JUTUT Tammela

Rauhaniemen nokassa valmistellaan hervotonta maalaiskomediaa

Rauhaniemessä on akkavalta, sillä kesäteatterin näyttelijäkavalkadiin lukeutuu kuusi naista ja kaksi miestä.
Heidi Anttila (vas) on näytellyt Rauhaniemessä ennenkin, kun taas Kirsi Oksaselle (oik.) Kirsi Lindholmin ohjaama Akkaralli on ensikosketus teatteriin.
Heidi Anttila (vas) on näytellyt Rauhaniemessä ennenkin, kun taas Kirsi Oksaselle (oik.) Kirsi Lindholmin ohjaama Akkaralli on ensikosketus teatteriin.

Viime kesänä Kirsi Lindholm ajatteli ääneen, kuinka mukava olisi ohjata Rauhaniemen nokkaan, ja tänä vuonna hän tekee esikoisohjauksensa kesäteatterin puolella.

– Olen taas uudenlaisen haasteen edessä. Kesäteatteria on aivan erilaista ohjata kuin talviteatteria, jossa saa paljon aikaan valoilla ja äänillä, Kirsi Lindholm sanoo.

23. kesäkuuta Rauhaniemessä ensi-iltansa saa Heikki Luoman käsikirjoittama maalaiskomedia Akkaralli.

– Tämä on hervoton teksti ja aivan loistava näytelmä akkavaltaiselle näyttelijäkunnalle, Lindholm virnistää.

Rauhaniemen katsojat pääsevät vierailemaan muutaman päivän ajaksi maatilalle, jossa aikamiespoika Veijo (Ari Lauronen) asuu Bertta-äitinsä (Liisa Lepola) nurkissa.

– Veijo on vähän rassukka, mutta kaipaa kuitenkin emäntää tupaan. Bertta-äiti lähtee Veijon yllyttämänä ulkomaanmatkalle, mutta tilaa salaa maatalouslomittajan maatilalle, ja Veijo puolestaan soittaa kontaktipalveluun. Pian akkoja alkaa pukata tupaan ihan urakalla, eikä väärinkäsityksiltä voi välttyä, Lindholm kiteyttää.

Konkareita ja ensikertalaisia

Näyttelijöistä löytyy niin vanhoja konkareita kuin ensikertalaisia. Kirsi Oksanen seuraili vuosia tyttäriensä teatteriharrastusta, eikä varsinaisesti uskonut päätyvän itse näyttämölle.

– Sellainen pieni kipinä oli jo aiemminkin, mutta ehkä ei ollut sopivaa tilannetta tai uskallustakaan lähteä kokeilemaan, Kirsi Oksanen miettii.

Oksanen tarttui mahdollisuuteen, kun ohjaaja Kirsi Lindholm ohimennen totesi Oksaselle, että Rauhaniemen porukkaan oli haussa vielä yksi, aikuinen nainen.

– Kysyit, että jaa minkälainen. Ajattelin ensin, että heität läpällä, taisit peruakin kerran, mutta sitten totesit, että homma hoituu, Kirsi Lindholm muistelee.

– Ja on tämä ollut jännittävää ja aivan ihanaa. Olen löytänyt itsestäni ainakin lisää rohkeutta, Oksanen sanoo.

Akkarallissa Kirsi Oksanen heittäytyy Cunillan rooliin.

– Cunilla on melkein yli-innostunut Veijosta – tai ehkä sittenkin Veijon rahoista, Oksanen nauraa.

Näyttämö kutsuu

Seuralais-Suvin rooliin heittäytyvä Heidi Anttila aloitti näyttelemisen jo lapsena Tammelan Nuorisoseura Auran näytelmäkerhossa, jonka jälkeen hän on ollut mukana Rauhaniemessä ja Forssan Teatterissa sekä lisäksi hän on näytellyt lyhytelokuvissa ja avustanut elokuvissa.

– Viihdyn teatterin puolelle parhaiten. Täällä on omat jännittävät elementtinsä, kun koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi, Heidi Anttila kuvailee.

Viimeisen kerran Anttila nähtiin Rauhaniemessä Fingerpori-näytelmässä vuonna 2015.

– Tämä on vain niin ihanan kivaa. Rooliin syventyminen on aina yhtä jännittävää. Ja niinä kertoina, kun on yleisön joukossa, niin aina miettii, että olisinpa itse lavalla, Heidi huokaa.

Akkaralli Rauhaniemen kesäteatterissa 23.6.–7.7. sekä 3.8.–4.8.

Luetuimmat