JUTUT Forssa

Puhumattomuus on yleinen ongelma parisuhteissa: ”Voi tuntua turvalliselta olla hiljaa”

Riitojen välttely ja puhumattomuus ovat tavallisia ongelmia parisuhteessa. Pattitilanteessa auttaa rakentava keskustelu ja toisen osapuolen näkemysten kunnioittaminen.
Anja Nwose puhuu rakentavasti riitelemisestä Forssan yhteislyseolla tiistaina.

Forssan seurakunnan perheasiainneuvottelukeskuksen johtaja Anja Nwose toteaa, että puhumattomuus ja ahdistavat riidat ovat yleisiä monissa parisuhteissa.

– Pariterapeutin työssäni näen paljon sitä, että riitoja vältellään puhumattomuudella, Nwose kertoo.

Kokemukset liian rankoista riidoista lapsuudessa tai aikaisemmissa parisuhteissa saattavat vaikuttaa puhumattomuuden taustalla.

– Takana on usein huoli siitä, miten parisuhteen toinen osapuoli reagoi, jos hänelle alkaa purkaa mieltä askarruttavia asioita, ongelmia ja pettymyksiä. Silloin voi tuntua turvalliselta olla hiljaa.

Kissa, joka pitäisi nostaa pöydälle, voi olla hyvinkin painava.

– Helposti ajatellaan, että jos palaan johonkin mieltä kaivavaan asiaan, menetetään toimiva arki. Ihminen saattaa pohtia, pystyykö hän ilmaisemaan itseään rakentavasti, ja ymmärtääkö toinen osapuoli pointin. Mitä läheisempi ja merkityksellisempi ihmissuhde on, sitä enemmän on tunteita pelissä.

Aikalisä auttaa

Anja Nwose toteaa, että aina voi harjoitella ja oppia uusia tapoja.

– Ihmiset ovat lähtökohtaisesti erilaisia. Jokaisella on ainutlaatuinen persoonallisuus ja elämänkokemus. Koska olemme lähtökohtaisesti erilaisia, erimielisyyksiä tulee parisuhteessa väistämättä, Nwose sanoo.

Erilaisuuden kanssa voi oppia kuitenkin elämään.

– Riidoissa aivot ovat ylikuormittuneessa tilassa. Ollaan puolustus-hyökkäysmoodi päällä tai lamaantuneita ja vetäydytään tilanteesta. Kun ei olla vastaanottavassa tilassa, asioita ei pysty käsittelemään. Olennaista onkin, että kumpikin osapuoli opettelee rauhoittamaan itseään.

Nwose suosittelee aikalisää. Kumppanin kanssa sovitaan yhdessä pelisäännöistä. Kummalla tahansa on mahdollisuus pyytää riidassa aikalisää. Se tarkoittaa, että erimielisyyttä herättävään asiaan palataan esimerkiksi tunnin päästä. Sitä ennen voi vaikka lähteä lenkille tai kuunnella musiikkia.

– Mieltään voi rauhoittaa hengittämällä syvään ja puhumalla itselleen lempeästi. Sen jälkeen asiaa yritetään käsitellä uudelleen. Niin kauan kuin sisimmässä jyllää pillastunut hevonen, keskustelun jatkamisesta ei ole hyötyä.

Asiat eivät ollenkaan aina ratkea itsestään.

– Ne parit ovat onnellisimpia, jotka löytävät erimielisyyksistä huolimatta samalla puolella olemisen kokemuksen. Vaikka olemme erilaisia ja meillä on ratkaisemattomia ristiriitoja, olemme samassa veneessä menossa samaan suuntaan. Kun mieli on joustavassa tilassa, on helpompi yrittää ymmärtää myös kumppanin näkökulmaa.

Anja Nwose puhuu siitä, miten voimme opetella riitelemään rakentavasti Wahren-opiston järjestämällä vuorovaikutteisella luennolla Forssan yhteislyseolla luokassa K2 ti 23.10. klo 18.