JUTUT Forssa

Pusurinpuoti syntyi rakkaudesta vanhaan – Forssasta lähtee tilauksia myös ulkomaille

Arjen designia myyvä ja ostava Pusurinpuoti syntyi rakkaudesta vanhaan.
Jammu ja Tarja Mattila kertovat Pusurinpuodin syntyneen rakkaudesta vanhaan tavaraan.
Jammu ja Tarja Mattila kertovat Pusurinpuodin syntyneen rakkaudesta vanhaan tavaraan. Kuvat: Seidi Siimes

Forssalaisen Pusurinpuodin kivijalkamyymälä on toiminut Kartanonkadulla lähes puoli vuotta.

– Kaikki lähti rakkaudesta vanhaan. Nuorista alkaen olemme tykänneet vanhasta, Tarja Mattila kuvailee.

– On kerätty, ostettu ja perittykin vanhaa. Pitkään kyti mielessä, että olisi mukava alkaa ostamaan ja myymään vanhaa tavaraa. Kaupat ovat pullollaan uutta, mutta vanhaa käyttötavaraa voisi suosia myös kierrätysmielessä, Jammu Mattila toteaa.

Mattiloilla vanhat designastiat ovat arkikäytössä.

– Aamukahvihetki muistoja herättävästä kupista on omanlaisensa. Tämä on myös arjen kaunistusta, Tarja Mattila miettii.

Moni säilyttää esimerkiksi perintöastioita visusti pahvilaatikossa, mutta Mattilat rohkaisevat laittamaan vanhan käyttöön.

– Ymmärrettävästi niillä on tietysti paljon tunnearvoa, mutta käyttöön ne on tehty. Meidän kaltaisilta toimijoilta saa myös korvaavan kupin, jos joku sattuu rikkoutumaan, Jammu Mattila sanoo.

Myymälässä on sisällä sesongin mukaan vaihtuva kattaus.
Myymälässä on sisällä sesongin mukaan vaihtuva kattaus.

Kokoelmiin ja lahjaksi

Pusurinpuoti aloitteli toimintaansa vuonna 2013, verkkokauppa avattiin vuonna 2014.

– Nimi tulee Pusurinkadusta, jossa asumme. Lasten kanssa kotona ollessani romantisoin jo mielessäni sellaista vanhan tavaran puotia, jossa olisi ovet auki ja kahvipannu kuumana, Tarja hymyilee.

Pusurinpuodin verkkokauppa on toimittanut tilauksia niin ympäri Suomea kuin ulkomaillekin.

– Tavaraa on lähtenyt Inariin, Ivaloon, Helsinkiin ja muualle pääkaupunkiseudulle sekä esimerkiksi Japaniin, Etelä-Koreaan ja Hollantiin, Mattilat luettelevat.

Erityisiä tämän hetken suosikkituotteita Mattiloiden on vaikea nimetä.

– On vaikea sanoa, mikä juttu nyt kiinnostaa eniten, sillä tilauksia tulee aivan laidasta laitaan. Suomalainen design kuitenkin kiinnostaa, mikä on hieno asia. Ulkomaille on lähtenyt esimerkiksi Arabian astioita, Oiva Toikan harvinaisempia lintuja ja erilaisia koruja.

Vanhaa tavaraa hankitaan käyttöön, kokoelmiin ja lahjoiksi.

– Ei ole tavatonta, että pyöreinä merkkipäivinä muistetaan vaikka oman synnyinvuosikymmenen maljakolla tai muulla lahjalla, joka liittyy aikakauteen jolloin henkilö on syntynyt tai elänyt lapsuuttaan.

Aarteet esille

Pusurinpuodin myymälässä myydään kotimaisia käyttö- ja design-astioita, lasia, keramiikkaa, valaisimia sekä uusia, Suomessa käsityönä valmistettuja koruja.

– Kivijalkamyymälän perustamiseen yhtenä syynä oli saada tuotteet esille. Meillä kotona ne olivat vaan varastossa pakattuina, Jammu sanoo.

– Myymälässä asiakkaat pääsevät ihastelemaan niitä, ja moni onkin innostunut kertomaan tarinoita ja muistelemaan menneitä. Tällaista puolta ei verkkokaupan takaa koe, Tarja ihastelee.

Pusurinpuoti on avoinna Kartanonkatu 12:ssa torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin.

– Muina päivinä verkkokauppa, tuotteiden kuvaaminen ja tilausten toimittaminen ottaa oman aikansa. Myymälän aukioloja voidaan laajentaa kysynnän mukaan, Tarja kertoo.

Mattilat haluavat esimerkillään kannustaa myös muita forssalaisia toteuttamaan omia liikeideoitaan.

– Eikä kaikkea tarvitse aloittaa isosti, vaan pienemmälläkin pääsee alkuun. Meillä oli aloittaessa 50 tuotetta verkkokaupassa, nyt on toista tuhatta artikkelia aina myynnissä, Jammu kertoo.

30. marraskuuta kivijalkamyymälässä juhlitaan puolivuotista taivalta joulunavaustapahtuman merkeissä.

– Näyteikkunaa pyrimme somistamaan aina sesongin mukaan ja sisällä meillä on koottuna vaihtuva kattaus vuodenajan mukaan, Tarja vinkkaa.

Luetuimmat