JUTUT

Puutarhassa kannattaa miettiä jo kevätkukkia

Puutarhakeskus Jaakkolan yrittäjä Matti Jaakkola toteaa, ettei pihan haravoinnista tarvitse ottaa stressiä.

– Jos haravointi jää tekemättä, sen ehtii hoitaa keväälläkin. Mikäli lehtiä on runsaasti, ne kuitenkin kannattaa siivota pois ennen lumen tuloa, sillä kuolleiden lehtien massa tukahduttaa nurmikon kasvua keväällä. Kellastuneissa lehdissä ei myöskään ole juuri nurmikkoa parantavia ravinteita, Jaakkola kertoo.

Lehdet voi myös silputa ruohonleikkurilla.

– Syksyllä nurmikon voi jättää vähän pitemmäksi. Mitään senttimetrisuosituksia ei ole, mutta tässä vaiheessa ruohonleikkuri kannattaa virittää ylimmälle leikkuutasolle.

Leikkelyn aikaa

Nyt on oikea aika hoitaa nurmikon kalkitus.

– Ylläpitokalkitus on hyvä tehdä muutaman vuoden välein. Oikea pH mahdollistaa sen, että nurmikasvit pystyvät hyödyntämään maaperän ravinteita. Kalkitustarpeesta puolestaan kertoo esimerkiksi se, jos nurmikko on alkanut sammaloitua, Matti Jaakkola toteaa.

Myös istutusaika on nyt parhaimmillaan.

– Syysistutusten myötä kasvit pystyvät käyttämään hyödykseen varhaisen kevään. Istutuksia voi tehdä niin kauan kuin maa on sula. Märkyys on kuitenkin iso peikko, sillä nykyisin vettä sataa runsaasti vielä joulukuussakin. Moni kasvi kärsii seisovassa vedessä olemisesta, joten huomiota kannattaa kiinnittää pintavesien johtamiseen pihalta. Kohopenkkien suosiminen on luontainen apu vesitaloudessa.

Syksy on parasta aikaa myös kukkasipulien istutukselle.

– Sipulit pitää istuttaa syvälle, jotta ne eivät lähde liian aikaisin kasvuun. Sopiva syvyys on 2-3 kertaa sipulin mitta.

Puita ja pensaita voi leikata hyvin syksylläkin.

– Nyt voi leikata vaikkapa kirsikka- ja luumupuut, omenapuita myös, jos sellainen tarve on. Oikeastaan mitä tahansa havukasveja myöten voi tässä vaiheessa leikellä, sillä kasvit alkavat jo olla lepotilassa.

Mikäli kotipihalla liikkuu jäniksiä tai peuroja, hedelmäpuut on hyvä suojata.

– Tärkeintä on puiden rungon suojaaminen.

Tunnelmaa valoilla

Syksyisen ankean pihan piristämiseen Matti Jaakkola suosittelee esimerkiksi syyskukkien istuttamista ruukkuihin.

– Nykyään myös erilaisilla pihavaloilla saa hienoja juttuja aikaiseksi. Esimerkiksi isojen lehti- tai havupuiden kohdevalaisu tuo kasvit hienosti esiin pimeydestä, Jaakkola vinkkaa.