JUTUT Tammela, Porras

Portaassa pidetään naapureista huolta: “Turha kuvitella, että kukaan tulisi tänne perustamaan jotakin”

Kyläyhdistyksen puheenjohtajan mukaan Tammelan Porras on kylä, missä toisista huolehtiminen on ollut itsestään selvä asia aina. Palvelujen jättämässä kylässä pärjää pitkälti suunnitelmallisuudella ja sillä, että tarvittaessa on aina joku, joka auttaa.
Raija Hovila lukee Portaan ehdottomiin vahvuuksiin kauniin luonnon. – Kylä oli aiemmin tunnettu myös useista taiteilija-asukkaistaan. Toivoisinkin, että joku vielä herättäisi henkiin kuuluisan Portaan Akatemian, Hovila vinkkaa.

Satakunnasta kotoisin oleva Raija Hovila muutti puolisonsa kotikylään Tammelan Portaaseen vuonna 1975.

– Silloin Portaassa asui noin sataviisikymmentä ihmistä nykyistä enemmän. Autoja oli vähemmän, mutta vastaavasti julkinen liikenne toimi hyvin. Täällä oli pankki, neuvola, kauppa tai kaksikin, posti ja kylän omat taksit. Iso osa asukkaista oli maanviljelijöitä ja lähes jokaisessa talossa oli eläimiä, Portaan-Ojaisten kyläyhdistyksen puheenjohtajana toimiva Hovila kertoo.

Sittemmin palvelut ovat karanneet Portaasta kuten muistakin maalaiskylistä.

– Nyt meillä on onneksi sentään vielä kolmen kylän yhteinen koulu, jonka yhteydessä toimii päiväkoti. Oppilaita on 54, mutta ei koulun tulevaisuudesta silti uskalla sanoa mitään.

Muilta osin palvelutaso rajoittuu lähinnä postiin, jonka tiloissa on myös kahvila-kioski.

– Moniin hyviin asioihin lukeutuu se, että kylällä samaten kuin naapurikylissä on yksityisiä yrittäjiä. Esimerkiksi Portaassa toimii joustava yhden naisen yritys, joka tarjoaa mm. siivous- ja kaupankäyntiapua.

Oma rauha ihmisten lähellä

Raija Hovila kertoo, että Portaaseen oli helppo tulla.

– Minut otettiin hyvin vastaan, ja arvostan yli kaiken sitä, että edelleen täällä pidetään toisista huolta. Naapuriapua on aina saatavilla, ja muiden Etelä-Tammelan kylien kesken on yhteistyötä, Hovila kiittelee.

Vaikka muuttovirta kulkee Portaasta poispäin, toisensuuntaistakin liikennettä on.

– Minua kiinnostaa aina se, miksi joku tulee tänne. Eräs Portaaseen muuttanut pariskunta kiteytti ajatuksen hienosti. He kertoivat, että tarvittaessa täällä saa olla aivan rauhassa ja tarvittaessa ihmiset ovat lähellä.

Portaassa asuminen on kuitenkin melkoisen hankalaa, ellei ole omaa autoa. Koululaisbussivuorot kyllä kulkevat, mutta koulujen loma-aikoina julkista liikennettä ei ole.

– Kyllä se omalla autolla liikkuminenkin vaatii suunnitelmallisuutta. Jos esimerkiksi minun pitää käydä kaupassa Tammelan keskustassa tai Forssassa, teen sen reissun mieluiten siten, että pystyn hoitamaan mahdollisimman monta asiaa samalla kerralla.

Kaiken kaikkiaan portaalaisilla on logistiikka hallinnassa.

– Jos lapsia pitää viedä harrastuksiin, ei siinä vanhemmat ajele letkassa, vaan ihmiset sopivat paljolti keskenään ajovuoroista.

Monet Helsingissä tai Hämeenlinnassa työssäkäyvät ovat niin ikään ratkaisseet kulkemisensa fiksusti.

– Hämeenlinnaan ihmiset menevät paljolti kimppakyydeillä. Helsingissä työssäkäyvä porukka ajaa omalla autolla Loukun tienhaaraan ja hyppää Helsingin-bussiin.

Hovilan mukaan portaalaiset ovat myös ahkeria pyöräilijöitä.

– Tietysti tässä nyt on varmaankin kymmenen vuotta odotettu kevyen liikenteen väylää. Sikäli tilanne näyttää valoisammalta, että sellainen on saatu rakennettua Venesillalle saakka.

Portaassa asuu myös joukko etätyötä tekeviä ihmisiä.

– Heille varmasti tuottavat ongelmia nettiyhteydet, jotka toimivat paikoitellen kovin hitaasti.

Pieniä toiveita

Raija Hovila toteaa, ettei portaalaisilla ole minkäänlaisia utopistisia ajatuksia kylän tulevaisuuden tiimoilta.

– Turha kuvitella, että kukaan tulisi tänne perustamaan jotakin. Yritämme pärjätä sillä, mitä meillä on ja olla toistemme tukena jatkossakin, Hovila pohtii.

Pienemmän mittakaavan toiveita kuitenkin on.

– Olen iloinen siitä, että meillä käy edelleen kirjastoauto. Kuitenkin kaikkien kannattaisi myös hyödyntää tätä palvelua, sillä sellaiset palvelut, joiden käyttöaste on heikko, katoavat hyvin pian.

Hovila toivoisi, että Portaassa kävisi myös jonkinlainen terveydenhuoltoauto. Edes kerran kuukaudessa.

– Läheskään kaikki eivät osaa hoitaa asioita netin kautta, mikä aiheuttaa ymmärrettävästi turhautumista. Helposti siinä tulee sellainen olo, että antaa olla, kun asia ei kuitenkaan toimi.