JUTUT

Rakkautta, vihaa ja epätoivoa – Nuoret tulkitsevat traagisia ihmiskohtaloita Loimaalla

Aida Mäkelä näyttelee pääosaa klassikkotarinassa, joka on kirjoitettu 441 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Sanna Ojala ja Netta Leppämäki esiintyvät 1500-luvun lopun klassikossa ja Iita Mäkilä 1800-luvun tarinassa. Ulriikka Sosi siirtyy niin ikään 1800-luvulle, Aino Lehtonen ja Tiia-Sofia Taberman puolestaan eläytyvät vuoden 1949 nuoriksi.

Tytöt ovat innoissaan ja ihmeissäänkin.

– Aiemmin olemme esiintyneet satunäytelmissä, kun taas tässä Klassikko x 5 -kokonaisuudessa kaikki päähenkilöt kuolevat paitsi yksi, joka joutuu kuritushuoneeseen. Tarinoiden hahmoista voi kuitenkin löytää yhtäläisyyksiä tämän päivän nuoriin. Yhtä lailla nykyäänkin monen nuoren elämässä on perhedraamaa, kolmiodraamaa ja mielenterveysongelmiakin, näyttelijät pohtivat.

Tutkivaa teatteria

Klassikko x 5 -kokonaisuus tehdään Loimaan Teatterin ja Loimaan työväenopiston teatteritaiteen perusopetuksen tuottamana. Esityksen ohjaavat Loimaan Teatterin ohjaajat Sari Äikää-Torkkeli ja Merikerttu Mutala.

– Tämä on nimenomaan esitys ja kooste eikä näytelmä, Mutala toteaa.

Äikää-Torkkeli kertoo kokonaisuuden rakentuvan viiden eri näyttelijäryhmän demoista, joissa pitkistä tarinoista on tehty 15–20 minuutin väläyksiä.

– Tarinat limittyvät toisiinsa. Teemme tutkivaa teatteria ja paneudumme aikakausiin ja tyylisuuntiin, joista tarjoilemme esimerkkeinä kohtauksia eri näytelmistä, Äikää-Torkkeli sanoo.

Ohjaajat toteavat klassikoiksi muuntuvissa tarinoissa olevan aikakaudesta riippumatta aina jokin traaginen ihmiskohtalo.

– Hahmoille käy huonosti, he voivat pahoin paljolti muiden ihmisten painostuksesta johtuen. Samanlaista on nykypäivänä, mutta eri syistä. Vanhimmissa klassikoissa tragediaan johtaa jokin väärinkäsitys, uudemmissa jotakin traagista tapahtuu yhteiskunnan tai järjestelmän vaatimusten vuoksi.

Näyttämöllä nähdään suuria tunteita, rakkautta, vihaa ja epätoivoa, juonittelua, valehtelua, valtataistelua ja moraalivalintoja.

Klassikko x 5 Loimaan Teatterissa 11.5. klo 18.30, 12.5. klo 16 ja 14.5. klo 18.30.