JUTUT

Raatalassa humpataan viikko

Raatalan Humpparalli on viikon kestävä festivaalityyppinen musiikkiin ja tanssiin painottuva tapahtuma, jota järjestää Humppamusiikin ystävät ry.

– Odotettu tapahtuma järjestetään jo yhdeksättä kertaa. Monet vakituiset kävijämme suunnittelevat jopa kesälomansa tapahtuma-ajankohdan mukaan, yhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Haapanen kertoo.

Tapahtumapaikkana toimii perinteisesti Kauppilan ladon miljöö Salon kaupungissa, Raatalan kylässä.

– Perinteisessä puimaladossa on 200 neliötä hyvää tanssilattiatilaa. Paikka on tunnettu tanssitoiminnasta jo vuodesta 1974 lähtien.

Tapahtumassa soi musiikki ympäri vuorokauden. Iltaisin esiintyvät orkesterit, muulloin soi levymusiikki.

– Viikon aikana esiintyy 21 tanssiorkesteria eli kolme per ilta. Orkesterit esiintyvät klo 19–01 välisenä aikana.

Ohjelmisto koostuu humpan lisäksi normaalista tanssilavamusiikista.

– Humpparalli on muodostunut myös orkesterien omaksi kesäfestariksi ja vuoden kohokohdaksi, jolloin he pääsevät nauttimaan myös muiden orkesterien musiikista. Keikkailevat muusikot kun harvoin muuten pääsevät toistensa keikoille. Nyt he voivat halutessaan nauttia viikon aikana vaikka kahdenkymmenen muun orkesterin setit veloituksetta.

Tanssiladon lisäksi pihalla on katettu ulkolava, jossa on ympärivuorokautinen tanssimahdollisuus. Esiintyjien soittaessa lavalle on maksu, muutoin siellä saa tanssia veloituksetta. Haapasen mukaan tapahtuma on vakiinnuttanut suosionsa myös Forssan seutukunnan tanssikansan keskuudessa.

– Forssan nurkilta meillä vierailee myös esiintyjiä, kuten tänäkin vuonna esimerkiksi tanssiorkesteri Sanna & Mattilat, Jari & Taika Humppilasta ja Mika Raittilan yhtye Somerolta.

Kunto kasvaa tanssiessa

Iltaisin tapahtumassa järjestetään humppaspurtti, jolloin tanssijoilla on mahdollisuus testata todellinen humppakuntonsa.

– Spurtin kesto on noin 25–35 minuuttia, ja musiikkia soitetaan sikermämäisesti. Humppaspurtissa kisataan leikkimielisesti siitä, kuka jaksaa tanssata pisimpään, Haapanen naurahtaa.

– Joillakin osallistujilla on vaihtopaidat mukana, kun paita kastuu helposti humpatessa. Tanssiminen käy hyvästä kuntoilusta, ja moni on kertonut kunnon kasvaneen ja painonkin pudonneen viikon Humpparallin aikana, Haapanen jatkaa.

Lauantaina 2. heinäkuuta klo 17 alkaen tapahtuman yhteydessä järjestetään harrasteajoneuvokokoontuminen, joihin osallistuvilla on veloitukseton sisäänpääsy ulkoalueelle.

– Kokoontumiseen voi osallistua millä tahansa harrasteajoneuvolla, kuten autolla, moottoripyörällä tai esimerkiksi traktorilla.

Tapahtuma-alueen ympäristössä on laajat nurmikentät käytettävissä harrasteajoneuvojen parkkeeraukseen ja matkailijoiden leiriytymiseen. Päivittäin paikalla on myös museoajoneuvoja, traktoreita ja vanhoja työkoneita.

– Ulkoalueelta löytyy olutteltta ja oma ohjelmalava, missä ohjelma on enemmän pop- ja rock-henkistä.

Humpparalli tarjoaa kävijöilleen myös mahdollisuuden hioa tanssitaitojaan, sillä tanssikursseja järjestetään tiistaina, keskiviikkona ja torstaina ennen varsinaisten tanssien alkua. Koko festivaaliviikon ajan niin sanotussa humppakojussa on mahdollista päästä kuulemaan lisää muun muassa yhdistyksen toiminnasta sekä testata tietämyksensä humppatietovisailussa. Tapahtumavierailla on myös mahdollisuus karaokeen ja omatoimiseen musisointiin niin sanotussa jamiteltassa.

– Tapahtuman yhteydessä on myös päivätapahtumina koulutusta, teatteria, konsertteja ja yhteislaulua. Uutuutena tänä vuonna järjestetään Angelniemen Ankkureiden kanssa erityinen maanantairastit -suunnistustapahtuma Humpparallin yhteydessä.

Raatalan humpparalli 2.-9.7. Tapahtumapaikka Mäentie 210, Salo. Lisätietoja: http://humpparalli.in

Luetuimmat