egolinia Sevón luonnehtii pelkästään omaa etuaan ajavaksi egoistiksi. Erilaisten kommellusten myötä käy niin, että Egolin suljetaan johtamaansa mielisairaalaan.

– Revin siitä sitten huumoria, ja kokemus on nautinnollinen. Pystyn eläytymään Egolinin rooliin, sillä itseni lisäksi tunnen kaikenlaisia muitakin johtajia. Kiinnostavana sivutuotteena olen saanut kokea, minkälaista on olla pakkopaidassa.

Raimo Muurinen esittää Euroopan keisaria.

– Euroopan keisari on pitkään mielisairaalassa ollut kroonikko ja luottopotilas. Hän on aika leppoisa kaveri, mitä nyt pyrkii vähän pomottamaan uutta potilasta. Loppujen lopuksi keisari on sen verran fiksu, ettei sellaista tyyppiä nykyään lukkojen takana pidettäisi, Muurinen tuumii.

Merja Koivaaralla on kaksi roolia.

– Esitän yhden sekopään siskoa Alma Virtasta sekä mielisairaalan edistyksellistä ylilääkäriä, jota ei kukaan kuuntele. Lääkäri on usein omissa ajatuksissaan eikä oikein aina tiedä, kummalle puolelle ramppia kuuluisi. Ei tässä muutenkaan tarkoin tiedä, kenellä ne avaimet pitäisi olla.

Someron Tupanäyttämön Tuntematon potilas Havuharjulla 19.6.–5.8.